Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 10:56).
Kinodvor bo za tri dni zažarel v soju filmskih luči festivala Kinotrip

Kinodvor bo za tri dni zažarel v soju filmskih luči festivala Kinotrip

Med 14. in 16. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 6. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade. Ta prinaša program šestih raznolikih celovečernih filmov s spremljevalnim dogajanjem, vse po izboru mladih članov letošnjega Kinotripovega filmskega kluba. Vstopnice so že v prodaji.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Šesta edicija festivala bo postregla s šestimi celovečerci – od aktualnih dokumentarcev, razmišljujočih dram in napetih filmskih zgodb do filmske klasike. Program festivala od poletja dalje skrbno pripravlja ekipa sedmih srednješolcev, članov 6. Kinotripovega filmskega kluba, ki o svojem izboru pravi:

»Filmi, ki smo jih zbrali za letošnji festival, so nas vse zaznamovali. Iz dvorane smo odšli včasih zamišljeni, včasih energični, a vedno polni vtisov. Filmi obravnavajo različne tematike in so si na sploh zelo raznoliki – od dokumentarnih aktivističnih filmov pa do klasik o lepoti življenja, zato smo prepričani, da bo na letošnjem festivalu vsak odkril nekaj zase.«

Letošnje festivalsko popotovanje pričenjamo v četrtek, 14. oktobra. Najprej si bomo na velikem platnu ogledali dolgo pričakovani zadnji film večkrat nagrajene režiserke Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno (Never Rarely Sometimes Always, 2020), ki nas bo popeljal v intimno pripoved o dekliškem pogumu, zaupanju in solidarnosti. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Življenje brez Sare Amat (La vida sense la Sara Amat, 2019), s katerim se bomo prepustili čutni zgodbi o zadnjih dnevih poletja, polnih skrivnosti in nežnih trenutkov nepozabne ljubezni. V izjemno veselje nam je, da se bomo po projekciji pogovarjali z režiserko filma Lauro Jou preko spleta.

Petek, 15. oktobra, bo obarvan z udarnejšimi ritmi. Festivalski dan bomo začeli v prvih vrstah boja za pravičnost in si ogledali dokumentarni film Dragi otroci prihodnosti (Dear Future Children, Franz Böhm, 2021) z zgodbami treh mladih aktivistk, ki so svoje življenje posvetile boljšemu jutri. Za tem nas bo film Slalom (Slalom, Charlène Favier, 2020) z napeto zgodbo o zmagoslavju in s preizpraševanjem meja v svetu vrhunskega mladinskega športa odpeljal do roba belih strmin.

V soboto, 16. oktobra, bomo filmska potovanja začeli v Italiji z dokumentarnim filmom Futura (Futura, Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher, 2021), ki izriše poteze mlade generacije in nam skozi njene oči prikaže, kako je biti mlad na našem koncu sveta. Festivalsko dogajanje bomo okronali s filmom Harold in Maude (Harold and Maude, Hal Ashby, 1971), kultno klasiko in eno najbolj nenavadnih romanc v zgodovini filma.

Spremljevalno dogajanje
Poleg že omenjenega pogovora z režiserko Lauro Jou se na festivalu obetajo tudi drugi pogovori z režiserji in režiserkami, ki jih bomo sproti najavljali na spletni strani Kinodvora.

Letošnja novost v spremljevalnem programu je podkast Kinotripanje. Pred mikrofonom se bodo znašli različni gosti in skupaj s Kinotripovci tripali na filme, kino in druge aktualne teme, ki trenutno navdihujejo mlade. Sveže in ušesom prijetno zašiljene epizode bodo ponudile tudi vpogled v festivalsko zakulisje. Podkastu lahko v času festivala prisluhnete na Kinodvorovi spletni strani.

Vse festivalske dni bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, poskrbljeno bo za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi Kinotripovci pripravili zanimive filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

Festivalske vstopnice
Vstopnice za filmska potovanja bodo v prodaji od jutri, 1. oktobra, pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org). Možen je tudi nakup preko spleta.

Vstopnica:

  • za posamezno projekcijo: 4,5 €
  • za skupine s štirimi in več gledalci: 3 €
  • za člane Kluba Kinobalon in Kinodvor: 3 €

Za novinarske vstopnice se lahko prijavite Aliki Kalagasidu na press@kinodvor.org.

Partnerji in podporniki 6. mednarodnega festivala Kinotrip:
Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Javnega zavoda Kinodvor
Slovenski filmski center
Demiurg, Karantanija Cinemas, Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, Srednja medijska in grafična šola

Več informacij in festivalski program
V priponki vam pošiljamo festivalsko programsko knjižico (Wordov dokument). Celoten program festivala je objavljen tudi na Kinotripovi spletni strani. Vse dogajanje pa lahko sproti spremljate na profilih na Facebooku in Instagramu.

Fotografije in zapise o filmih najdete na našem press FTP-ju, v mapi 6. festival Kinotrip:
ftp://212.30.64.142/
ime: ftppress
geslo: pressftp557

Veselimo se vaših objav in obiska na festivalu, za dodatna vprašanja in izjave pa smo vam z mladimi Kinotripovci z veseljem na voljo.

Naj vas film odpelje!

Živa Jurančič
Filmska vzgoja in mlada občinstva
Filmski program mladi za mlade Kinotrip
Kinotrip Film Programme –
By the Youth for the Youth

——————————————

Javni zavod Kinodvor
Kolodvorska 13, 1000 Ljubljana
M: +386 30 614 243
E: ziva.jurancic@kinodvor.org
W: www.kinodvor.org/kinotrip
Kinotrip Facebook & Instagram

 

 

 

Kinotrip. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na Kinotripove e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih.