Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 05:21).

O mednarodnem projektu Film v bolnici

Namen mednarodnega projekta in istoimenske spletne platforme je otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah, omogočiti dostop do kakovostne filmske vzgoje.

Namen projekta izhaja iz konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki v 31. členu pravi, da imajo vsi otroci »pravico do polnega udeleževanja kulturnega in umetniškega življenja in do ustreznih ter enakih možnosti kulturnega, umetniškega, razvedrilnega in prostočasnega udejstvovanja.«

Spletna platforma ponuja skrbno izbran nabor kakovostnih filmov različnih dolžin, zvrsti in žanrov za različne starostne skupine, posamezne filme pa spremljajo tudi dodatne igrive dejavnosti za otroke in gradiva za starše ter pedagoške delavce.

V Sloveniji do filmskih vsebin z brezplačno kodo in s podporo strokovnih delavcev iz bolnišničnih oddelkov Vrtca Vodmat in Osnovne šole Ledina že dostopajo otroci in mladi na Pediatrični kliniki – UKC Ljubljana in Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča ter v Enoti za adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Jeseni 2022 sta se projektu priključili še Bolnišnica za otroke Šentvid pri Stični z bolnišničnim oddelkom Osnovne šole Ferda Vesela in Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna.

V prvem delu projekta, ki je potekal med decembrom 2020 in februarjem 2022, smo razdelili 350 brezplačnih kod, platforma pa je imela več 50 aktivnih uporabnikov. Posamezne oddelke oziroma bolnišnične igralnice smo opremili tudi s Kinobalonovimi kovčki, polnimi različnih optičnih igrač.

Prvi vtisi strokovnih delavcev vrtca in osnovne šole so izjemno pozitivni, saj platforma prinaša dragoceno popestritev bolnišničnega vsakdana, obenem pa nudi tudi sprostitev v dnevih, ko se otroci in mladi zaradi zdravstvenih razlogov težje vključijo v proces šolanja.

V Kinodvoru v sodelovanju s številnimi partnerji in podporniki s projektom nadaljujemo tudi v prihodnje. S partnerji iz petih evropskih držav –  JEF (Belgija), Djeca susreću umjetnost (Hrvaška), Il Nuovo Fantarca (Italija), Packmagic (Španija) in BUFF Malmö Film Festival (Švedska), smo že uspešno kandidirali na zadnjem razpisu Evropske unije za razvoj občinstev in filmske vzgoje ter prejeli finančna sredstva za nadaljevanje projekta. V naslednjih dveh letih bomo projekt vsebinsko nadgradili in ga razširili. Kinodvor ostaja nacionalni koordinator projekta, v okviru nadaljevanja pa bomo poskrbeli še za raziskavo primerov dobrih praks ter razvoj smernic filmske oziroma kulturne vzgoje za otroke in mlade v bolnicah.

Film v bolnici

Mednarodna spletna platforma, ki prinaša filmski svet otrokom in mladim v bolnicah.

petek, 18. 02. 2022

Filmski program spletne platforme Film v bolnici

Spletna platforma ponuja pester nabor kakovostnih filmov – kratkih in dolgih, animiranih in igranih … za otroke in mlade v bolnici. Posamezne filme spremljajo tudi dodatne igrive dejavnosti.

sreda, 20. 04. 2022

Kinobalonov kovček za bolnišnične sobe in igralnice

V okviru mednarodnega projekta Film v bolnici smo Pediatrični kliniki in Rehabilitacijskemu inštitutu Soča podarili deset Kinobalonovih kovčkov, ki skupaj z optičnimi igračami v bolnišnične sobe in igralnice prinašajo ščepec filmske čarovnije.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.