Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odprto še 08:46, tel: 01 239 22 17).
Kinodvor na srečanju kinematografske mreže Europa Cinemas v Cannesu

Kinodvor na srečanju kinematografske mreže Europa Cinemas v Cannesu

Kinodvor se je pretekli teden na 64. Filmskem festivalu v Cannesu udeležil tradicionalnega srečanja Europa Cinemas, ki pol leta pred uradno novembrsko konferenco na osrednjem filmskem dogodku postreže z novostmi in informacijami.

Udeležence srečanja so tokrat nagovorili tudi predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta, ki so strokovno javnost pomirili glede alarmantnih govoric o ukinitvi oziroma krčenju evropskega programa MEDIA za področje filmske oziroma avdiovizualne kulture in medijev. Evropska komisarka Androulla Vassiliou je potrdila načrtovanje programa MEDIA 2014, ki naj bi zagotavljal podporo kulturnim in kreativnim industrijam s poudarkom na kulturi, izobraževanju ter programih za mlade. V pričakovanju so tudi sredstva za podporo digitalizaciji evropskih kinematografov, vendar pa podrobnejših informacij glede objave razpisa za sofinanciranje prisotni nismo dobili.

Direktor Europa Cinemas Claude-Eric Poiroux je povedal, da šteje mreža v letu 2011 že 2055 platen oziroma 827 kinematografov v 475 evropskih mestih. V preteklem letu je kina s podporo Europa Cinemas/MEDIA programa obiskalo 61 milijonov gledalcev, najuspešnejši oziroma najbolj obiskani filmi pa so bili Kuhinja z dušo, Koncert in Božji možje, ki so bili v Ljubljani premierno predvajani prav v Kinodvoru.

Glavna cilja za prihodnost ostajata raznolikost evropske kinematografije in naravnanost k mladim, ki ju Kinodvor kot nosilec priznanja za najboljši kino za otroke in mlade v tej mreži uspešno izpolnjuje. Prav tako se mreža še naprej zavzema za čimprejšnjo digitalizacijo kinodvoran v Evropi, saj je trenutno tako opremljenih le 30% kinematografov v Evropi oziroma le 15% kinodvoran v mreži. Vzroke za porast ameriške (studijske) produkcije v primerjavi z evropskim filmom v kinih gre po Evropi iskati v prikazovanju filmov v 3D tehniki, od katerih je 37% ameriške in le 8% evropske produkcije. Kot primer uspešnega digitalnega prehoda je bila izpostavljena Poljska, kjer je digitalizacija prinesla 100% povečanje obiskanosti kinodvoran.

Ključne težave in omejitve, ki jih Europa Cinemas zaznava med svojimi člani, so majhni trgi, posamična platna in veliko število t.i. mini-networks oz. malih mrež, ki združujejo kina z manjšim obsegom programa ali prostora. Letos so se v obliki dveh manjših povezanih mrež Europa Cinemas priključile naslednje slovenske kinodvorane, in sicer Kulturni dom Slovenj Gradec, Delavski dom Trbovlje, Kino Velenje ter Linhartova dvorana Radovljica, Mestni kino Ptuj in Kino Rogaška Slatina. Kar 80% vzhodnoevropskih kinodvoran obratuje z enim samim platnom, kar močno vpliva na trend krajšega prikazovanja filmov. Zato so tudi v mreži vse bolj aktualne pobude za odpiranje kin z več platni v obliki mini/multipleksov, ki jim v načrtovanju razvoja mestne kinematografije s svojim ustanoviteljem, Mestno občino Ljubljana, sledi tudi javni zavod Kinodvor.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.