Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).
Odprtje Letnega kina na Kongresnem trgu 2018

Odprtje Letnega kina na Kongresnem trgu 2018

Včeraj smo s slavnostno projekcijo digitaliziranega in restavriranega filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji, ki smo jo posvetili Štefki Drolc, nedavno preminuli igralki in častni meščanki Ljubljane, odprli letošnji Letni kino na Kongresnem trgu.

Slavnostno odprtje pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma.

Ustvarjalce filma – igralca Andreja Kurenta, scenografa Toneta Mlakarja, snemalca in nastopajočega v filmu Iva Belca ter direktorja fotografije in montažerja Ivana Marinčka sta pred polnim Kongresnim trgom pozdravili direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, pred projekcijo pa se je z njimi srečal tudi predsednik Pahor.

Letni kino na Kongresnem trgu, ki ga v Kinodvoru že peto leto organizira skupaj s partnerji, smo v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina letos podaljšali za dodaten, četrti večer. Danes se program nadaljuje s projekcijo prelomne in preroške vesoljske epopeje Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, ki velja za enega najbolj vplivnih in večno provokativnih filmov vseh časov.

V sredo se tudi Ljubljana pridružuje praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Na ogled bo Poletje z Moniko, nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni. V pričakovanju režiserjeve jesenske kinotečne retrospektive bo film prikazan v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Letni kino na Kongresnem trgu bomo v četrtek zaključili v duhu simboličnega leta kontrakulture 1968 s  filmom Monterey Pop. V njem je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala na samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«.

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.