Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).
Zaključena Film pod zvezdami in Kinodvorišče, v pričakovanju Filma ob jezeru in Letnega kina na Kongresnem trgu

Zaključena Film pod zvezdami in Kinodvorišče, v pričakovanju Filma ob jezeru in Letnega kina na Kongresnem trgu

Zadnjo julijsko soboto se je sklenil Film pod zvezdami, letni kino, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom.

Letošnje poletje smo se pod grajske zvezde dvignili v novem terminu, saj so se vsi filmi na Ljubljanskem gradu odvrteli v juliju. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno – od 2. do 25. julija smo v letnem kinu našteli 14.715 gledalcev, kar trije filmi pa so bili razprodani: otvoritveni film Sol zemlje, ki smo ga izbrali v pričakovanju Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016, romantična komedija Takšna pač je in zaključni film Amy. Zaradi slabega vremena smo morali odpovedati dve projekciji, vključno z Vikendovo predpremiero. Naslednje leto bo Film pod zvezdami potekal ponovno v zgodnejšem terminu, od 7. do 30 julija 2016.

Ta vikend pa smo zaključili tudi prikazovanje filmov v Kinodvorišču, letnem kinu v atriju Slovenskih železnic. A sezone projektov kina na prostem še ni konec! Obiskovalce v avgustu vabimo na Film ob jezeru na Bledu in Letni kino na Kongresnem trgu.

Z Letnim kinom na Kongresnem trgu, ki smo ga prvič priredili ob 90. obletnici Kinodvora, nadaljujemo praznovanje filma z nizom brezčasnih filmskih klasik. V treh zaporednih večerih, od ponedeljka do srede, od 24. do 26. avgusta, se bomo s tremi filmi poklonili trem stoletnicam:

  • Ingrid Bergman bi jih 29. avgusta letos dopolnila sto. Zvezdi evropskega in hollywoodskega filma se poklanjamo s projekcijo Casablance (Casablanca, Michael Curtiz, ZDA, 1942), enega najpriljubljenejših filmov igralkine kariere.
  • Orson Welles se je rodil istega leta in tako kot Ingrid Bergman je užival dvojni sloves paradigmatičnega hollywoodskega ustvarjalca in glasnika svobodnega duha evropskega art filma. Umetnika, ki ga ni nikoli zapustila želja po eksperimentiranju, bomo počastili s projekcijo Dame iz Šanghaja (The Lady from Shanghai, Orson Welles, ZDA, 1948) v njenem najbolj nedavnem utelešenju: v 4k restavrirani različici, narejeni na podlagi izvirnega nitratnega negativa.
  • Še zadnja »zvezda«, katere stoletnico obeležujemo letos, pa je technicolor, postopek, ki že od leta 1915 preplavlja filmska platna z veličastnimi barvami. V dolgi karieri, ki vključuje na desetine filmskih biserov in čudes, smo izbrali mojstrovino med muzikali, film Pojmo v dežju (Singin’ in the Rain, Gene Kelly, Stanley Donen, ZDA, 1952) studia MGM.

Filmi so na sporedu ob 21. uri, ogled pa je brezplačen!
Prireditev omogočata Turizem Ljubljana in Zavarovalnica Triglav, pokrovitelj Kinodvora.

Letos bomo filme ponesli že petič tudi na Bled. Že ta teden, od 20. do 22. avgusta, bomo na Filmu ob jezeru razpeli platno na spremenjeni lokaciji – pred Festivalno dvorano na Bledu – in na ogled ponudili naslednje filmske delikatese:

Vse predstave se pričnejo ob 21. uri. Cena vstopnice: 5 EUR. Vstopnice za vse predstave je mogoče kupiti uro pred začetkom predstave pri blagajni na prizorišču. V primeru dežja je projekcija filma ob 21. uri v Festivalni dvorani Bled.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.