Danes je blagajna odprta od 14:50 do 20:30 (odpre se čez 07:30).
Kino zemljevid – ali kje vse je v Ljubljani že bil kino

Kino zemljevid – ali kje vse je v Ljubljani že bil kino

Raziskava, ki jo je Kinodvor pripravil v Letu kina je razkrila, da se je filmski trak v prestolnici vrtel na več kot sedemdesetih lokacijah oziroma kino prizoriščih, v več kot dvesto različnih kinematografih.

Kino zemljevid je eden večjih projektov, ki smo jih pripravili v Letu kina. Izhodišče ima v raziskavi Kinodvorove zgodovine, ki je pokazala, kako pestro zgodovino kina ima Ljubljana. Skoznjo se je namreč v prestolnici filmski trak vrtel na več kot sedemdesetih lokacijah oziroma kino prizoriščih, v več kot dvesto različnih kinematografih. Pestrost ljubljanske kinematografije smo predstavili v publikaciji Kino zemljevid, ki poleg zemljevida z označenimi lokacijami vključuje tudi podatke o vsakem od kinematografov. Na nekaterih od izbranih lokacij pa smo v sodelovanju z ustanovami oziroma organizacijami, ki danes domujejo v njih, organizirali filmske projekcije s posebnim spremljevalnim programom.

Kino zemljevid smo tako na novo zarisali:

  • s knjigo avtorja Klemna Žuna, ki predstavlja glavne značilnosti ljubljanskih kino prizorišč (knjiga je na voljo tudi v naši Knjigarnici),
  • zemljevidom kino prizorišč znotraj ljubljanske obvoznice,
  • s kino predstavami izbranih filmov na lokacijah nekdanjih kinodvoran ali na lokacijah, ki kar kličejo po kinu.

Filmsko platno smo v okviru projekta Kino zemljevid ponovno razpeli v naslednjih dvoranah:

 

Kino prizorišče Filharmonična družba (danes Slovenska filharmonija)

Pavla Jesih (Igor Šterk, 2015)
1. junij 2015, ob 20. uri, Slovenska filharmonija

Pavli Jesih, slovenski alpinski in podjetnici, ki je bila pred in med drugo svetovno vojno lastnica največje verige kinematografov v Sloveniji, smo se poklonili s premierno projekcijo dokumentarnega filma o njenem življenju. Da je bil film gledalcem prvič predstavljen prav v dvorani Slovenske filharmonije, ni naključje. Pavla Jesih je v letu 1940 postala tudi lastnica kina Matica, ki je do leta 1948 deloval prav v dvorani današnje Filharmonije.

 

Kino prizorišče Deželno gledališče – bivši kino Central (danes SNG Opera in balet Ljubljana)

Velika parada (The Big Parade, King Vidor, 1925)
Glasbena spremljava na klavirju: Neil Brand.

7. september 2014, ob 19. uri, SNG Opera in balet Ljubljana.

Stoto obletnico začetka prve svetovne vojne smo v Letu kinu obeležili s projekcijo enega največjih protivojnih filmov vseh časov, Veliko parado. Restavrirano klasiko iz leta 1925 smo predvajali na edinstvenem prizorišču SNG Opere in Baleta v Ljubljani, kjer je od maja 1915 do septembra 1918 deloval Kino Central. Film je na klavirju v živo spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

V ljubljanski Operi, nekdanjem Deželnem gledališču, je kino deloval dvakrat. Najprej kot Kino Metropol in kasneje kot Kino Central. Kino je v drugem poskusu v Deželnem gledališču deloval od maja 1915 do septembra 1918. Ob otvoritvi so v časopisu Gorenjec zapisali: »V soboto, 1. maja otvori v deželnem gledališču v Ljubljani svoje predstave veliko novo kino gledališče “Central”, ki si je stavilo za nalogo. prirejati sijajne predstave obkolikor mogoče nizki vstopnini.« – Gorenjec, 30. aprila 1915. (vir: dLib).

 

Kino prizorišče Kongresni trg

Letni kino na Kongresnem trgu 2014, 2015, 2016, 2017

Letni kino na Kongresnem trgu je Kinodvor prvič pripravil v Letu kina, ob praznovanju svoje 90. obletnice. Od takrat dalje Ljubljana vsako leto svoje prebivalce in obiskovalce obdari z brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti, predstave pa so posvečene pomembnim obletnicam in dogodkom v mestu in filmu. Prvo leto so si lahko gledalci na Kongresnem trgu ogledali filmske klasike Cirkus (The Circus, Charles Chaplin, 1928), Ben Hur (William Wyler, 1959) in Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music, Robert Wise, 1965). V letu 2015, ko se je letni kino iz junija premaknil na konec avgusta, smo lahko uživali v klasikah Casablanca (Michael Curtiz,1942), Dama iz Šanghaja (The Lady from Shanghai, Orson Welles,1948) in Pojmo v dežju (Singin’ in the Rain, Gene Kelly, Stanley Donen, 1952). Leto kasneje so na velikem platnu kraljevali Dolina miru (France Štiglic, 1956), Čudoviti lisjak (Fantastic Mr. Fox, Wes Anderson, 2009) in Rešitev v zadnjem trenutku (Safety Last!, Fred Newmeyer, Sam Taylor, 1923), ki ga je na klavirju v živo spremljal Neil Brand. V letošnjem letu pa so program letnega kina sestavljali Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin, Wim Wenders, 1987), Rašamon (Rashômon, Akira Kurosawa, 1950) s predfilmom Na sončni strani ceste (Matjaž Klopčič,1959) in Diplomiranec (The Graduate, Mike Nichols,1967).

