Animateka 2015

Zgodba o ljubezni in jezi Uma História de Amor e Fúria

Luiz Bolognesi / Brazilija / 2012 / 98 min / portugalščina

Režija Luiz Bolognesi, Scenarij Luiz Bolognesi, Umetniški direktor Anna Caiado, Direktor filma Daniel Greco, Montaža Helena Maura, Izvirna glasba Rica Amabis, Tejo Damasceno, Pupillo, Oblikovanje in mešanje zvoka Alessandro Laroca, Eduardo Virmond, Armando Torres Jr., Glasovi Selton Mello, Camila Pitanga, Rodrigo Santoro, Producenti Fabiano Gullane, Caio Gullane, Luiz Bolognesi, Laís Bodanzky, Marcos Barreto, Debora Ivanov, Gabriel Lacerda, Produkcija Buriti Filmes, Gullane Entretenimento

festivali, nagrade Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju: najboljši celovečerni film, 4. Festival brazilskega filma BraPeq: najboljši celovečerni film po izboru žirije, Evropski festival fantastičnega filma v Strasbourgu: najboljši celovečerni film po izboru občinstva, Filmski festival Latin Beat v Tokiu: najboljši animirani film

IMDb

Zgodba o ljubezni med Janaino in indijanskim bojevnikom, ki se je po smrti spremenil v ptico. Zgodba se zanju srečno odvija več kot šest stoletij, v katerih se zvrstijo štiri obdobja brazilske zgodovine: kolonizacija, suženjstvo, vojaški režim in prihodnost, leto 2096, ko v Riu de Janeiru izbruhne vojna za vodo. Ljubimca se ves ta čas zoperstavljata zatiranju. Gre za neuradno biografijo mesta Rio de Janeiro.

Film Zgodba o ljubezni in jezi, ki je nastajal šest let, je plod obširnih raziskav v sodelovanju z zgodovinarji in antropologi, na podlagi katerih je režiser in scenarist za upodobitev izbral obdobja brazilske zgodovine. »Brazilska zgodovina in stripi me zelo zanimajo. Kot scenarist se zavedam, da animacija ponuja neomejene pripovedne možnosti. Brazilska filmska produkcija se redko odloči za obravnavo različnih vidikov naše zgodovine na zanimiv in zabaven način ter na način, ki odpira možnost za razmislek,« pravi Luiz Bolognesi.

Celovečerni film so ustvarili s klasično metodo animacije: like so izrisali in animirali s svinčnikom na papir glede na čustvena stanja, ki so jih odigrali igralci. Selton Mello, Camila Pitanga in Rodrigo Santoro so v studiu odigrali prizore, ekipa pa je nato posnetke uporabila pri svojem delu, kar je pripomoglo k večji subtilnosti in izraznosti končnega izdelka, bolje pa se je izrazil tudi potencial tako igralske zasedbe kot animatorjev. »Zasedbo sem izbiral zelo previdno. Potreboval sem odlične igralce. Za močna čustva, čvrstost in različne interpretativne plasti potrebujete profesionalce, ki so najmanj odlični igralci,« poudarja režiser.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno