Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:20 (za danes zaprto).

Žvižgači La Gomera

Corneliu Porumboiu / Romunija, Nemčija, Francija / 2019 / 97 min

Izvirna interpretacija žanra kriminalke, ki ji je Corneliu Porumboiu dodal ščepec komedije, a tudi nezgrešljivi pečat romunskega novega vala.

režija Corneliu Porumboiu, scenarij Corneliu Porumboiu, fotografija Tudor Mircea, montaža Roxana Szel, igrajo Vlad Ivanov (Cristi), Catrinel Marlon (Gilda), Rodica Lazar (Magda), Agustí Villaronga (Paco), Sabin Tambrea (Zsolt), István Teglas, Cristóbal Pinto (Carlito), Antonio Buíl (Kiko), George Pistereanu (Alin), Andrei Ciopec (kriminalist), Sergiu Costache (Toma)

festivali, nagrade Cannes 2019, Sydney 2019, München 2019

IMDb

Cristi je romunski policist, ki opravlja tudi delo mafijskega žvižgača, s čimer hkrati deluje na obeh straneh zakona. Zdaj se odpravlja na Kanarski otok La Gomera, da bi se tam naučil starodavnega žvižgajočega jezika. V Romuniji nad njim namreč izvajajo policijski nadzor, s to kodirano govorico pa se bo lahko še naprej sporazumeval s kriminalci. Na poti spozna čudovito Gildo, s katero se odpravi na lov z visokim vložkom, poln obratov, zavajanj in prevar. Njegov cilj je spraviti iz zapora možakarja po imenu Zsolt, saj samo on ve, kje se skriva trideset milijonov evrov.

»Romunski naslov je povezan z imenom enega od Kanarskih otokov, zatočišča pred vsemi težavami, izgubljenega raja. Francoski in angleški naslov sta povezana s skrivnostim žvižgajočim jezikom, ki obstaja na številnih območjih sveta, vendar njegov izvor ni znan. Rad teoretiziram, da je ta jezik naš izvirni prvobitni, ki je obstajal pred govorom. Otok Gomera je tesno povezan z izročilom teh žvižgov.« (Corneliu Porumboiu)

Corneliu Porumboiu
Rojen 1975 v Romuniji. Leta 2003 je diplomiral na Univerzi v Bukarešti. Po štipendiji Filmskega sklada je 2005 zrežiral svoj prvi celovečerni film Smo imeli revolucijo ali ne?, ki je bil premierno prikazan v sklopu Štirinajst dni režiserjev v Cannesu in prejel nagrado za najboljši prvenec. Leta 2009 je njegov film Policijski, pridevnik osvojil nagrado žirije v sklopu Poseben pogled na filmskem festivalu v Cannesu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pritisk Push

Fredrik Gertten

petek, 15. 11. 2019 / 20:15 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

LIFFe / Predpremiere

Bog obstaja, ime ji je Petrunija Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija

Teona Strugar Mitevska

petek, 15. 11. 2019 / 21:20 / Dvorana

Zgodba o dvaintridesetletnem dekletu brez prave prihodnosti, ki se pogumno upre tradiciji ter neprizanesljivo razgali mačizem in seksizem sodobne makedonske družbe.

LIFFe / Kinobalon na LIFFu

Loti in izgubljeni zmaji Lotte ja kadunud lohed

Heiki Ernits, Janno Põldma

sobota, 16. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

Dogodivščina prijazne psičke Loti je polna nenavadnih domišljijskih presenečenj, s čudovito narisanim svetom narave.