Danes je blagajna odprta od 13:20 do 22:15 (odprto še 04:05, tel: 01 239 22 17).
Postoj, poglej … in pridi v kino!

Postoj, poglej … in pridi v kino!

Razstava sodobnih filmskih plakatov v Kinodvorovi galeriji. Filmi vseh plakatov na razstavi so bili predvajani v Kinodvoru med letoma 2011 in 2021.

Sodobni filmski plakat ima v današnjem času težko nalogo. Pritegniti in zadržati mora našo pozornost, medtem ko nas z vseh strani, na vse načine in neprenehoma nagovarjajo najrazličnejša sporočila. Poleg tega se ne premika, ne poje, ne kriči, večinoma ne sveti, ni interaktiven in nanj ne moremo klikniti. Pri tem “tekmuje” še z drugimi filmskimi plakati, ki so si pogosto zelo podobni, saj gre večinoma za rutinirane izdelke agencij, zadolženih za promocijo filmov. Pri oblikovanju teh se večinoma zanašajo na imena in fotografije igralk in igralcev, nanizanih po pravilih, ki so glede velikosti in postavitev strogo zapisana v pogodbah. Za predvidene največje filmske uspešnice producenti pogosto upoštevajo posebnosti tržišč, zato se plakati filmov za predvajanje na primer v Evropi razlikujejo od tistih za azijsko tržišče. Zaradi zgodovinskih značilnosti razvoja plakata pa je v nekaterih državah veliko več raznolikosti in odstopanj od prevladujoče estetike filmskih plakatov.

Kombinacija razlogov – na srečo ljubiteljev plakatov – kljub vsemu pripomore, da vsako leto nastanejo plakati, ki jih opazimo, stopimo bližje in nam vzbudijo zanimanje za film. Dober plakat tako opravlja svojo osnovno nalogo: vabi in mami gledalca v kino, k ogledu filma. Ali je oblikovalec povsem opravil svojo nalogo in se posamezna plakat in film “razumeta”, ujemata in dopolnjujeta, pa izveste le, če si poleg plakata ogledate tudi film.

 

Distributerji filmov: 2iFilm, Blitz, Cinemania, Con film, Continental, Demiurg, Famous Fox d.o.o., Fivia, Karantanija

 

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.