Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (za danes zaprto).
Od 27. do 30. avgusta 2018: štiri brezplačne projekcije filmskih klasik.

Brezplačno prireditev v Kinodvoru pripravljamo v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina pa smo jo v letu 2018 podaljšali za dodaten, četrti večer.

V letu 2018 smo ga odprli s filmom Franceta Štiglica Na svoji zemlji. Slavnostna projekcija pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma, je bila posvečena Štefki Drolc. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom

S projekcijo nove kopije filma 2001: Odiseja v vesolju smo se poklonili enemu najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov, osupljivi mojstrovini znanstvene fantastike na filmu v režiji Stanleyja Kubricka.

Pridružili smo se tudi praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Poletje z Moniko velja za zgodnjo mojstrovino velikega švedskega cineasta. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

S filmom Monterey Pop, v katerem je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala v samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«, smo obujali duh leta ‘68.

torek, 28. 08. 2018

Odprtje Letnega kina na Kongresnem trgu 2018

Včeraj smo s slavnostno projekcijo digitaliziranega in restavriranega filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji, ki smo jo posvetili Štefki Drolc, nedavno preminuli igralki in častni meščanki Ljubljane, odprli letošnji Letni kino na Kongresnem trgu.

Na svoji zemlji Na svoji zemlji

France Štiglic / Slovenija / 1948 / 106 min / slovenščina / 13+

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

2001: Odiseja v vesolju 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubrick / Velika Britanija, ZDA / 1968 / 149 min / angleščina, ruščina

Kubrickova prelomna in preroška vesoljska epopeja velja za enega najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov. Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu ter pionirskih, z oskarjem nagrajenih posebnih učinkov, ki jo morate videti na velikem platnu.

Poletje z Moniko Sommaren med Monika

Ingmar Bergman / Švedska / 1953 / 96 min / švedščina

Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu. S Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog in polna omamnih, atmosferičnih podob direktorja fotografije Gunnarja Fischerja velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

Monterey Pop Monterey Pop

D. A. Pennebaker / ZDA / 1968 / 79 min / angleščina

Pionir direktnega filma D. A. Pennebaker je v značilni véritéjski maniri – in s snemalno ekipo, ki je vključevala velikana dokumentarnega filma Alberta Mayslesa in Richarda Leacocka – ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine. Od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.