Danes je blagajna odprta od 14:50 do 20:30 (odpre se čez 07:20).
Kinobalonov kovček za bolnišnične sobe in igralnice

Kinobalonov kovček za bolnišnične sobe in igralnice

V okviru mednarodnega projekta Film v bolnici smo Pediatrični kliniki in Rehabilitacijskemu inštitutu Soča podarili deset Kinobalonovih kovčkov, ki skupaj z optičnimi igračami v bolnišnične sobe in igralnice prinašajo ščepec filmske čarovnije.

V Kinobalnovem kovčku otroci in mladi najdejo:

  • Kinobalonove knjižice filmov, ki si jih lahko ogledate na spletni platformi Film v bolnici,
  • optične igrače z nenavadnimi imeni: praksinoskop, tavmatrop, slikogib in slikofrc.

Praksinoskop
To optično igračo je davnega leta 1877 izumil Charles-Émile Reynaud. V sredini praksinoskopa je stožec z zrcali, v katerih odsevajo sličice, ki se vrtijo okrog njih. Sličice prikazujejo različne faze gibanja. Vsaka sličica zase je negibna. Ko pa zrcala zavrtimo, se sličice v našem očesu sestavijo v eno sliko in oživijo. Začnejo se gibati in spreminjati. Beseda anima, ki je v korenu animiranega filma, v latinščini pomeni duša oziroma dih. Z animacijo tako negibnim sličicam vdahnemo dušo in dih ter jih oživimo.

Navodila za uporabo: Zavrti zrcala v višini oči in pozorno opazuj sličice.

Avtorji ilustracij: Anka Kočevar, Matija Medved in Meta Wraber. 

Tavmatrop
Je ena najbolj preprostih optičnih igrač. Z njimi opazujemo fenomen, ki mu rečemo vztrajnost vida. Naše oči zaznajo hitre spremembe v okolju tako, da slike združujejo. Pri tavmatropu se dve sličici, ki se hitro vrtita, zlijeta v eno. Zato lahko na eno stran te čarobne vrtavke narišemo kita, na drugo pa morje. In ko krog zavrtimo – čof, kit je v morju!

Navodila za uporabo: Palčko, na kateri je tavmatrop, primi med dve dlani in jo vrti tako, da dlani premikaš naprej in nazaj. Tavmatrop se bo zavrtel in med vrtenjem dve sličici zlili v eno.

Ustvari čarobno vrtavko! Za navodila obišči spletno stran www.kinodvor.org/opticne-igrace-tavmatrop.

Avtorica ilustracij: Mateja Lukežič

Slikogib
Podoben je slikofrcu, le da je še bolj preprost, saj ga sestavljata samo dva lista.

Navodila za uporabo: Zgornji del lista navij na svinčnik. Svinčnik nato hitro premikaj levo in desno. Sličici se združita in oživita.

Ustvari slikogib! Za navodila obišči spletno stran www.kinodvor.org/opticne-igrace-slikogib.

Avtorica ilustracij: Mateja Lukežič

Slikofrc
To so drobne knjižice v kovčku (ang. flipbook, fr. folioscope), ki jim pravimo tudi žepni kino. Ta priljubljena optična igrača prikazuje sličice, ki oživijo. Na vsaki strani je narisan predmet, ki je čisto malce drugačen, kot je bil na strani prej. Ko slikofrc preletimo pred očmi, sličice oživijo, se spreminjajo in gibajo.

Navodila za uporabo: S prstom na hitro preleti liste, ki so speti v knjižico, in pozorno opazuj, kaj vse se giba in spreminja. Slikofrc lahko naredimo tudi sami na enak način kot slikogib, le da potrebujemo več listov oziroma drobno knjižico.


Ilustrirana navodila in makete za izdelavo optičnih igrač najdete tudi v knjižici Animirani film, ki je del Kovčka Kinobalon. Objavljena je tudi na spletni strani Kinodvora. Za povezavo obišči spletni stran www.kinodvor.org/prenovljena-knjizica-animirani-film.

 

Fotografije

Film v bolnici

Mednarodna spletna platforma, ki prinaša filmski svet otrokom in mladim v bolnicah.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.