Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 04:53, tel: 01 239 22 17).
Povzetek z novinarske konference o poletnih projektih Kinodvora

Povzetek z novinarske konference o poletnih projektih Kinodvora

Po uspešnem prvem polletju Kinodvor začenja poletni program v prijetno hlajeni kinodvorani in pod zvezdami. Tako kot prejšnja leta se tudi letos z večjimi projekti selimo na prosto, najprej v Kinodvorišče (od 22. junija do 14. julija), pozneje na plažo in od 28. julija do 20. avgusta spet na Ljubljanski grad, na Film pod zvezdami. Tudi v poletnem Kinobalonu bo pestro, saj so pripravili mini kino Potujoči Kinobalon, 3 nove filme in brezplačne delavnice.

Prejšnji teden smo se vrnili z Otoka, ta vikend pa smo filme že vrteli tudi ob jezeru.

Na Kino Otok smo letos iz Kinodvora prinesli svežino otroškega in mladinskega filma z ustvarjalnimi delavnicami ter Sezamov kotiček za varstvo in animacijo naših otrok, medtem ko se starši umaknemo v filmske dvorane.

Film ob jezeru je naš novi projekt mobilnega kina, s katerim želimo ohraniti spomin na prijateljico in filmsko sodelavko Niko Bohinc. Od petka do nedelje smo v sodelovanju s KUD E-nota in ob pomoči Občine Bled, Zavoda za kulturo Bled in Turizma Bled prikazali miniaturni izbor po vzoru Filma pod zvezdami, ob zaključku s filmom Oča pa so bili z nami tudi filmski ustvarjalci. Želimo si, tako kot si je želela tudi Nika, da film spet najde svoj kino na Bledu, pa četudi le občasno – ob jezeru, pod zvezdami.

Poleg programskih izzivov se je javni zavod Kinodvor letos aktivno odzval tudi pobudi Ministrstva za kulturo RS z dopolnitvijo predlogov k Nacionalnemu programu za kulturo 2012–2015. Opozorili smo na spregledani področji delovanja art kino mreže in filmske vzgoje ter predlagali dopolnilne cilje in ukrepe. Kljub temu da je rok za oddajo prijav za sofinanciranje delovanja in programa art kino mreže potekel že 7. marca, do danes še nismo prejeli obvestila o rezultatih letošnjega razpisa za kulturni tolar Ministrstva za kulturo. Prav tako smo še vedno v pričakovanju letošnjih razpisov nove javne agencije Slovenskega filmskega centra, vezane na sofinanciranje filmsko-vzgojnih projektov in digitalizacije slovenskih art kinematografov.

Jutri, v sredo, 22. junija, bomo s filmom Na morje!, ki je kot ustvarjen za predvajanje pod milim nebom, uradno odprli drugo edicijo Kinodvorišča, Kinodvorovega letnega kina, ki se nahaja v atriju Slovenskih železnic. Dostop je urejen skozi Dvorano.

Na morje! je čudovita, minimalistična in vsakršnega sentimentalizma očiščena upodobitev odnosa med očetom in sinom.

V Kinodvorišču, kjer bomo vsak teden predstavili nov film, ostanemo do 14. julija. Filmu Na morje! 30. junija sledijo Štirje levi, celovečerni prvenec pisca, satirika, producenta, igralca in spikerja Chrisa Morrisa. Britanski film, prejemnik številnih nagrad BAFTA, je izjemno domiselna in duhovita politična satira na temo islamskega terorizma.

Teden kasneje, 7. julija, sledi premiera morda največjega odkritja leta 2010, drugi celovečerec režiserke Debre Granik – Na sledi očetu. Ameriški neodvisni film je prejel kar štiri nominacije za oskarja, vključno z nominacijo za najboljši film. Če verjamemo govoricam, je bil za oskarja preprosto predober.

Kinodvorišče bomo uradno zaprli 14. julija z dogodkom Motovun v Kinodvoru. Kot lansko leto bodo tudi letos naši hrvaški kolegi predstavili svoj festival z enim od vrhuncev pretekle edicije. In zelo nas veseli, da bomo v Sloveniji lahko predstavili film V praznino (Enter the Void ) Gasparja Noéja. Avtorjev hipnotičen psihedelični trip, ki potuje po medprostoru med življenjem in smrtjo sicer predstavlja distribucija Cinemania – vendar pa film v Sloveniji ne bo doživel kinematografske distribucije, zato je to edina in edinstvena priložnost, da si ga ogledate na velikem platnu.

