Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:25 (odprto še 05:16, tel: 01 239 22 17).
Filmska potovanja

Filmska potovanja

Tematski pogovor za dijake in dijakinje ob šolskem ogledu filmu Kupe št. 6 s filmsko kritičarko in pedagoginjo Anjo Banko

V tematskem pogovoru ob filmu Kupe št. 6 spregovorimo o filmu ceste, ki je priljubljen filmski žanr, v katerem večinoma ni pomemben cilj, ampak pot. Posvetili se bomo filmskim junakom, njihovi poti, pripovedni strukturi žanra. Naše prevozno sredstvo bo vlak, pozabavali se bomo z njegovimi različnimi podobami v zgodovini filma.

Daljši opis

Film ceste je priljubljen filmski žanr, v katerem skupaj z junaki potujemo po čudovitih oddaljenih, večkrat divjih pokrajinah. Te so odsev notranjega sveta junakov, pa tudi metafora sveta, v katerem živijo. Na filmskih potovanjih večinoma ni pomemben cilj, ampak pot. V tematskem pogovoru se bomo posvetili filmskim junakom in njihovi poti, filmski pripovedni strukturi, skupaj s protagonisti filma Kupe št. 6 pa bo naše prevozno sredstvo vlak. Ta nas bo z zanimivimi odlomki ob pogovoru odpeljal tudi skozi filmsko zgodovino.

V pogovoru bomo razmišljali, kako se junakinja na poti spremeni, kako različni postanki in srečanja vplivajo na njen razvoj. Skozi lik njenega sopotnika Ljohe bomo razmišljali o drugosti, tujosti in vlogi pogleda. Poskušali bomo razumeti pojem stereotipa in se vprašali o reprezentacijah moškosti (in ženskosti). Razmišljali bomo tudi o filmski pripovedni strukturi, ki s premiso potovanja izgublja klasično tridelno shemo ter se razvija na linearni liniji, večkrat preko filmskih elementov fragmenta in elipse. Ovrednotili bomo tudi zaključek filma in se vprašali, kakšen je cilj, ki so ga (ali pa ga niso) na koncu osvojili protagonisti. Pogovor bomo zaključili s kratkim premislekom žanra filma ceste. Dotaknili se bomo zgodovine žanra, premiso junakovega potovanja kot arhetipski pripovedni trop pa lahko primerjamo tudi z literaturo.

Tematski pogovor vodi filmska kritičarka in pedagoginja Anja Banko.

Trajanje: 45-60 min
Cena: 130 €

Kupe št. 6 Hytti nro 6

Juho Kuosmanen

Finski režiser Juho Kuosmanen (Najsrečnejši dan Ollija Mäkija) nas z arktičnim filmom ceste – ali bolje: železniške proge – popelje skozi zasneženo Rusijo devetdesetih let, da bi nam povedal toplo, nostalgično zgodbo o tem, kaj nas povezuje kot človeška bitja. Dobitnik velike nagrade žirije na festivalu v Cannesu.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.