Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odprto še 01:44, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2012

Vzhodno-evropska in srednje-evropska panorama II (2012) Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama II (2012)

razno / 85 min

Ljudske fronte 12 / Naroden Front 12 / People’s Front 12
Ivan Ivanovski (Violeta Kachakova / TRICE FILMS)
Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija/the Former Yugoslav Republic of Macedonia, 2012, HD, 9’45”

Ljudske fronte 12 je kratki animirani film, ki odseva sodobno družbo skozi med seboj povezane zgodbe, simbole in prispodobe, prisotne v bloku št. 12 in okrog njega.

ANImacija / ANImation
Ana Žerjal (ALUO Ljubljana)
Slovenija/Slovenia, 2012, HD, 2’05”

Zgodba nesmisla, ki se pretaka iz enega prizora v drugega, kot sanje.

tricolor
Martina Heyduk (University of Applied Arts Vienna/Martina Heyduk)
Avstrija/Austria, 2011, digiBeta, 7’30”

Reka živih barv po uničenem filmskem traku potuje z vrtoglavo hitrostjo in ob zamolklem zvoku, ki spominja na ognjemet in neprijazno vreme. Ustvarjeno neposredno na filmski trak.

Montego
Chintis Lundgren (Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio)
Estonija/Estonia, 2011, BetaSP, 11’25”

Montego je ubil svojega najboljšega prijatelja … Že nekajkrat. Toda ta se kar naprej pojavlja na cestnih vogalih in v temnih ulicah. Boris, brazgotinasti vodja podzemnega odpora, je dal povelje, tik preden je povsem izgubil stik s samim seboj. V Montegovem čudnem paranoidnem svetu se znajdejo Bruselj, Rdeča kocka in organizacija z imenom Pisava zla.

exhaustibility
Eni Brandner (Eni Brandner/Amour Fou)
Avstrija/Austria, 2012, HD, 8’40”

Avtomobili švigajo po cesti, vozijo mimo bencinskih črpalk in vetrnih elektrarn, podeželje in predmestja se pospešeno izmenjavajo. Po ulicah, mimo stavb in naravnost v labirint mesta. Pogled proti obzorju se nenehno spreminja v veličastnem kopičenju stvari, ki jim ni videti konca.

Zunaj / Užribis / Outside
Greta Stančiauskaitė (Vilnius College of Technologies and Design)
Litva/Lithuania, 2012, HD, 8’20”

Outside – filozofsko popotovanje nekega človeka, ki predstavlja razmislek o odnosu med družbo in posameznikom. Je človek zares obsojen na svobodo?

Ukvadrateno / Kwadratacja / The Squarified
Michał Mróz (Michał Mróz)
Poljska/Poland, 2012, HD, 2’55”

Animirani film v klasični tehniki, posnet z animacijsko kamero. Ustvarjalna fantazija o kvadratu, ki si ustvari svoj svet.

Odlog / Ekkpemothta / Abeyance
Eleni Miltsi (Eleni Miltsi / Athens School of Fine Arts)
Grčija/Greece, 2011, HD, 6’31”

Ženska srednjih let sama in osamljena živi v stanovanju, samo zato da lahko čisti hišo. Perfekcionizem v njej ustvari prisilno željo, da bi očistila madež, ki kljub dolgotrajnemu trudu noče izginiti. Potem pa …

Krik / Tipatul / The Scream
Sebastian Cosor (Mediapro Magic)
Romunija/Romania, 2011, HD, 3’22”

“S prijateljema sem hodil po neki poti – sonce je zahajalo – nenadoma je nebo postalo krvavo rdeče – izmučen sem postal in se naslonil na ograjo – nad modro-črnim fjordom in mestom je bila kri in ognjeni jeziki – prijatelja sta šla naprej, jaz pa sem obstal in v tesnobi drgetal – in začutil sem, kako je skozi naravo šel neskončen krik.”  Edvard Munch, 1893

Krabum / Craboom
Francesco Arcuri (Francesco Arcuri)
Italija/Italy, 2012, HD, 12’25”

Krabum je onomatopejski izraz za močno eksplozijo. Animacija spominja na Chagallov sanjski in tesnobni svet, v katerem se vsakodnevne stvari spreminjajo v simbolne podobe. V papirnatem svetu, ki ga naseljujejo dvodimenzionalna bitja, videnje zmoti “nepremično hojo” ure in harmonijo običajnega družinskega življenja razbije v male samotnosti.

Zidak / Cigla / The Brick
Dubravko Mataković (Zagreb film)
Hrvaška/Croatia, 2011, BetaSP, 12’30”

Tujci v podobi Nezemljanov predstavljajo raznolikost ras in kultur. Naraščajoča uporaba drog dobrodušnega Ivico in Nezemljane spremeni v ponorele tirane in grožnjo svetu.

Film o vprašanjih ksenofobije, nasilja in drog.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Corpus Christi Boże Ciało

Jan Komasa

četrtek, 01. 10. 2020 / 17:30 / Dvorana

Film, temelječ na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem, je sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi, ki jo poganja nepozabni nastop glavnega igralca.

Delphine in Carole, uporni muzi Delphine et Carole, insoumuses

Callisto McNulty

četrtek, 01. 10. 2020 / 20:30 / Dvorana

Delphine Seyrig je zaslovela v filmih Françoisa Truffauta, Alaina Resnaisa, Luisa Buñuela in Chantal Akerman, manj pa je znano, da je bila v šestdesetih in sedemdesetih letih tudi močan glas francoskega feminističnega gibanja. S filmarko Carole Roussopoulos sta bili med ustanoviteljicami enega prvih aktivističnih video kolektivov Les Insoumuses, pod okriljem katerega sta ustvarili serijo drznih in prevratniškega humorja polnih videov. Ta pozabljeni vidik Delphinine kariere v arhivskem dokumentarcu Delphine in Carole, uporni muzi osvetli Carolina vnukinja Callisto McNulty.

Milost Roubaix, une lumière

Arnaud Desplechin

petek, 02. 10. 2020 / 15:00 / Dvorana

Po resničnem zločinu posneti film noir, v katerem režiser Arnaud Desplechin (Božična zgodba, Jimmy P.) in njegov glavni junak, policijski načelnik Daoud, iščeta svetlobo v človeku.