Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (za danes zaprto).
Odprtje Letnega kina na Kongresnem trgu 2018

Odprtje Letnega kina na Kongresnem trgu 2018

Včeraj smo s slavnostno projekcijo digitaliziranega in restavriranega filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji, ki smo jo posvetili Štefki Drolc, nedavno preminuli igralki in častni meščanki Ljubljane, odprli letošnji Letni kino na Kongresnem trgu.

Slavnostno odprtje pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma.

Ustvarjalce filma – igralca Andreja Kurenta, scenografa Toneta Mlakarja, snemalca in nastopajočega v filmu Iva Belca ter direktorja fotografije in montažerja Ivana Marinčka sta pred polnim Kongresnim trgom pozdravili direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, pred projekcijo pa se je z njimi srečal tudi predsednik Pahor.

Letni kino na Kongresnem trgu, ki ga v Kinodvoru že peto leto organizira skupaj s partnerji, smo v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina letos podaljšali za dodaten, četrti večer. Danes se program nadaljuje s projekcijo prelomne in preroške vesoljske epopeje Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, ki velja za enega najbolj vplivnih in večno provokativnih filmov vseh časov.

V sredo se tudi Ljubljana pridružuje praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Na ogled bo Poletje z Moniko, nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni. V pričakovanju režiserjeve jesenske kinotečne retrospektive bo film prikazan v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Letni kino na Kongresnem trgu bomo v četrtek zaključili v duhu simboličnega leta kontrakulture 1968 s  filmom Monterey Pop. V njem je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala na samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«.

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Aktualno

FeKK MIX + Kratki rezi FeKK MIX + Kratki rezi

razno

ponedeljek, 19. 08. 2019 / 20:30 / Dvorana

Festivalsko otvoritev bo zaznamoval program izbranih filmov iz različnih festivalskih sekcij, ki ga bo zaokrožila premiera omnibusa Kratki rezi.

Slon kolesari po svetu Slon kolesari po svetu

razno

torek, 20. 08. 2019 / 10:00 / Dvorana

Sedem likovno raznolikih animiranih filmov z nežno pripovedjo. Tudi za najmlajše, ki gredo prvič v kino.

FeKK VR kino: Točka pobega

torek, 20. 08. 2019

Nocoj si bomo pred otvoritvijo ogledali razstavo obetavne umetnice Carlotte Carlsen. Medtem ko se dve punci norčujeta iz njenega dela, pomemben kupec Karl-Heinz Sutheheim nepotrpežljivo čaka – le zakaj umetnica zamuja? Zataknila se je doma, ker se je nenapovedano pojavil njen bivši fant Raul. Njun prepir doseže vrhunec, ko v zakotni ulici dva roparja, ki bežita pred policijo, v Carlottinem oknu vidita vstopnico za svobodo.