Danes je blagajna odprta od 14:45 do 21:00 (odpre se čez 08:34).
Animateka 2012

Vzhodno-evropska in srednje-evropska panorama II (2012) Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama II (2012)

85 min

Ljudske fronte 12 / Naroden Front 12 / People’s Front 12
Ivan Ivanovski (Violeta Kachakova / TRICE FILMS)
Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija/the Former Yugoslav Republic of Macedonia, 2012, HD, 9’45”

Ljudske fronte 12 je kratki animirani film, ki odseva sodobno družbo skozi med seboj povezane zgodbe, simbole in prispodobe, prisotne v bloku št. 12 in okrog njega.

ANImacija / ANImation
Ana Žerjal (ALUO Ljubljana)
Slovenija/Slovenia, 2012, HD, 2’05”

Zgodba nesmisla, ki se pretaka iz enega prizora v drugega, kot sanje.

tricolor
Martina Heyduk (University of Applied Arts Vienna/Martina Heyduk)
Avstrija/Austria, 2011, digiBeta, 7’30”

Reka živih barv po uničenem filmskem traku potuje z vrtoglavo hitrostjo in ob zamolklem zvoku, ki spominja na ognjemet in neprijazno vreme. Ustvarjeno neposredno na filmski trak.

Montego
Chintis Lundgren (Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio)
Estonija/Estonia, 2011, BetaSP, 11’25”

Montego je ubil svojega najboljšega prijatelja … Že nekajkrat. Toda ta se kar naprej pojavlja na cestnih vogalih in v temnih ulicah. Boris, brazgotinasti vodja podzemnega odpora, je dal povelje, tik preden je povsem izgubil stik s samim seboj. V Montegovem čudnem paranoidnem svetu se znajdejo Bruselj, Rdeča kocka in organizacija z imenom Pisava zla.

exhaustibility
Eni Brandner (Eni Brandner/Amour Fou)
Avstrija/Austria, 2012, HD, 8’40”

Avtomobili švigajo po cesti, vozijo mimo bencinskih črpalk in vetrnih elektrarn, podeželje in predmestja se pospešeno izmenjavajo. Po ulicah, mimo stavb in naravnost v labirint mesta. Pogled proti obzorju se nenehno spreminja v veličastnem kopičenju stvari, ki jim ni videti konca.

Zunaj / Užribis / Outside
Greta Stančiauskaitė (Vilnius College of Technologies and Design)
Litva/Lithuania, 2012, HD, 8’20”

Outside – filozofsko popotovanje nekega človeka, ki predstavlja razmislek o odnosu med družbo in posameznikom. Je človek zares obsojen na svobodo?

Ukvadrateno / Kwadratacja / The Squarified
Michał Mróz (Michał Mróz)
Poljska/Poland, 2012, HD, 2’55”

Animirani film v klasični tehniki, posnet z animacijsko kamero. Ustvarjalna fantazija o kvadratu, ki si ustvari svoj svet.

Odlog / Ekkpemothta / Abeyance
Eleni Miltsi (Eleni Miltsi / Athens School of Fine Arts)
Grčija/Greece, 2011, HD, 6’31”

Ženska srednjih let sama in osamljena živi v stanovanju, samo zato da lahko čisti hišo. Perfekcionizem v njej ustvari prisilno željo, da bi očistila madež, ki kljub dolgotrajnemu trudu noče izginiti. Potem pa …

Krik / Tipatul / The Scream
Sebastian Cosor (Mediapro Magic)
Romunija/Romania, 2011, HD, 3’22”

“S prijateljema sem hodil po neki poti – sonce je zahajalo – nenadoma je nebo postalo krvavo rdeče – izmučen sem postal in se naslonil na ograjo – nad modro-črnim fjordom in mestom je bila kri in ognjeni jeziki – prijatelja sta šla naprej, jaz pa sem obstal in v tesnobi drgetal – in začutil sem, kako je skozi naravo šel neskončen krik.”  Edvard Munch, 1893

Krabum / Craboom
Francesco Arcuri (Francesco Arcuri)
Italija/Italy, 2012, HD, 12’25”

Krabum je onomatopejski izraz za močno eksplozijo. Animacija spominja na Chagallov sanjski in tesnobni svet, v katerem se vsakodnevne stvari spreminjajo v simbolne podobe. V papirnatem svetu, ki ga naseljujejo dvodimenzionalna bitja, videnje zmoti “nepremično hojo” ure in harmonijo običajnega družinskega življenja razbije v male samotnosti.

Zidak / Cigla / The Brick
Dubravko Mataković (Zagreb film)
Hrvaška/Croatia, 2011, BetaSP, 12’30”

Tujci v podobi Nezemljanov predstavljajo raznolikost ras in kultur. Naraščajoča uporaba drog dobrodušnega Ivico in Nezemljane spremeni v ponorele tirane in grožnjo svetu.

Film o vprašanjih ksenofobije, nasilja in drog.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Prekla Dilda

Kantemir Balagov

četrtek, 27. 02. 2020 / 15:45 / Dvorana

Pretresljiva in čudovito posneta zgodba o dveh mladih ženskah, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

četrtek, 27. 02. 2020 / 17:30 / Mala dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.

Dodatna projekcija

Judy Judy

Rupert Goold

četrtek, 27. 02. 2020 / 18:30 / Dvorana

Pozimi leta 1968 Judy Garland prispe v London, da bi nastopila na seriji razprodanih koncertov v klubu The Talk of the Town. Od njenega nastopa v Čarovniku iz Oza, ki jo je izstrelil med največje zvezde šovbiznisa, je minilo že trideset let … Upodobitev legendarne igralke in pevke je Renée Zellweger poleg kritiške hvale prinesla zlati globus in oskarja za glavno žensko vlogo.