Partner projekta Kinodvorišče so Slovenske železnice in medijski pokrovitelj Val 202.

Od jutri in vse do 20. avgusta velja v Kinodvoru poletni urnik z dvema dnevnima projekcijama ob 19:00 in 21:30, razen ob nedeljah, ko bomo zaradi daljše minutaže filmov Za zamudnike z drugo projekcijo začeli kasneje.

Od lanskega septembra dalje namreč vsako nedeljo ob 19. uri predstavljamo kakovostne filme, ki so jih gledalci morda zamudili ali pa bi jih radi videli še enkrat. Glede na odličen odziv publike in dobro obiskanost tega ciklusa v preteklih mesecih bomo s sekcijo Za zamudnike nadaljevali – ne samo v naslednji sezoni, ampak tudi v poletnih mesecih.

Med 14. in 27. julijem gre naš mobilni kino spet na pot. Tako kot lani je našo opremo in tehnično ekipo za projekcije na prostem tudi letos angažiral Letni Kino City v Atlantisu.

V Kinodvoru takrat nadaljujemo s svojim programom v dvorani. V obdobju med Kinodvoriščem in Filmom pod zvezdami bomo predvajali še dva filma: za ogrevanje pred 7. Grossmannovim festivalom fantastičnega filma in vina smo na spored uvrstili zmagovalca lanske edicije – izjemno kontroverzen film Mladena Djordjevića Življenje in smrt porno tolpe. Po omejenem tridnevnem predvajanju ostaja film na sporedu do konca poletja – in sicer vsak petek in soboto, ob poznih kultnih terminih malo pred polnočjo.

Med 25. julijem in 10. avgustom pa bomo predstavili film madžarskega filmskega in gledališkega režiserja Kornéla Mundrucza Občutljivi sin: Projekt Frankenstein – sodobno adaptacijo velike gotske klasike pisateljice Mary Shelley.

To pa nas pripelje do programa že tako rekoč našega tradicionalnega projekta, letnega kina na Ljubljanskem gradu, Filma pod zvezdami.

Programski profil ostaja podoben tistemu, ki je zaznamoval že pretekle sezone. Prikazanih bo 24 filmov, ki smo jih izbrali po naslednjih ključih: Kinodvorove uspešnice, nekaj najodmevnejših filmov zadnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, izbor vrhuncev zadnje kinematografske sezone, idealni filmi za predvajanje v letnem kinu, en slovenski, en animirani film, in kopica premier ter predpremier. Veliko letošnjih filmov zastopa hkrati več kategorij.

Kinodvorove uspešnice: otvoritveni film je Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja, ki s skoraj tri tisoč prodanimi vstopnicami pripada tej prestižni kategoriji. Enako velja za predstavnika animiranega filma – Skrivnost iz Kellsa – ki je po uspešni otvoritvi sezone dosegel rekorden obisk tega leta. Sledijo še španska komedija Jaz bi tudi in Leighova drama Še eno leto, ki se uvršča tudi med najbolje obiskane filme lanskega LIFFa.

Nekaj najodmevnejših filmov zadnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala: Iñárritujev Čudovito, beneški zmagovalec Tam nekje, tujejezični oskarjevec Skrivnost njihovih oči, Mammuth s sijajnim Gerardom Depardieujem, presunljivi dobitnik velike nagrade žirije v Cannesu Božji možje ter veliko odkritje in za štiri oskarje nominirani Na sledi očetu.

Izbor nekaterih najodmevnejših filmov zadnje kinematografske sezone: absolutni zmagovalec letošnjih oskarjev Kraljev govor, pa tudi oskarjevci Črni labod, Socialno omrežje in Izvor ter vestern bratov Coen, Pravi pogum.

Za popolno vikend zabavo: nočna otvoritvena ekstravaganca lanskih Benetk – ameriško-mehiško žanrska poslastica Mačeta, nadaljevanje v tem duhu pa bo tudi prvič v Ljubljani predvajani RED alias Upokojeni, oboroženi, nevarni.

