Guðmundur Arnar Guðmundsson
Islandija / Danska, 2016
DCP
129 min
islandščina
imdbrežija Guðmundur Arnar Guðmundsson
scenarij Guðmundur Arnar Guðmundsson
fotografija Sturla Brandth Grøvlen
glasba Kristian Eidnes Andersen
montaža Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud
igrajo Baldur Einarsson (Thor), Blær Hinriksson (Kristján), Diljá Valsdóttir (Beta), Katla Njálsdóttir (Hanna), Jónína Þórdís Karlsdóttir (Rakel), Rán Ragnarsdóttir (Hafdís),Nína Dögg Filippusdóttir (Hulda), Sveinn Ólafur Gunnarsson (Sigurðu)  

festivali, nagrade
Toronto 2016, Benetke/Venice 2016 (najboljši gejevski film/Queer Lion), Chicago 2016, (najboljši gejevski film/Q Hugo Award), Solun/Thessaloniki 2016 (posebna nagrada žirije/Special Jury Award), Dallas 2017 (posebna nagrada žirije/Special Jury Prize)
Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.
Spored
Tedenski spored
Ognjišče
Hjartasteinn

Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.

Thor in Christian sta nerazdružljiva prijatelja, ki odraščata v ne najbolj idealnih razmerah. Thor je pogosto tarča posmeha starejše sestre, mama pa ne skriva, da se je zaradi otrok morala marsičemu odreči. Nad Christianom se pogosto znaša njegov oče alkoholik. Nekega poletja je njuno prijateljstvo, zaznamovano s prebujajočo se spolnostjo in novo odkritimi romantičnimi čustvi do deklet, postavljeno na veliko preizkušnjo …

»Pokrajina, polna kontrastov, kjer je dnevna svetloba poleti najdaljša in pozimi najkrajša; kraj, kjer mladina spozna živali in pogosto ugotovi, kako sta tako narava kot človek lahko osupljivo lepa in neverjetno kruta obenem. Kot otrok in najstnik sem si želel, da bi odraslim lahko prikazal, kakšen je v resnici svet. Danes si kot filmski ustvarjalec prizadevam to storiti – upodobiti mlade verodostojno, saj to obdobje zelo jasno, lepo in včasih ostro zrcali naše življenje.« (Guðmundur Arnar Guðmundsson)

Guðmundur Arnar Guðmundsson
Rojen leta 1982 v Reykjaviku. Po diplomi na Islandski umetnostni akademiji se je preselil na Dansko in začel študirati scenaristiko. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih in si prislužili več kot petdeset nagrad. Njegov režijski celovečerni prvenec Ognjišče je dobitnik devetih islandskih filmskih nagrad edda.

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.