Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odprto še 03:51, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

nedelja, 08. 10. 2023 / 11:00 / Dvorana

Festival Mesto žensk / Mestni kino 15!

Otok v Ljubljani. Tudi z angleškimi podnapisi.

Asset 1

Vrata sanj Darvazeye royaha

Negin Ahmadi / Iran, Norveška, Francija / 2023 / 78 min

Projekcije filma

nedelja, 08. 10. 2023 / 11:00 / Dvorana

Festival Mesto žensk / Mestni kino 15!

Otok v Ljubljani. Tudi z angleškimi podnapisi.

Asset 1
Mlada iranska filmarka se odpravi na vojno območje severne Sirije, da bi raziskala, kaj vse pomeni biti ženska. Oborožena le s kamero se odloči odgovore poiskati med kurdskimi borkami, ki veljajo za simbol ženske moči in svobode. S prepletanjem zaupnih trenutkov med vojakinjami in surovih prizorov spopadov ustvari intimen vizualni dnevnik, napisan v prvi osebi …

Fotografije

iz prve roke
»Prihajam iz patriarhalne družbe in po ločitvi sem se znašla v težkem položaju. Iskala sem smisel življenja. Zanimati so me začele zgodbe kurdskih žensk v Siriji. Hotela sem vedeti, kako to, da so se ta dekleta odločila izpostaviti in se upreti, čeprav so kot jaz živela v patriarhalni družbi. Kako zelo pomembni so morali biti njihovi cilji, da so raje izbrale boj, kot da bi ostale doma in igrale vloge, ki jim jih je dodelila družba? Kako jim je uspelo prestopiti meje, ki so jim bile določene kot ženskam? Ta vprašanja so me spodbudila, da sem zapustila Iran in se potopila v življenja žensk, ki so pred nekaj leti sprožile revolucijo. Te mladenke verjamejo, da lahko z medsebojno podporo ustvarijo enoto, ki se bo zavzemala za pravice vseh žensk po vsem svetu. Vprašala sem jih, ali bi šle v drugo državo, če bi bila tam vojna. ‘Da! Ker želimo osvoboditi ženske iz vseh patriarhalnih ideologij in držav. Borimo se za vse ženske.’«
– Negin Ahmadi

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

petek, 22. 09. 2023 / 18:30 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Dodatna projekcija

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

petek, 22. 09. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

petek, 22. 09. 2023 / 20:45 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.