Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (odprto še 06:37, tel: 01 239 22 17).
Razstava ob ciklu Novi Hollywood v Kinodvoru

Razstava ob ciklu Novi Hollywood v Kinodvoru

Razstava ob ciklu šestih filmov Novi Hollywood v Kinodvoru.

Leto 2021 je na filmskem področju zaznamoval izid še enega monumentalnega dela Marcela Štefančiča, jr. Knjiga Zadnji film 2.0 (z več kot 1000 filmi dopolnjena različica prve izdaje iz leta 2008) opisuje vzpon in propad novega Hollywooda, obdobja v zgodovini filma, ki je močno zaznamovalo filmsko industrijo in filmske ustvarjalce, predvsem pa filmsko kulturo in družbo v najširšem smislu. Izid njegove prejšnje knjige, Če umrem, preden se zbudim, nas je spodbudil, da smo pripravili cikel filmov noir, tokratni cikel “Novi Hollywood v Kinodvoru” pa je tako priložnost, da si pogledamo nekaj ameriških filmskih klasik. To so filmi Bonnie in Clyde (Bonnie and Clyde, Arthur Penn, 1967), Francoska zveza (The French Connection, William Friedkin, 1971), Boter (The Godfather, Francis Ford Coppola, 1972), Kabaret (Cabaret, Bob Fosse, 1972), Kitajska četrt (Chinatown, Roman Polanski, 1974) in Dobrodošli, gospod Chance (Being There, Hal Ashby, 1979). Izbor šestih naslovov ponuja izkušnjo ogleda teh filmov v kinu, torej na edini in izvorni način, kot si jih je bilo mogoče ogledati v času, ko so nastali. Predstavljajo majhen okrušek filmskega bogastva tega obdobja (1967–1980), za katerega Marcel Štefančič, jr. ni sestavil seznama najboljših 10, pač pa seznam 14 x 10 najurgentnejših in še spisek najboljših 350 po njegovem izboru!

Fotografije iz filmov, ki si jih bomo znova lahko ogledali na velikem platnu, spremljajo filmski plakati iz zbirke Slovenske kinoteke. Številni ameriški filmi iz sedemdesetih let so bili predvajani v tedanji Jugoslaviji, zato so distribucijska podjetja pripravila tudi plakate za njihovo promocijo. Danes so te tiskovine zanimiv del filmske dediščine in omogočajo vpogled v kinematografsko življenje filmov tedanjega časa.

fotografije: Park Circus, Kinodvor, Slovenska kinoteka
muzejsko gradivo (plakati): Slovenska kinoteka
priprava razstave: Metka Dariš
oblikovanje napisa ciklusa: Andraž Filač
obdelava fotografij: Tomaž Perme
postavitev: Mateja Babnik
zahvala: Špela Čižman, Martin Podrzavnik (Slovenska kinoteka), Marcel Štefančič, jr.
produkcija: Kinodvor. Mestni kino.
maj 2022

sreda, 11. 05. 2022

Novi Hollywood v Kinodvoru

Cikel šestih filmov od maja do avgusta 2022 v Kinodvoru in na Kongresnem trgu.

Bonnie in Clyde Bonnie and Clyde

Arthur Penn

Zgodba o zdolgočaseni natakarici Bonnie Parker in nekdanjem kaznjencu Clydu Barrowu, ki sta na začetku tridesetih, v času velike gospodarske krize, ropala podeželske banke na ameriškem jugozahodu.

Kitajska četrt Chinatown

Roman Polanski

V Kitajski četrti, filmu noir, ki ga je posnel Roman Polanski in napisal Robert Towne ter se dogaja leta 1937, slišimo: »Morda misliš, da veš, v kaj se spuščaš, toda verjemi mi – ne veš!«

sreda, 18. 05. 2022

Druženje po projekciji filma Boter

Pred projekcijo filma Boter smo izžrebali prejemnika knjige Zadnji film 2.0, po projekciji pa so si obiskovalci ogledali razstavo Novi Hollywood in se med srkanjem konjaka ter puhanjem cigare odločali med kanoli in pištolo.

Knjiga Marcela Štefančiča, jr. Zadnji film 2.0 po znižani ceni!

V času predvajanja filmov v ciklu Novi Hollywood lahko knjigo Zadnji film 2.0 (Vzpon in propad novega Hollywooda: Razširjena, dopolnjena, revidirana in obogatena izdaja) kupite po akcijski ceni 29,90 EUR. Redna cena je 36,90 EUR. Akcija traja od 17. maja do 25. avgusta.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.