Največja novost oziroma pridobitev letošnjega Filma pod zvezdami pa je rekordno število težko pričakovanih filmov, ki bodo tam prikazani premierno ali predpremierno – takšnih bo kar osem:

  • v soboto, 30. julija: ljubljanska premiera noro smešne akcijske komedije Upokojeni, oboroženi, nevarni z oskarjevsko zasedbo;
  •  v sredo, 3. avgusta: ljubljanska premiera filma Besa Srđana Karanovića, z Mikijem Manojlovićem in Ivo Kranjc v glavnih vlogah;
  • v ponedeljek, 8. avgusta: Kinoteka na gostovanju v sodelovanju s Slovensko kinoteko, premierno predvajanje ene najslovitejših filmskih romanc vseh časov, Vse kar dovoli nebo, z Jane Wyman in Rockom Hudsonom v glavnih vlogah;
  • v sredo, 10. avgusta: predpremiera filmske adaptacije brezčasne klasike pisateljice Charlotte Brontë, Jane Eyre. Naslovno junakinjo je v filmu režiserja Caryja Fukunage upodobila Mia Wasikowska – najbrž najslavnejša Alica iz Burtonove Čudežne dežele;
  •  v četrtek, 11. avgusta: predpremiera Namišljenih ljubezni, drugega celovečerca kanadskega čudežnega dečka – Xavierja Dolana;
  •  v torek, 16. avgusta: predpremiera madžarsko-kanadsko-slovenske koprodukcije Deviški ples smrti režiserja Endreja Hulesa. Tudi na tej premieri bodo prisotni ustvarjalci in igralska zasedba. Za fotografijo v filmu je poskrbel oskarjevec Vilmos Zsigmond, med igralci pa je tudi Boris Cavazza;
  •  v četrtek 18. avgusta: z izjemnim ponosom in zadovoljstvom napovedujemo predpredpremiero filma Drevo življenja, letošnjega dobitnika zlate palme v Cannesu. S še večjim ponosom pa sporočamo, da vizualna simfonija Terrencea Malicka – z Bradom Pittom in Seanom Pennom v glavnih vlogah – 25. avgusta prihaja tudi na Kinodvorov redni spored, na katerem bo ostala štiri tedne.  Naši kolegi iz Slovenske kinoteke pa bodo v začetku septembra, ob priložnosti predvajanja Malickove pete mojstrovine, organizirali tudi retrospektivo avtorjevih del;
  • in za konec, v soboto, 20. avgusta, na zaključni večer Filma pod zvezdami, Vikendova predpremiera, poletna uspešnica Jaka Kasdana Huda učiteljica, s Cameron Diaz in Justinom Timberlakom v glavnih vlogah.

Organizatorji Filma pod zvezdami so Mestna občina Ljubljana, javni zavod Ljubljanski grad in Kinodvor. Prikazani bodo filmi distributerjev Cinemania, Continental film, Demiurg, Fivia, Karantanija cinemas, Cenex, Blitz Film & Video Distribution, distribucija Kinoteka in Društvo 2 koluta. Medijski partnerji projekta so Vikend, TV 3, Radio Center, partnerja Slovenske železnice in Tiskarna Januš, pri projektu pa sodelujeta še Europlakat in Ljubljanske mlekarne.

Tehnično podporo Filma pod zvezdami zagotavlja Kinodvorov Mobilni kino. Mobilni kino, ki vključuje mobilni 35-milimetrski kino projektor in platno z ustrezajočo konstrukcijo, omogoča postavitev kina na prostem tako rekoč kjerkoli.

Tudi Kinodvorov program za otroke in mlade Kinobalon med poletnimi počitnicami ne bo počival.

Prva poletna novost je, da je Kinobalon poletel tudi na ulice, med otroke. Oblikovali smo mini kino za otroke in ga poimenovali Potujoči Kinobalon. V njem si otroci lahko ogledajo kratke animirane, igrane in dokumentarne filme, ki so jih posneli njihovi vrstniki na filmskih delavnicah v Kinodvoru. S tem projektom smo želeli skleniti filmski ustvarjalni krog: ta se začne pri nas z ogledi filmov, nadaljuje se s tem, da se otroci preizkušajo v filmski ustvarjalnosti na delavnicah … in zdaj je ta krog dobil tudi svoj zaključek: filmske poskuse teh otrok spet pokažemo navzven, njihovim sovrstnikom, in k ustvarjalnosti spodbudimo še njih.

V Potujočem Kinobalonu se poleg filmov skrivajo tudi optične igrače (taumatrop, flip book, praksinoskop, kalejdoskop, strobotrop), ki jih otroci lahko preizkušajo in se z njimi igrajo. Potujoči Kinobalon bo v juliju, avgustu in septembru gostoval v Parku Tabor, konec avgusta pa ga bo mogoče obiskati tudi na Emonski promenadi.

