Danes je blagajna odprta od 14:50 do 20:30 (odpre se čez 08:48).
Gledalci prihodnosti: Kinodvor na seminarju v Mexico Cityju

Gledalci prihodnosti: Kinodvor na seminarju v Mexico Cityju

V Mexico Cityju je od 6. do 8. junija 2012 potekal seminar z naslovom Gledalci prihodnosti (The Public of the Future), ki se ga je na povabilo Europa Cinemas Mundus, programa za promocijo evropskega filma izven Evrope, udeležila tudi direktorica Kinodvora, Nina Peče.

Seminar je potekal v okviru Festivala Distrital v sodelovanju z mehiško Cineteca Nacional, 35 udeležencev iz Mehike, Latinske Amerike in Evrope pa je v treh dneh izmenjevalo izkušnje s področij javne podobe svojih kinematografov, njihove sposobnosti privabljanja mladih gledalcev in pomembnosti kinematografskih mrež.

Seminar je vodil Ian Christie, filmski zgodovinar in predsednik Europa Cinemas, na seminarju pa so poleg Nine Peče, ki je predstavila Kinodvor, njegovo umeščenost v kulturno pokrajino Mestne občine Ljubljana ter Kinodvorove aktivnosti za otroke in mlade v okviru programa Kinobalon, svoje dejavnosti s tega področja predstavili še predstavniki prikazovalcev iz Velike Britanije (Glasgow Film Theatre, Glasgow), Kolumbije (Las Américas, Medellin), Mehike (Cineteca Nuevo Léon, Ciudad de México) in Nizozemske (Filmhuis De Keizer, Deventer).

Ob predstavitvi Kinodvorovega programa Kinobalon se je še enkrat pokazalo, da imamo pri oblikovanju programa za otroke in mlade res celovit in poglobljen pristop pri naslavljanju te ciljne skupine in drugi udeleženci so z velikim zanimanjem spraševali o načinu dela in izkušnjah pri delu za mlade ter izražali navdušenje nad rezultati Kinobalona in Kinodvora. Kinodvor, ki je povabilo na seminar prejel tudi na podlagi uspešnih rezultatov kina in odličnega dela programa Kinobalon, je leta 2010 prejel nagrado Europa Cinemas za najboljši program za otroke in mlade.

Udeleženci seminarja so obiskali kino Lumière Reforma, ki jim je omogočil kritični vpogled v celovito javno podobo kinematografov in kaj danes od njih javnost pričakuje. Na delavnicah so udeleženci po skupinah razmišljali o »idealnem kinu« ali za svoj kino pripravili marketinško akcijo, za zaključek pa delo strnili v naslednjih točkah:

  • v Latinski Ameriki obstaja skupnost neodvisnih kinematografov, ki se vsi soočajo z enakim izzivom: potrebo po znatni finančni investiciji zaradi digitizacije filmske industrije, občasno otežen dostop do kvalitetnih vsebin za različne
  • ciljne skupine, potenciali za naraščanje občinstva, ki želi gledati kvaliteten program, pomembnost socialnih omrežij in kako v kino privabiti novo občinstvo
  • pomembnost delovanja znotraj kinematografskih mrež, tako lokalnih kot nacionalnih kot tudi vseameriških (primer: Latinopolis)
  • osrednja vloga neodvisnih prikazovalcev, ki neprivilegiranim ali izoliranim populacijam nudi dostop do raznovrstnega filmskega programa

Več o seminarju in udeležencih najdete tudi na povezavi Europa Cinemas.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.