Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odpre se čez 01:24).
Šolski program za mlade na Animateki

Šolski program za mlade na Animateki

Animirani filmi. Pogovori z avtorji. Virtualna resničnost. Razstave.

Letošnji, že 15. Mednarodni festival animiranega filma Animateka k nam znova prinaša najboljše avtorske animirane filme z vsega sveta. Filme, ki ponujajo drugačen zorni kot in spodbujajo kritično razmišljanje o svetu okrog nas. Tudi tokrat so v raznolikem naboru programov na voljo tudi vsebine, ki so še posebej primerne za mlade.

 

Filmski program kratkih animacij

Kinotripov Svetovni jagodni izbor (14+)
Kinodvor, petek, 7.12. ob 11:00 (šolska projekcija) in 17:00 (redna projekcija)
Mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, je letos združil moči z Animateko! Skupaj smo ustvarili izbor najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki obravnavajo najrazličnejše tematike, ki so mladim blizu. Kam lahko pobegnemo, ko življenje postane preveč naporno? Kaj se lahko zgodi na tretjem zmenku? Koliko zares poznamo ljudi, ki nas obdajajo?
Projekcijo pospremimo s pogovorom, ki omogoči širše dojemanje tehničnih in vsebinskih vidikov filma.

Animirani dokumentarci
Kinodvor, četrtek, 6.12. ob 15:00 (redna projekcija)
Animirani dokumentarni filmi združujejo navidez nezdružljivo. Vse tisto, česar klasična filmska kamera ne more ujeti v svoje oko, lahko v animaciji ponazorimo z drugačnimi sredstvi. Animatekin program kratkih animiranih dokumentarcev letos ponuja 12 pripovedi z vseh koncev sveta. O tem, kako je ustvrajati animirane filme, sprejemati pomembne življenjske odločitve in še o marsičem.

 

Celovečerni animirani filmi

Kinodvor, torek, 4. 12. ob 15:00 (šolska projekcija) ali po dogovoru
Za starostno skupino 14+ še posebej priporočamo naslednje celovečerce:

Mirai
Mamoru Hosoda, Japonska, 2018, 118 min
Štiriletni deček Kun-chan dobi mlajšo sestro Mirai. Žalosten je, ker je Mirai prevzela vso ljubezen in pozornost staršev. Za hišo je čarobni vrt, v katerem lahko Kun-chan potuje skozi čas. Sreča se s sorodniki iz preteklosti, iz prihodnosti pa ga obišče najstniška sestra Mirai  in ga uči, kako biti veliki brat in živeti z mlajšo sestro.

Parvana – zgodba o neverjetnem potovanju
Nora Twomey, Irska/Luksemburg/Kanada, 2017, 93 min
Skozi oči pogumne deklice Parvane spoznamo svet, kjer svoboda in varnost nista več samoumevni. Ko očeta zaprejo talibani, mora Parvana poskrbeti za preživetje družine in preoblečena v dečka se poda na nemirne ulice Afganistana. S svobodo, ki jo prinaša nova preobleka, pa prihajajo številne nevarnosti, s katerimi se srečuje, medtem ko skuša rešiti očeta.

Švicar Chris
Anja Kofmel, Švica/Hrvaška/Nemčija/Finska, 2018, 90 min
Hrvaška, januar 1992. Sredi divjanja vojne ob razpadu Jugoslavije mladega švicarskega novinarja Chrisa najdejo mrtvega v skrivnostnih okoliščinah. Anja Kofmel je bila njegova sestrična, ki je kot deklica čednega mladeniča občudovala; zdaj se kot odrasla ženska odloči, da bo raziskala njegovo zgodbo.
Na projekciji bo prisoten Siniša Juričić producent filma.

Ruben Brantd – Zbiralec
Milorad Krstić, Madžarska, 2018, 96 min
Slavni psihoterapevt Ruben Brandt se hoče znebiti nočnih mor in verjame, da se bo to zgodilo, ko ukrade 13 svetovno znanih slik. Ko udari njegova tatinska tolpa, »Zbiratelj« hitro postane najbolj iskani lopov. Gangsterji in lovci na glave ga zasledujejo, skupina zavarovalnic pa za razrešitev primera najame zasebnega detektiva Mika Kowalskega.
Na projekciji bosta prisotna Milorad Krstić, režiser in scenarist ter Radmila Roczkov, scenaristka filma.

Navedene filme si lahko ogledate v predvidenem šolskem terminu, 4. 12. ob 15:00, izbor filma in morebitne dodatne termine bomo prilagodili povpraševanju (projekcija bo izvedena, če bo prijavljenih vsaj 40 udeležencev). Lahko pa nas obiščete tudi na rednih projekcijah navedenih filmov v popoldanskih urah in čez vikend.

Urnik rednih predstav: http://www.animateka.si

 

Cena vstopnic
Cena vstopnice na projekcijah, ki so označene kot šolske projekcije, je 2,7 € na udeleženca.
Cena vstopnic na rednih projekcijah za organizirane šolske skupine pa je med 2,7 € in 4€ (odvisno od skupnega števila udeleženih).

 

Razstave

VR/360° @ANIMATEKA
27. november–9. december, 10:00-16:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Z razstavo na enem mestu združujemo najboljše nove izkušnje virtualne resničnosti in 360-stopinjskega doživljanja animiranega filma: nekatera dela iz tega mednarodnega izbora čakajo, da jih raziščemo, druga nas vabijo k dejavni vključitvi v virtualni svet. Ob tem bomo predstavili tudi nekaj prelomnih interaktivnih računalniških videoiger. Ponujamo tudi možnost vodenih ogledov.

ŠPELA ČADEŽ: V zakulisju
3.–9. december, 10:00-23:00, Kinodvor.Galerija
Razstava letošnje rezidenčne umetnice, režiserke in producentke kratkih neodvisnih avtorskih animiranih filmov Špele Čadež, bo ponudila uvid v zakulisje njenih filmov Boles in Nočna ptica ter povzetek serije Oranžna je nova črna. Na ogled bodo lutke, scenografije, rekviziti, skice in zgodborisi.

Parvana - zgodba o neverjetnem potovanju The Breadwinner

Nora Twomey

Naj te film odpelje na krilih zgodb v oddaljene dežele!

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.