Danes je blagajna odprta od 17:30 do 20:40 (odpre se čez 08:59).
25. oktobra 2015 v Kinobalonu

Zvezdica Zaspanka Zvezdica Zaspanka

Jože Pengov / Slovenija / 1965 / 60 min / slovenščina / 3+

Pridruži se nam na Dnevu Zvezdice Zaspanke! Dogodki tudi v Lutkovnem gledališču Ljubljana in na Ljubljanskem gradu!

režija Jože Pengov, scenarij Frane Ježek Milčinski, fotografija Veka Kokalj, glasba Franc Ogrizek, animacija lutk Črt Škodlar, scenografija Ivan Pengov, montaža Ivo Lehpamer, produkcija Triglav film, distribucija Slovenski filmski center

Dan Zvezdice Zaspanke, 25. oktober 2015
Dan Zvezdice Zaspanke, ki ga organizira Lutkovno gledališče Ljubljana, začenjamo s prvim celovečernim lutkovnim filmom Zvezdica Zaspanka, ki so ga ustvarili pred natanko 50 leti. Vabljeni tudi na druge prireditve v Lutkovnem gledališču Ljubljana in Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu!

zgodba
Nemarno in netočno zvezdico Zaspanko Mesec prežene na Zemljo. Tam Zaspanka sreča razbojnika Čeferina s kamnom namesto srca. Po nizu dogodivščin zvezdica povrne razbojniku pravo srce in dobi pravico, da se vrne na nebo.

Leta 1952 je Zvezdico Zaspanko kot prvo slovensko radijsko igro za otroke zapisal Fran Milčinski Ježek. Svoj lutkovni krst je doživela leta 1955 v Mestnem lutkovnem gledališču v režiji Jožeta Pengova in likovni zasnovi Mare Kraljeve. Na mah je osvojila tako domače kot tuje občinstvo, leta 1965 pa so na pobudo Črta Škodlarja po predstavi posneli prvi barvni slovenski celovečerni film z lutkami. Leta 2009 so v Lutkovnem gledališču Ljubljana po starih načrtih, fotografijah in filmskem zapisu izdelali lutke in scenografijo ter ponovno oživili vse, zvezdice in razbojnike, na nebu in zemlji.

 


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 18:30 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zbogom, Leonora Leonora addio

Paolo Taviani

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 20:40 / Dvorana

Film, ki ga je Paolo Taviani posvetil svojemu bratu in dolgoletnemu sorežiserju Vittoriu, opisuje bizarno popotovanje pepela velikega dramatika Luigija Pirandella do njegovega zadnjega počivališča na Siciliji ter uprizori novelo, napisano dvajset dni pred pisateljevo smrtjo.