Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:23).
Filmski akti Jamesa Herberta na prvi 16-milimetrski projekciji v Kinodvoru

Filmski akti Jamesa Herberta na prvi 16-milimetrski projekciji v Kinodvoru

V petek, 10. februarja ob 21.45, boste imeli v Kinodvoru edinstveno priložnost, da si na kinematografskem platnu v sklopu noči erotičnega filma Kinosloga. Retrosex., ko se poklanjamo zgodovini nekoč erotičnega in še danes legendarnega Kina Sloga, ogledate telesne krajine dih jemajoče senzualnosti, Filmske akte Jamesa Herberta.

Ameriški slikar in eksperimentalni filmar, avtor ikoničnih zgodnjih glasbenih videov skupine R.E.M., je štiri desetletja svojega ustvarjanja posvetil enemu samemu žanru: filmskemu aktu. Z modeli, ki jih je našel med sopotniki, prijatelji, kasneje študenti, je vsakič sklenil pakt: srečali so se na izbranem mestu, ki je filmu zagotovilo motiv in kuliso – na gozdni jasi (Night Horses), ob razbitini avtomobila (Automan), v stari toskanski vili (Kolja & Sana) –, odvrgli oblačila in se prepustili svobodni improvizaciji drug z drugim ter s svojim okoljem. Avtor se je nato umaknil v svojo delavnico, da bi iz posnetega materiala stkal delikatne tapiserije zaustavljenega časa, transcendentalne lepote, čutnosti in telesnosti, filmske skice omamno lepih, golih, mladih teles, ki se ljubijo.

Dragocene 16-milimetrske kopije nam je zagotovil arhiv Mednarodnega festivala kratkega filma v Oberhausnu, predvajali pa jih bomo z našo najnovejšo (tehnično) pridobitvijo, 16-milimetrskim projektorjem Eiki EX-6000. V času vsesplošne digitalizacije in zavračanja starejše, analogne kinematografske opreme, si Kinodvor kot prostor prikazovanja in mišljenja sodobne umetniške filmske produkcije še zmeraj prizadeva gojiti živ odnos tudi do filma v kontekstu njegove bogate zgodovine. Ker se je 16-milimetrski film v skorajšnjem stoletju svojega obstoja uveljavil predvsem kot format nizko-proračunskega, izobraževalnega, dokumentarnega, avantgardnega in kultnega filma ne dvomimo, da bomo z njim v bližnji prihodnosti raziskali še marsikatero filmsko obzorje.»Hipoma me je osupnila absolutna izvirnost njegove vizije in pretanjeno obsesivna čistost njegovega občutka za filmsko formo. /…/ Nobenega dvoma ni, da James Herbert pripada ducatu največjih še živečih filmskih ustvarjalcev.«
– Stan Brakhage

Za valentinovo predigro 10. februarja se prepustite duhu svobodnega seksperimenta! 
Vstopnice so že na voljo pri blagajni Kinodvora.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.