Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 04:16, tel: 01 239 22 17).
Še eno odlično leto za Kinodvor

Še eno odlično leto za Kinodvor

Kinodvor je v letu 2010 utrdil svoj status enega vodilnih državnih središč za filmsko kulturo. S 77.532 gledalci je več kot zadostil pričakovanjem ustanovitelja, Mestne občine Ljubljana, ki je ob ustanovitvi javnega zavoda maja 2008 dejal, da si v Kinodvoru želi vsaj 50.000 obiskovalcev letno. Leto 2010 pa si bomo v ljubljanskem mestnem kinu zapomnili še po tem, da smo dobili nagrado Europa Cinemas za najboljši program za otroke in mlade ter Vikendov gong ustvarjalnosti – potrditev, da je Kinodvor tako doma kot v tujini prepoznan po kakovosti in ustvarjalnosti.

V letu 2010 se je na 1.749 javnih projekcijah v organizaciji Kinodvora na različnih lokacijah zvrstilo skupaj 77.532 gledalcev. Tej številki je treba prišteti še nekaj sto obiskovalcev 218 posebnih dogodkov, za katere niso bile izdane vstopnice (okrogle mize in predavanja, razstave, različni festivalski dogodki, otroške ustvarjalne delavnice, komercialni najemi prostorov itd.), v filmski Knjigarnici, Galeriji in Kavarni pa se je zvrstilo še dodatnih nekaj tisoč obiskovalcev.

Ena najpomembnejših pridobitev za Kinodvor v letu 2010 je bil zagon Male dvorane. Ta je kljub majhni kapaciteti (21 sedežev) k skupni številki prispevala 322 projekcij in s tem opazno pripomogla k še večji raznovrstnosti filmske ponudbe, predvsem ponudbe dokumentarnih in otroških filmov. Doktrina šoka (distribucija: Demiurg), dokumentarni film Michaela Winterbottoma in Mata Whitecrossa po knjižni uspešnici Naomi Klein, ki so ga predvajali skoraj izključno v Mali dvorani, se je s 1.864 gledalci celo uvrstil na visoko 6. mesto Kinodvorove lestvice najbolj gledanih filmov leta. S skupno 4.481 zabeležnimi obiskovalci v letu 2010 se je investicija MOL v Malo dvorano že povrnila.

Nagrajeni Kinodvorov program za otroke in mlade Kinobalon je na 220 rednih in 117 šolskih projekcijah zabeležil 20.482 gledalcev, približno 600 udeležencev pa se je zvrstilo še na dogodkih in delavnicah brez izdanih vstopnic. Mestna občina Ljubljana je s programom MOL generacije prispevala k porastu števila šolskih predstav, Kinodvorovo prizadevanje za vzpostavitev programa filmske vzgoje pa je v letu 2010 podprlo tudi Ministrstvo za kulturo, ki je Kinobalon prepoznalo za “prvi kompleksen in vrhunsko zasnovan program filmske vzgoje v slovenskem prostoru.”

Zdaj že tradicionalni letni kino na dvorišču ljubljanskega gradu Film pod zvezdami, ki ga Kinodvor organizira v sodelovanju z MOL in Festivalom Ljubljana, je minulo poletje zaznamovalo neobičajno slabo vreme, ki je po oceni organizatorjev ‘odneslo’ vsaj 5.000 obiskov. Kljub temu smo našteli kar 8.597 gledalcev, ki so izkoristili priložnost ogleda izbranih vrhuncev kinematografske sezone.

Kinodvorove uspešnice

Največja uspešnica leta 2010 je bil film Alica v Čudežni deželi (distribucija: Cenex) ‘dežurnega čudaka med filmskimi ustvarjalci’ Tima Burtona, ki si ga je ogledalo 3.414 gledalcev, s čimer se je zavihtel tudi na prvo mesto Kinodvorovih uspešnic vseh časov (od ponovnega odprtja 1. oktobra 2008).

Z 2.899 gledalci v letu 2010 ameriškemu filmu sledi evropski animirani dragulj: razkošna ročno risana Skrivnost iz Kellsa (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta) irskega režiserja in animatorja Tomma Moora, ki je tako kot mnogi drugi avtorji Kinodvor ob slovenski premieri svojega filma tudi obiskal. Na tretjem mestu lestvice se je z 2.532 gledalci znašel naravoslovni dokumentarec Nicka Stringerja Želvino osupljivo potovanje (Fivia). Četrto mesto je zasedla dinamična večkulturna komedija Kuhinja z dušo (Continental film) nemškega režiserja turškega rodu Fatiha Akina (2.341 gledalcev), peto pa biografska ljubezenska drama Jana Kounena Coco Chanel in Igor Stravinski (2.227 gledalcev, Fivia).

Prvo mesto med filmi, ki so se predvajali izključno v okviru programa za otroke in mlade Kinobalon, je pripadlo v slovenščino sinhronizirani nemški animirani pravljici v režiji Haya Freitaga Trije razbojniki: samo v preteklem letu jo je videlo kar 1.576 mladih in najmlajših gledalcev.

Izmed posebnih dogodkov pa je največ zanimanja pritegnilo brezplačno predavanje Slavoja Žižka Zakaj se je vredno boriti za Wagnerja?, ki ga je Kinodvor na enem izmed svojih Večerov knjige in filma gostil v okviru projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.

Kinodvor v letu 2011

Tudi letos glavni vodili pri sestavljanju filmskega programa ostajata kakovost in raznolikost, Kinodvor kot t.i. event cinema pa velik poudarek še naprej namenja izkušnji obiska kina, podprti s posebnimi dogodki. Poleg tega namerava tudi v letu 2011 nadaljevati svoje pionirsko delo na področju filmske vzgoje, še naprej pa bo nastopal tudi kot koproducent in partner festivalov, omogočal razstavljanje umetniških del, ki se nanašajo na filmsko produkcijo, izdajal in posredoval študijsko gradivo ter izvajal predavanja, seminarje in delavnice s področja avdiovizualne kulture.

Na redni spored Kinodvora letos prihaja rekordno število filmov z zadnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, skoraj četrtina. Izmed tistih, ki jih bo mogoče videti kmalu, velja posebej izpostaviti novo mojstrovino velikega britanskega avtorja Mika Leigha o minevanju časa Še eno leto. Tragikomični potret preprostih ljudi v prizadevanju, da osmislijo svoje življenje prihaja na spored 26. januarja, predpremierna projekcija na silvestrovo pa je bila razprodana.

Poleg rednega programa, festivalov in posebnih dogodkov bodo vse leto potekali tudi že ustaljeni programski sklopi: nagrajeni program za otroke in mlade Kinobalon, vedno bolj priljubljeni abonma za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi, nedeljski Zajtrk pri Kinodvoru z ustvarjalnim Sezamovim kotičkom za otroke, Zgodnje popoldne za starše z dojenčki, Randevu s francoskim filmom za frankofile … V poletnih večerih se bo Kinodvorova kinodvorana spet preselila na Kinodvorišče, v atrij Slovenskih železnic, Kinodvorov mobilni kino pa bo še naprej potoval tudi izven Ljubljane. Vsem tistim, ki jim življenje teče prehitro, da bi pravočasno polovili kakovostne filme na slovenskih platnih, pa je v novi sezoni namenjen cikel Za zamudnike, ki je na sporedu vsako nedeljo ob 19. uri.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.