Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Projekcije filma

sobota, 09. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Kinobalon

Asset 1
nedelja, 10. 12. 2023 / 14:50 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
V Kinobalonu od 3. decembra 2023

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač / Češka, Madžarska, Slovaška / 2023 / 82 min / sinhronizirano / 7+

Projekcije filma

sobota, 09. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Kinobalon

Asset 1
nedelja, 10. 12. 2023 / 14:50 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

režija Filip Pošivač, scenarij Jana Šrámková, fotografija Denisa Buranová, montaža Marek Kráľovský, glasba Ádám Balázs, zvok Péter Benjámin Lukács, producenta Jakub Viktorín, Pavla Janoušková Kubečková, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Annecy IFF 2023 (nagrajen), Zlin CFF 2023, Pula IFF 2023, Giffoni CFF 2023 (nagrajen)

IMDb

Fotografije

zgodba
Deček Toni ima posebno lastnost, s katero se je rodil – žari. Dneve preživlja doma, saj ga preveč zaščitniška starša ne pustita ven, da bi ga ubranila pred svetom. Skrit v svoji sobi sanja o prijateljstvu. Pred božičem pa se v njihovo hišo priseli nenavadno dekle po imenu Staša. Njena mama je pravo nasprotje Tonijevih staršev. Kot balerina v zatonu svoje slave se za hčerko komajda zmeni, vse v povezavi z njo ji je odveč. Tonijev bujen domišljijski svet in Stašina odločna neustrašnost se povežeta v iskrenem prijateljstvu. Skupaj se podata na pustolovsko iskanje izvora skrivnostnih pasov teme, ki se občasno priplazijo v hišo in iz nje srkajo svetlobo. 

Lutkovni film, posnet v tehniki stop animacije, nadaljuje očarljivo tradicijo češke šole animacije, ki mračnost prepleta z lučjo, pustolovščino pa z diskretnim humorjem. 

o avtorju
Filip Pošivač je diplomiral iz animacije na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi. Leta 2015 je zaključil kratki film Az po usi v mechu (Deep in Moss), ki je postal festivalska uspešnica, iz nje pa je leto kasneje ustvaril še spletno serijo Zive z mechu (Live from the Moss). Njegov kratki film Pres palubu! (Overboard!) je imel premiero na festivalu Cinekid v Amsterdamu, ki slovi po izjemnem programu za otroke in mlade, prvi celovečerec Toni, Staša in čarobna luč pa izhaja iz njegovega prvega kratkega filma o svetlečem Toniju O Tondovi, který svítil (2011).

iz prve roke
»Za svoj prvi celovečerec sem izbral tehniko stop animacije. Vse lutke smo posneli sličico za sličico, kar je vedno prava dogodivščina! Animacija je zame že od nekdaj čarobna. Kot otrok sem gledal stare animirane filme legendarnega češkoslovaškega avtorja in vizualnega umetnika Jiříja Trnke. Menim, da imajo lutke čarobno moč – ko se premaknejo, se oči zasvetijo tako otroku kot odraslemu gledalcu. Preprosto te začarajo! In animacija jim vdihne življenje. Lutke in scenografija, ki jih obdaja, so ustvarjene iz običajnih materialov, takšnih, ki so povsod okoli nas. Ko jih vidimo v filmu, v nas vzbudijo intimni občutek, da se zgodbe lahko dotaknemo.«
– Filip Pošivač

kritike
»Film Toni, Staša in čarobna luč je resda v prvi vrsti namenjen otroškemu občinstvu, z družinsko identiteto pa lovi ravnotežje med slapstick humorjem in subtilnejšimi duhovitostmi in vizualnimi igrami, s čimer zabava tudi odrasle. Film odpira tudi širšo družbeno temo, primerno za naše polarizirane čase, saj slavi edinstvene identitete otrok in poudarja njihovo sprejemanje samih sebe. Ne le da otroke spodbuja, da se postavijo zase in pokažejo pogum, temveč hkrati spodbuja tudi odprt dialog s starši in se pri tem izogne nedomiselni poučni moralki.«
– Martin Kudláč, Cineuropa

ponedeljek, 20. 11. 2023

Toni, Staša in čarobna luč premierno na Animateki

3. decembra ob 15. uri premiera v prisotnosti avtorja filma Filipa Pošivača.

četrtek, 16. 11. 2023

Družinski program Slon na 20. Animateki

Program animiranih filmov za družine na 20. mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka.

Krotilci svetlobe

Ustvarimo barvito kinematografsko doživetje in raziskujmo, kako nanj vplivajo svetloba, sence in barve. Delavnica za šolske in vrtčevske skupine.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

sreda, 06. 12. 2023 / 19:20 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«