Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).
Mencinger / Gantar / Golobič / Štefančič, jr. ob premieri filma Doktrina šoka

Mencinger / Gantar / Golobič / Štefančič, jr. ob premieri filma Doktrina šoka

Premierni projekciji filma Doktrina šoka 23.09.2010 bo v Kinodvorovi Kavarni sledil Večer filma in knjige: pogovor o načelih delovanja globalnega kapitalizma in njegovih učinkih na vsakdan slehernika, ki ga bo moderiral Marcel Štefančič, jr. Pogovarjali se bodo: dr. Jože Mencinger, Matjaž Gantar in Gregor Golobič.

V četrtek, 23. septembra 2010 bomo ob 19:00 v Kinodvoru premierno prikazali Doktrino šoka, dokumentarno različico istoimenske knjižne uspešnice Naomi Klein v režiji Michaela Winterbottoma in Mata Whitecrossa.

Premierni projekciji bo v Kinodvorovi Kavarni sledil Večer filma in knjige: pogovor o načelih delovanja globalnega kapitalizma in njegovih učinkih na vsakdan slehernika, ki ga bo moderiral Marcel Štefančič, jr. Pogovarjali se bodo: dr. Jože Mencinger, Matjaž Gantar in Gregor Golobič.

Film Doktrina šoka tako kot avtoričina študija problematizira porast ‘kapitalizma katastrofe’, ekonomske teorije Miltona Friedmana oziroma t. i. Chicago Boys, ki je promovirala prosti trg za vsako ceno, po potrebi tudi z izdatno vojaško asistenco Cie in ZDA. Slednje so od konca druge svetovne vojne naprej po vsem svetu širile svoj vpliv in iskale vire zaslužka; če ne po demokratični poti, pa (največkrat) z represijo. Friedmanove ideje neoliberalnega kapitalizma so se širile od Čila 1973 in Argentine 1976, prek Anglije 1982, Bolivije 1985, Kitajske in Poljske 1989, do Rusije 1991 in vzhodne Azije sredi devetdesetih ter Afganistana in Iraka po letu 2001. Vse so temeljile na skupni predpostavki: idejo prostega trga in neuravnanega kapitalizma je najlažje udejanjiti v stanju šoka – npr. v času vojne, vojaškega udara, naravne katastrofe, ko se navadni ljudje ukvarjajo z lastnim preživetjem ter se nimajo časa posvečati manipulacijam ekonomistov in politike.

»Katastrofa je priložnost, ki jo ‘čikaški fantje’, navadno opasani z Mednarodnim denarnim skladom, Svetovno banko in Ameriko, vedno izkoristijo. Ne, nobene katastrofe ne zamudijo. In vse se vedno odvrti po scenariju, ki je postal zaščitni znak in izbrano orodje sodobnega ‘kapitalizma katastrofe’. Ko se ljudje po katastrofi prebudijo, ko torej pridejo k sebi, je že prepozno – to ni več svet, v katerem so zaspali. Medtem ko so bili v šoku, so jih ‘reformirali’.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Vljudno vabljeni k poročanju!

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.