Kinobalonov poletni filmski program se bo začel s filmom Na morje!, toplo pa ga priporočamo tudi družinam: mogoče si ga bo ogledati tudi v Kinobalonovih terminih ob koncu tedna. V juliju bo v Mali dvorani na sporedu Obuti maček, posodobljena in animirana različica večne ljudske pripovedi. Konec julija tudi v Kinobalon prihajajo Pixarjevi Avtomobili 2.

Naj opozorimo tudi na Kinobalonove počitniške delavnice: izvedli bomo tri enotedenske delavnice animiranega filma. Na obsežnejših, temeljitejših delavnicah bodo otroci lahko spoznali in preizkusili različne tehnike animacije. Delavnice so brezplačne, izvaja pa jih Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon.

Vsako prvo sredo v mesecu ob 13. uri tudi čez poletje ostaja na sporedu Zgodnje popoldne v kinu. Za starše z dojenčki.

6. julija si bodo mladi starši lahko ogledali Na morje!, v sredo, 3. avgusta, pa bo predpremierno – pred premiero na Ljubljanskem gradu – na sporedu film Besa.

In še nekaj Kinobalonovih novosti pri delu s šolami:

V Šolskem Kinobalonu smo zaključili še eno uspešno šolsko leto. Pravkar v sodelovanju z distributerji pripravljamo novi Katalog izbranih filmov za izobraževalne ustanove, v katerem bomo ponudili svež nabor filmov, ki so primerni za otroke in mlade od vrtcev, prek v osnovnih šol do srednjih šol. Katalog avgusta posredujemo vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam v Sloveniji in je postal že osrednje, referenčno gradivo za filmsko vzgojo, tako za šole same kot za druge kulturne ustanove.

Novost v Šolskem Kinobalonu je tudi sodelovanje s Slovensko kinoteko. Letošnji katalog filmov, ki jih priporočamo za šolske oglede, bo vključeval tudi izbor kinotečnih filmov. Šolam bomo tako ponudili celostni filmski program, ki sega od začetkov filma, pa do izbora najkakovostnejših naslovov sedanjosti.

Kinodvorove aktivnosti, da bi filmska vzgoja postala tudi del nacionalnega programa kulture, smo že omenili. Naj dodamo še to, da smo (tudi tokrat v sodelovanju s Slovensko kinoteko) pripravili tudi obsežne in argumentirane pripombe k Beli knjigi o šolstvu, ki se pripravlja. Tudi ta Bela knjiga v veliki meri zapostavlja kulturno vzgojo, kar je povsem v nasprotju z evropskimi in svetovnimi trendi, filmska vzgoja pa je bila povsem izpuščena.

Za konec napovemo še jesenski film –  novo sezono bomo začeli v družbi male opice bonobo, po imenu Beny. Pripravljamo pa tudi nov abonmajski program za mlade: za najmlajše od 3. do 12. leta pripravljamo štiri različne abonmaje v sodelovanu z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Program bo sestavljala kombinacija lutkovnih predstav in filmov. Za malo starejše, najstnike, pa smo oblikovali abonma, ki združuje gledališče, ples, glasbo in film. Poimenovali smo ga KUL abonma (Kultura, Umetnost, Ljubljana), pripravljamo pa ga v sodelovanju s 4 mestnimi zavodi (Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Kino Šiška in Mestno gledališče Ljubljansko).

Že prvi ponedeljek po zaključku Filma pod zvezdami vas pričakujemo z nabito polnim jesenskim programom, ki bo trajal vse do LIFFa v novembru.

Začenja se že 22. avgusta, z otvoritvijo Tedna španskega filma s projektnim naslovom časzakino.es. Otvoritveni film tega tedna bo dobitnik nagrad za najboljšo režijo in scenarij na beneškem festivalu 2010 – Žalostna balada za trobento režiserja Álexa de la Iglesie.

Več podrobnosti o naših poznopoletnih načrtih boste izvedeli konec avgusta, ko bomo ob zaključku poletne sezone in začetku nove redne sezone pripravili novo novinarsko konferenco.

Sporočilo za medije: Kinodvorova poletna shema 2011
Kinobalon, julij in avgust 2011
Sporočilo za medije: Film pod zvezdami 2011
Film pod zvezdami 2011 – spored

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.