Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (odprto še 03:59, tel: 01 239 22 17).
Novinarska konferenca ob 10-letnici mestnega kina Kinodvor

Novinarska konferenca ob 10-letnici mestnega kina Kinodvor

Po desetih letih delovanja in z več kot milijon obiskovalci Kinodvor ostaja ključni dejavnik v razvoju slovenske filmske kulture.

Danes mineva natanko deset let, odkar je 1. oktobra 2008 svoja vrata odprl Mestni kino Kinodvor. V tem času ga je obiskalo že več kot milijon obiskovalcev, ki so si na več kot 18.700 projekcijah ogledali prek 2300 filmov. Še pred slavnostno premiero filma Hladna vojna Pawła Pawlikowskega, kjer bo s slovensko priredbo nosilne pesmi iz filma nastopila tudi Severa Gjurin, so na tiskovni konferenci ob 10-letnici mestnega kina spregovorili direktorica Nina Peče Grilc, programski direktor Koen Van Daele in vodja programa za mlada občinstva Petra Slatinšek.

Predano uresničevanje vizije filmskega središča, ki naj film postavlja v središče družbeno-kulturnega dogajanja, je po besedah Nine Peče Grilc v desetletju delovanja odprlo vrata raznolikemu programskemu spektru in gledalcem vseh generacij, zanimanj ter potreb. Tako je mestni kino s ključno podporo ustanoviteljice, Mestne občine Ljubljana, in v sodelovanju s številnimi partnerji razvil prepoznaven program, utemeljen na kakovosti, ki ga sestavljajo trije stebri: redni program filmov v distribuciji, program za mlada občinstva s filmsko vzgojo in festivalski program, ki ga Kinodvor izvaja v tesnem sodelovanju s producenti in organizatorji mednarodnih filmskih festivalov v Sloveniji.

Direktorica je poudarila zelo široko poslanstvo, ki ga je Kinodvor kot zavod za prikazovanje kakovostne in zahtevnejše filmske produkcije imel že ob ustanovitvi, ter ob tem povzela ključne razvojne korake, ki jih je naredil v minulem desetletju: »Spodbudil in aktivno je sodeloval pri revitalizaciji in digitizaciji nacionalne mreže mestnih art kinematografov kot tudi pri oblikovanju nacionalne strategije za področje filmske vzgoje. Podvojil je število predvajanih filmov in število obiskovalcev ter z lastnimi sredstvi tudi število zaposlenih v mestnem kinu. Skupaj z Mestno občino Ljubljana je oblikoval in razvija načrt za mestni minipleks v Podhodu Ajdovščina z več dvoranami za raznolik program in nova občinstva.«

Koen Van Daele je poudaril osrednjo vlogo mestnega kina pri bogatenju filmske ponudbe in filmske kulture v »filmoljubni Ljubljani« ter spomnil na nezavidljivo situacijo, ki je bila pred ustanovitvijo Kinodvora posledica pomanjkanja prostora za prikazovanje neodvisnih, umetniških filmov. Kot enega največjih dosežkov prvih desetih let Kinodvora pa je izpostavil dejstvo, da večina obiskovalcev ponudbo mestnega kina danes jemlje kot nekaj samoumevnega: »Navdušuje nas, da gledalci postajajo vse bolj zahtevni. To namreč pomeni, da nam je uspelo zvišati standard. Prinaša pa tudi pričakovanja, da bomo morali kakovostno raven zviševati tudi v prihodnje.«

Kinodvor je z vsakoletno organizacijo filmskih prizorišč na prostem z več tisoč sedeži na osrednjih točkah glavnega mesta, s projektoma Film pod zvezdami in Letni kino na Kongresnem trgu v tesnem sodelovanju z zavodoma Ljubljanski grad in Turizem Ljubljana, obogatil kulturno-turistično ponudbo Ljubljane za domače in tuje obiskovalce. Vzporedno s popularizacijo filmske kulture pa so se odvijali tudi pomembni premiki na področju filmsko-kulturne vzgoje v Sloveniji.

»Kinodvor je prvi kino v samostojni Sloveniji, ki ima v svojem ustanovnem dokumentu zapisano poslanstvo izvajanja filmske vzgoje,« je povedala vodja programa za mlada občinstva Petra Slatinšek. »V desetih letih se je šolskih, družinskih in najstniških programov filmske vzgoje v kinu in na delavnicah udeležilo prek 300.000 obiskovalcev. Ustvarili smo prek 170 pedagoških gradiv in knjižic, z nami pa na šolskih programih in strokovnih izobraževanjih redno sodeluje prek 1000 strokovnih delavcev

Kinodvor je v letih 2010 in 2011 s sredstvi Ministrstva za kulturo vodil prvi nacionalni program filmske vzgoje. Sodelovali smo tudi pri pisanju vladnega dokumenta Strategija razvoja nacionalnega programa filmske vzgoje, ki jo je koordiniral Slovenski filmski center, sicer tudi sofinancer programov filmske vzgoje v Kinodvoru.

Prizadevanja so opazili v mednarodni mreži kinematografov Europa Cinemas, ki je Kinodvor oziroma Kinobalon leta 2010 nagradila z nagrado za najboljši program za otroke in mlade. V letih 2014 in 2018 je mestni kino organiziral dve mednarodni konferenci o filmski vzgoji in še dodatno utrdil svoj ugled v tujini. Danes ima pomembno mesto v svetih mednarodnih kinematografskih mrež in predstavlja primer dobre prakse – je »več kot kino«, ki ima številne posnemovalce doma in po svetu. S tem namenom nas bo v dneh praznovanja obiskalo 15 predstavnikov švedskih kinematografov in filmske distribucije Folkets Hus och Parker.

Ob 10-letnici mestnega kina bo Kinodvor predstavil pestro programsko paleto za svoja raznolika občinstva. Poleg svečanih premier novih filmov ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev bodo v jubilejnem tednu od 1. do 8. oktobra premiere doživeli tudi filmi za mlada občinstva in slovenski biografski dokumentarec Maje Weiss. Še posebej smo veseli, da se nam bo na premieri bosanske drame Žaba ob prisotnosti ljubljanskega župana pridružil glavni igralec v filmu Emir Hadžihafizbegović. Slavnostno bodo obarvani tudi redni programski cikli, ki nagovarjajo ciljne skupine: Filmska srečanja ob kavi za starejše obiskovalce, Kinotrip za najstnike, nedeljski termin Za zamudnike in tedensko festivalsko srečanje Zgodnja ptica.

Kljub živahnemu dogajanju ob 10-letnici pa so naše oči uprte v prihodnost, ko bosta v letu 2022 Mestna občina Ljubljana in Kinodvor z novimi prostori v Podhodu Ajdovščina lahko zagotovila tudi ustrezne in evropskim standardom primerljive pogoje za delovanje mestnega kina, ki 365 dni na leto skrbi za filmsko umetnost in je osrednja mestna ustanova za razvoj filmske kulture ter filmsko-kulturne vzgoje.

Pokrovitelj praznovanja 10-letnice mestnega kina Kinodvor je Zavarovalnica Triglav.

Povzetek novinarske konference ob 10-letnici Kinodvora (pdf)

 

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.