Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odpre se čez 01:46).
Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde

Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde

Kinodvor v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad vsako leto pripravi izbor premier in predpremier ter nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki so na ogled v letnem kinu pod zvezdami. Letošnji program Filma pod zvezdami, ki bo na Grajskem dvorišču potekal od 13. julija do 5. avgusta, bo zaznamovalo leto obletnic – 100. obletnica kinodvorane na Kolodvorski, dvajseta obletnica art kina in 15 let mestnega kina, predpremierno in premierno pa bomo predstavili pet filmov.

V kino pod zvezdami bomo v četrtek, 13. julija, vstopili z domačima naslovoma: filmom Jezdeca Dominika Menceja, ljubljencem občinstva na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, ki prinaša nostalgično posvetilo devetdesetim letom ter filmu Goli v sedlu, pospremil pa ga bo najuspešnejši slovenski kratki film vseh časov: Babičino seksualno življenje Urške Djukić, ki je dobil ne le nagrado Evropske filmske akademije, temveč tudi cezarja za najboljši kratki film.

Eden najtežje pričakovanih filmov letošnjega leta je Asteroid City ameriškega režiserja Wesa Andersona, čigar dela so nemudoma prepoznavna po samosvojem slogu, domačni estetiki in ekscentričnih likih. S filmom Asteroid City bomo v soboto, 5. avgusta, tudi zaključili letošnji Film pod zvezdami. Anderson je sicer nekakšen »hišni auteur« Kinodvora: v petnajstih letih mestnega kina so si namreč gledalke in gledalci največkrat ogledali prav njegove filme, čisto na vrhu lestvice pa je Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel), ki smo ga ob tej priložnosti uvrstili na program Filma pod zvezdami.

Z letošnjega Cannesa prihaja tudi film, ovenčan z zlato palmo – Anatomija padca (Anatomie d’une chute) režiserke Justine Triet, ki bo na Peugeotovi predpremieri na ogled v četrtek, 27. julija, z Berlinala pa film Pretekla življenja (Past Lives), ki je pred tem požel slavo na Sundanceu in bo po naših napovedih tudi eden ključnih naslovov v prihajajoči sezoni nagrad. Predpremierno bo na ogled v sredo, 2. avgusta, na redni spored Kinodvora pa prihaja v septembru. Prvič v Sloveniji bomo v torek, 25. julija, prikazali tudi italijanski film Nostalgija (Nostalgia) slovitega filmskega in gledališkega režiserja Mattea Martoneja, ki je bil v Cannesu na sporedu že lani in je navdušil italijanske kritike.

Izpustili nismo niti velikih filmskih naslovov: tak je novi film Christopherja Nolana, znanega po napetih znanstvenofantastičnih filmih z zapletenimi, ugankam podobnimi scenariji, kot sta na primer Medzvezdje in Izvor. Tokrat je posnel film Oppenheimer o izumitelju atomske bombe, v vlogi J. Roberta Oppenheimerja pa nastopi njegov redni sodelavec Cillian Murphy. Premierno bo na ogled v četrtek, 20. julija.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 6 €, za predpremiere in premieri 7 €. Rezervacij in popustov ni. Vstopnice gredo v prodajo danes, 29. junija, tudi v Kinodvoru.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji.

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev Blitz Film & Video Distribution, Cinemania group, Con Film, Demiurg, Fivia, Karantanija Cinemas, Park Circus in Studio Virc.

Dolgoletni partner projekta je Peugeot, letos pa se kot partnerica znova pridružuje tudi Zavarovalnica Triglav. Medijski partnerji projekta so Dnevnik s prilogo Pilot, Hit radio Center in Europlakat.

Jezdeca Jezdeca

Dominik Mencej

Mladi slovenski režiser, navdihnjen z Golimi v sedlu, je posnel nostalgično zgodbo o dveh prijateljih, ki se podata na cesto v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe. Nagrada občinstva in vesna za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma.

Oppenheimer Oppenheimer

Christopher Nolan

»Bogovi so kaznovali Prometeja, ker je ljudem prinesel ogenj.« Christopher Nolan (Tenet, Dunkirk, Izvor) prinaša epsko zgodbo o J. Robertu Oppenheimerju, ki ga pogosto označujejo za očeta atomske bombe.

Nostalgija Nostalgia

Mario Martone

V Neaplju rojeni režiser Mario Martone nas odpelje na slikovite ulice ene najbolj živahnih in zloglasnih četrti svojega mesta, po katerih hodi moški, ki išče svojo izgubljeno preteklost. Po romanu Ermanna Ree.

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Grand Budapest hotel The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson

Brezčasna zgodba o prijateljstvu, časti in izpolnjenih obljubah, posneta po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz 30-ih let in spominih dunajskega pisatelja Stefana Zweiga, je divje kinetična krimi-komedija, ki od režiserjevih značilno ekscentričnih likov poka po šivih.

Asteroid City Asteroid City

Wes Anderson

Komedija, drama, romanca, znanstvena fantastika … nič ne more zares opisati tega vizualno osupljivega filma Wesa Andersona, kjer se o umetnosti, žalovanju, vesolju in smislu vsega skupaj sprašujemo v družbi nekaterih najsvetlejših zvezd filmskega neba: Scarlett Johansson, Jasona Schwartzmana, Toma Hanksa, Steva Carella, Margot Robbie in mnogih mnogih drugih …

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.