Danes je blagajna odprta od 14:50 do 20:30 (odpre se čez 07:58).
Gremo v Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Gremo v Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Film pod zvezdami, ki ga pripravljamo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, bomo v soboto, 8. avgusta, zaključili z Vikendovo predpremiero filma Pod belimi pečinami, do takrat pa si lahko v čarobnem ambientu Grajskega dvorišča ogledate še 9 filmskih vrhuncev preteklega leta, med drugim posebno projekcijo Skritega življenja Terrencea Malicka. Kmalu zatem se bomo preselili na osrednji mestni trg, kjer bo od 11. do 13. avgusta potekal tradicionalni Letni Kinodvor na Kongresnem trgu. Brezplačno prireditev s projekcijami filmskih klasik pripravljamo v poklon pomembnim zgodovinskim obletnicam.

Otvoritveni večer v torek, 11. avgusta, bo potekal v znamenju 75. obletnice konca 2. svetovne vojne. Predvajali bomo Chaplinovo mojstrovino Veliki diktator (The Great Dictator, 1940), satirično kritiko nacizma, v kateri Charlie odigra dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in diktatorja Tomanije Adenoida Hynkla. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Naslednji večer, v sredo, 12. avgusta, se bomo poklonili stoletnici rojstva legendarnega igralca Yula Brynnerja. Ogledali si bomo ikonični vestern Sedem veličastnih (The Magnificent Seven), s katerim je režiser John Sturges leta 1960 na Divji zahod premestil klasiko Akire Kurosawe Sedem samurajev.

Zadnji večer, v četrtek, 13. avgusta, bomo obeležili stoletnico rojstva velikana italijanske kinematografije Federica Fellinija. S projekcijo filma Rim (Roma, 1972), ljubezenskega pisma mestu, ki ga je režiser poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, bomo naredili uvod v jesensko retrospektivo Fellinijevih filmov v Slovenski kinoteki. Projekcija je del niza mednarodnih dogodkov Fellini 100, ki jih ob stoletnici režiserjevega rojstva promovira Italijansko ministrstvo za kulturo. Pripravili smo jo v sodelovanju s Slovensko kinoteko in CSC-Cineteca Nazionale ter s pomočjo Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.

Letošnji Letni Kinodvor na Kongresnem trgu je del programa Ljubljana 2025 – Mesto kot v filmu, s katerim se Mestna občina Ljubljana poteguje za naslov Evropska prestolnica kulture 2025.

Projekcije Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu so brezplačne, na sporedu so vsak dan ob 21. uri (tudi v primeru dežja). Predvajane so v izvornem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi. Ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil bomo vsem obiskovalcem zagotavljali kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje.

Pri projektu Letni Kinodvor na Kongresnem trgu Kinodvor sodeluje s številnimi partnerji; med njimi so Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike, Slovenska kinoteka, Val 202 in drugi.

Sporočilo za javost (pdf)

Veliki diktator The Great Dictator

Charles Chaplin

Film, v katerem Charlie odigra dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in krutega diktatorja Hynkla, je drzna zmes politične satire, humanizma in slapstick humorja.

Sedem veličastnih The Magnificent Seven

John Sturges

Film Johna Sturgesa, ki na Divji zahod premesti klasiko Akire Kurosawe Sedem samurajev, se z legendarno igralsko zasedbo, nepozabno glasbo in duhovitimi dialogi uvršča med najbolj priljubljene vesterne vseh časov.

Rim Roma

Federico Fellini

Fellinijev poklon mestu, ki ga je sam poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, je mozaik vinjet, v katerih se režiserjevi intimni spomini prepletajo z impresionističnimi prizori iz sodobnosti.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.