Danes je blagajna odprta od 14:50 do 20:30 (odpre se čez 08:12).
Futura – moja prihodnost

Futura – moja prihodnost

Tematski pogovor za dijake in dijakinje ob šolskem ogledu filmu Futura s filmsko kritičarko in pedagoginjo Anjo Banko

Ob ogledu filma Futura se z mladimi pogovarjamo o prihodnosti skozi teme, ki jih obravnava film. Posvetimo se tudi vprašanjem filmske zvrsti (dokumentarni film), medija (filmski trak, analogno in digitalno) ter na kratko pokukamo v zgodovino filma preko Pasolinijevih Zborovanj v ljubezni (1965). Zaključimo z ustvarjalno domačo nalogo.

Daljši opis
Kako si mladi predstavljajo svojo prihodnost? Kakšen je zanje svet, v katerem živijo? Ta vprašanja najdejo pester spekter odgovorov v italijanskem dokumentarnem filmu Futura. V njem najdemo veliko vzporednic tudi s slovenskim okoljem.

V tematskem pogovoru, ki sledi ogledu filma, se bomo vprašali, kakšno prihodnost si mladi predstavljajo. Kakšne poklice bodo opravljali? Kako bodo živeli, kakšne bodo njihove družine? Kaj si pravzaprav želijo? Od intimnih razmišljanj se bomo podrobneje obrnili k tematikam mladih v filmu: k vprašanju vrednot, možnosti in oblik zaposlitve, prekarnemu delu, razrednim in socialnim razlikam – kako oblikujejo človekov pogled na svet, kakšne možnosti ima posameznik glede na to, od kod prihaja (družina, okolje, šola, ekonomski položaj itd.). Odprli bomo tudi teme, kot so izseljevanje (»beg možganov«), vloga tehnologije, družbene in okoljske spremembe (aktivizem, kolektivizem in individualizem) ter vpliv epidemije na življenja mladih.

V drugem delu se bomo posvetili oblikovni plati filma. Filmsko podobo, posneto na 16-mm trak, namreč odlikujejo posebna zrnata tekstura in dinamične barve. Spoznali bomo medij filmskega traku in se pogovarjali o razlikah med digitalnim in analognim. Pozorni bomo tudi na vprašanje filmske zvrsti: za kakšno vrsto dokumentarnega filma gre? Kaj pomeni kolektivno ustvarjanje? V delu pogovora se bomo na kratko posvetili tudi arhivskim posnetkom v filmu – gre za zabavne izseke iz Pasolinijevega dokumentarnega filma Zborovanja v ljubezni (Comizi d’amore, 1965), v katerem avtor na podoben način kot režiserji Future potuje po Italiji in različne skupine ljudi sprašuje o pomenu in vlogi ljubezni. Kako so si mladi predstavljali ljubezen pred šestdesetimi leti in kako si jo predstavljamo mi?

Pogovor bomo zaključili z usmeritvijo na ustvarjalno (domačo) nalogo: dijakinjam in dijakom bomo dali kratka navodila, kako lahko sami posnamejo podobne intervjuje z vrstniki in oblikujejo arhiv svoje sodobnosti. Ob filmu Futura namreč nastaja digitalni arhiv Moja Futura, v katerega svoja razmišljanja prispevajo mladi sami.

Tematski pogovor vodi filmska kritičarka in pedagoginja Anja Banko.

Trajanje: 45-60 min
Cena: 130 €

Futura Futura

Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

Film o prihodnosti, posnet skozi oči italijanske mladine, ki ne ve, kaj jo čaka, a to morda že sluti. Skupno delo Alice Rohrwacher (Srečen kot Lazzaro), Pietra Marcella (Martin Eden) in Francesca Munzija.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.