Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odprto še 05:23, tel: 01 239 22 17).

Kitajska četrt Chinatown

Roman Polanski / ZDA / 1974 / 130 min / angleščina

V Kitajski četrti, filmu noir, ki ga je posnel Roman Polanski in napisal Robert Towne ter se dogaja leta 1937, slišimo: »Morda misliš, da veš, v kaj se spuščaš, toda verjemi mi – ne veš!«

režija Roman Polanski, igrajo Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez, John Hillerman, Darrell Zwerling, Diane Ladd, Roy Jenson, Roman Polanski, distribucija Park Circus

IMDb

In res, ko se privatni detektiv Jake Gittes (Jack Nicholson), voajer, Rooseveltov buick estet, oblečen tako, kot si outsider predstavlja, da se oblačijo filmski zvezdniki (bela obleka, trenčkot, fedora), in diskretni specialist za razkrinkavanje prešuštnikov in podobnih seksualnih prestopnikov, potopi v nedolžen primer, ugotovi, da pod na videz vsakdanjo masko tropskega, citronskega Los Angelesa in modernega kapitalizma vrejo masivne zarote, politična korupcija, pohlep kataklizmičnih dimenzij, moralni razkroj, degeneriranost, paranoja, incest in fašizem, ki ga predstavlja avtoritarni magnat Noah Cross. Igra ga John Huston, za katerega je Humphrey Bogart rekel, da je barvitejši in fotogeničnejši od 90 odstotkov holivudskih igralcev.

Ko ga neka ženska najame, da pofotka prešuštnega Hollisa Mulwraya (Darrell Zwerling), sicer moža elegantne, hipnotične, fatalne Evelyn (Faye Dunaway), skrivnostne kot Kitajci, hčerke Noaha Crossa, ugotovi, da si je Cross, pohlepni, pogoltni, nenasitni, morilski, avtokratski »founding father«, srhljivi anti-Ojdip, kapitalistični predator, skrivaj prilastil vodni sistem, od katerega živi Los Angeles, obenem pa – v španoviji s Hollisom – ustvaril umetno »sušo«, umetno pomanjkanje vode (vodo ponoči spelje v odtočne kanale), da bi svoji vodi dvignil ceno in lažje kupil San Fernando Valley, ki ji zaradi »suše« pada cena. »Ljudje, ki se v pravem času znajdejo na pravem kraju, so sposobni vsega!«

Gittesu, ki mu vmes mali gangster (Roman Polanski) prereže nos, sodelavec (Joe Mantell) na koncu reče: »Forget it, Jake, it’s Chinatown!« Dospel je do svojega srca teme, do roba Amerike, na konec Zahoda. Individualizem in heroizem nimata več nobenega smisla – korupcija je del sistema. Kapitalizem funkcionira kot podzemlje, kot kriminal. Gittes ne more zmagati, ker je umor del sistema. To, da pride do resnice, ničesar ne spremeni. »Politiki, stare stavbe in kurbe postanejo ugledni, če vztrajajo dovolj dolgo.« Gittes – kastrirani, nemočni, ponižani, nejunaški moški – ne more rešiti ne Evelyn ne njene hčerke. Tako kot tudi Roman Polanski ni rešil ne svoje žene Sharon Tate pred Charlesom Mansonom ne svoje matere pred nacisti, pravi Foster Hirsch, zato Noah Cross deluje kot »kombinacija Charlesa Mansona in Adolfa Hitlerja«.

Kitajska četrt je bila produkt režiserja, ki je potreboval hit – produkt režiserja, ki je moral po kaosu in napadih paranoje svoje misli urediti. Polanski je imel tedaj za sabo škandalozno smrt žene, Sharon Tate, ekscesno reputacijo, ki je v očeh javnosti asociirala na seks in nasilje, in filma Macbeth in Kaj?, ki nista prijela. Kitajska četrt je bila produkt mentalne kataklizme, ki je iskala red – in ga našla v filmu noir, v žanru, v formuli. Žanr je njegove misli uredil.

Ne da je šlo brez vojne: snemanje se je namreč prelevilo v serijo front. Polanski se je klal z Robertom Townom, Faye Dunaway in Jackom Nicholsonom, z vsakim sicer zaradi drugih razlogov, a vsi ti razlogi so bili le aspekti igre moči – le režiserjevi poskusi, da bi svojo moč zbral v točko, le režiserjevi nixonovski poskusi, da bi imel totalno kontrolo, popolno oblast. Polanski je med snemanjem, ki je potekalo v času razpletanja afere Watergate, svoji zvezdnici recitiral Rimbauda – v francoščini. In Kitajska četrt je potem tudi res izgledala kot francoska dekadentna poezija – v angleščini.

– Marcel Štefančič, jr.

sreda, 18. 05. 2022

Druženje po projekciji filma Boter

Pred projekcijo filma Boter smo izžrebali prejemnika knjige Zadnji film 2.0, po projekciji pa so si obiskovalci ogledali razstavo Novi Hollywood in se med srkanjem konjaka ter puhanjem cigare odločali med kanoli in pištolo.

od 17. maja do 15. septembra 2022

Razstava ob ciklu Novi Hollywood v Kinodvoru

Razstava ob ciklu šestih filmov Novi Hollywood v Kinodvoru.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

sobota, 20. 07. 2024 / 16:15 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

sobota, 20. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Nadomestna projekcija

Furiosa: Del sage Pobesneli Max Furiosa: A Mad Max Saga

George Miller

sobota, 20. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

V predzgodbi Ceste besa mlado Furioso iz zelene dežele izobilja ugrabi motoristična tolpa pod vodstvom psihopatskega Dementusa. Pri prečkanju puščave naletijo na Citadelo, ki ji vlada Nesmrtni Joe. Medtem ko se tirana borita za prevlado, Furiosa besno išče način, kako bi se vrnila domov …