Na Kongresnem trgu so so film prvič predvajali julija 1945.

 

Kino prizorišče Kino Šiška (danes Center urbane kulture Kino Šiška)

Punca ni nič kriva (The Girl Can’t Help It, Frank Tashlin, 1956)
8. maj 2014, ob 19. uri, Kino Šiška

S projekcijo rock’n’roll klasike Punca ni nič kriva in in fotografsko razstavo Boštjana Tacola “Pin-up” smo na Kino zemljevid postavili tudi kino prizorišče kino Šiška, ki je v svojem času veljav za nemodernejši kino v Ljubljani.

Decembra 1962 je Kinematografsko podjetje Ljubljana poleg občinskega poslopja odprlo novo dvorano z 824 sedeži, imenovano kino Šiška, Dvorana specifične ovalne oblike s čakalnico v dveh etažah je daleč naokoli slovela po gigantskem platnu v širini kar 14,5 metra, na njem pa so prikazovali povečini akcijski filmski program. Ob odprtju je bila najmoderneje opremljena dvorana slovenske prestolnice. Z ustanovitvijo javnega zavoda Center urbane kulture Kino Šiška v letu 2008 se je v dvorano po temeljiti prenovi deloma vrnila (predvsem festivalska in priložnostna) kinematografska dejavnost.

 

Kino prizorišče Državni zavarovalni zavod (danes Zavarovalnica Triglav)

Na sočni strani ceste (Matjaž Klopčič, 1959)
24. april, ob 20. uri, poslovna stavba Zavarovalnice Triglav na Miklošičevi 19.

Že leta 1953 so v dvorani zavoda začeli predvajati poučne filme o nezgodah pri delu. V 60-letih so bili za potrebe izobraževanja s filmom izdelani še posebni avtobusi, ki so služili kot potujoči kino.

Zaradi slabega vremena je bila projekcija filma Na sončni strani ceste, ki bi se morala odviti na dvorišču zavarovalnice, žal odpovedana.

 

Kino prizorišče palača Ljubljanski dvor (danes Kinodvor)

Rimske počitnice (Roman Holiday, William Wyler, 1953) 
9. april 2014 ob 10. in 15. uri, Kinodvor

Imetnikom Abonmaja za poznejša leta je bil Kino zemljevid prestavljen ob zaključku abonmaja, ko je bil na vrsti film presenečenja. Po ogledu filmske klasike Rimske počitnice je v Kavarni Kinodvora sledil pogovor s Klemnom Žunom, avtorjem knjige Kino zemljevid in Francijem Milošičem, nekdanjim kinooperaterjem.

Najdlje delujoča kinodvorana v Ljubljani je svoja vrata odprla 15. oktobra 1923. V bogati in pestri zgodovini je kino doživel marsikatero spremembo imena (kino Ljubljanski Dvor, Ljudski kino Ljubljanski dvor, Kino sloga, kino Dvor, Kinodvor), filmskega programa, prenove dvorane in ostalih prostorov ter mnoge tehnološke izboljšave. Več o zgodovini Kinodvora si lahko preberete tukaj,

 

Kino prizorišče Grand hotel Union

Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson, 2014)
20. marec 2014 ob 20. uri, Grand Hotel Union

Dvorana Grand hotela Union,  je bila zaradi svojega videza in umestitve v hotel in nenazadnje tudi zaradi svoje kinematografske zgodovine najbolj smiselna lokacija slavnostne predpremiere filma Grand Budapest Hotel.

Prvi poskus filmskih predstav je v dvorani takrat koncertne dvorane Grand hotela Union izvedel že fotografski mojster Davorin Rovšek s tako imenovanim Elektro – Kinoskopom. Leta 1931 so v dvorani predvajali prvi slovenski celovečerni film V kraljestvu zlatoroga (Janko ravnik, 1931), ki ga je na klavirju spremljal pianist. Kot Kino center Union je nato dvorana delovala vse do leta 1988, ko so jo zaprli in kasneje prenovljeno ponovno odprli kot večnamensko dvorano.

 

______________________________________________________________________________________________

Projekt Kino zemljevid je sofinanciral Slovenski filmski center.

Letni kino na Kongresnem trgu omogočata Turizem Ljubljana in Zavarovalnica Triglav.:

Knjiga Kino zemljevid je bila sofinancirana s podporo Slovenskega filmskega centra in Zavarovalnice Triglav.

 

 

 

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.