Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist

Alexandre O. Philippe / ZDA / 2019 / 104 min

Potem ko nas je popeljal za kulise Hitchcockovega ikoničnega prizora pod prho v filmu 78/52, švicarsko-ameriški dokumentarist Alexandre O. Philippe pod drobnogled vzame Izganjalca hudiča, kultno mojstrovino ter najslovitejši in najzloglasnejši film žanrskega titana novega Hollywooda. Mojstra Williama Friedkina posadi v fotelj in mu pusti govoriti.

režija Alexandre O. Philippe, scenarij Alexandre O. Philippe, fotografija Robert Muratore, montaža David Lawrence, glasba Jon Hegel, nastopa William Friedkin, produkcija Kerry Deignan Roy

festivali, nagrade Benetke; London; Sundance; Sitges; Pariz

IMDb

Vse ostalo je zgodovina, filmska zgodovina. V dvournem dokumentarcu se pred nami razgrne režiserjeva globoka filmska filozofija, začinjena z osupljivimi in šokantnimi, norimi in neverjetnimi anekdotami, ki pričajo o brezkompromisni viziji in metodologiji vselej lucidnega in provokativnega Friedkina.

iz prve roke
»Ko mi je dal Billy Friedkin priložnost, in carte blanche, da posnamem ta film, sem mu rekel, da bi rad uporabil formo intervjujev Hitchcocka in Truffauta ter skozi več dni pogovorov razgrnil njegov proces dela, toda izključno s poudarkom na Izganjalcu hudiča. Hotel sem ustvariti oseben, intimno komoren film ter razgaliti resničnega, neolepšanega, introspektivnega Friedkina, očiščenega mitov, legend in izmišljotin, ki o njem krožijo in jih vsi še predobro poznamo. Med pripravami na snemanje sem trideset dni zapored gledal Izganjalca hudiča in nazadnje opravil epski, šestdnevni intervju iz oči v oči z Williamom Friedkinom. Nastal je presenetljiv portret enega mojih osebnih herojev – pričevanje in spoved mojstra režiserja, globoko ganjenega in zaznamovanega z umetnostjo, glasbo in drobnimi prebliski usode. Velikodušno je bil pripravljen deliti z menoj svoj delovni proces, tehnike in filozofijo. Ni ga bilo strah odkrito, ranljivo obžalovati nekatere težke odločitve, ki jih je moral sprejeti – celo dvomiti o njih –, medtem ko je režiral enega najboljših filmov vseh časov.«
– Alexandre O. Philippe

V sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

Noč grozljivke z Izganjalcem hudiča

Letošnji horror maraton smo izvedli nekoliko drugače, a bilo je prav tako strašno kot veleva tradicija: gledali smo kultno klasiko Izganjalec hudiča, enega najbolj grozljivih filmov vseh časov, za uverturo pa smo predvajali še dokumentarni film Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča.

nedelja, 24. 10. 2021

Predstavitev knjige Zadnji film 2.0

V torek, 26. oktobra ob 16. uri je v Kinodvoru potekala predstavitev najnovejše knjige filmskega kritika in publicista Marcela Štefančiča, jr. Zadnji film 2.0 (Vzpon in propad novega Hollywooda).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Novo na sporedu

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

sreda, 08. 12. 2021 / 20:00 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Jezdeci pravice Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.