Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:00 (odpre se čez 08:40).

Škatla spominov Memory Box

Joana Hadjithomas, Khalil Joreige / Francija, Kanada, Libanon / 2021 / 102 min / angleščina, arabščina, francoščina

Montreal. Maia in njena hči Alex na božični večer prejmeta skrivnostno pošiljko: zvezke, kasete in fotografije, ki jih je Maia v osemdesetih letih iz Bejruta pošiljala svoji najboljši prijateljici v Pariz. Maia se noče soočiti s spomini, zato začne Alex skrivaj raziskovati vsebino škatle. Pred dekletovimi očmi počasi oživi burno in strastno obdobje materinega odraščanja med libanonsko državljansko vojno.

igrajo Rim Turki, Manal Issa, Paloma Vauthier, Clémence Sabbagh, Hassan Akil, distribucija FIVIA – Vojnik

IMDb Uradna stran

Fotografije

kritike
»Film temelji na mojem dopisovanju s tesno prijateljico, ki je med libanonsko državljansko vojno odšla živet v Francijo. Med letoma 1982 in 1988, mojim trinajstim in osemnajstim letom starosti, sva si vsak dan pisali, snemali avdio kasete in pošiljali fotografije. Šest let sem ji podrobno poročala o svojem življenju /…/, ona pa je iz Pariza počela enako. Potem sva za več kot petindvajset let izgubili stik. Pred nekaj leti sva se znova srečali in sklenili, da si izmenjava medsebojno korespondenco. Potapljanje v arhive je v meni prebudilo zelo močna čustva, še toliko bolj, ker je najina hči [hči režiserke in sorežiserja] prav tedaj dopolnila trinajst let. /…/ Ponovno prebiranje zvezkov nama je pomagalo razumeti hčerin odnos s pametnim telefonom. /…/ Razmišljati sva začela, kako delimo in prenašamo spomine in zgodovino. /…/ Na eni strani imamo fizično prisotnost Mainih zvezkov, avdio kaset in fotografij z vsemi skrivnostmi, neizgovorjenimi besedami ter pomanjkljivostmi spomina, na drugi strani pa Alexin tehnološki odnos s Facebookom, WhatsAppom in Instagramom – zasičenost z informacijami, komuniciranjem in deljenjem, takojšnjost in virtualnost. /…/ Film prikazuje, kako je naša generacija tudi v ekstremnih razmerah, ki smo jih v Libanonu doživljali med državljansko vojno, želela živeti, ljubiti in sanjati. /…/ Občinstvo bo gledalo zgodbo o prijateljstvu in ljubezni v osemdesetih, kot si jo skozi sodobno tehnologijo zamišlja današnja najstnica.«
– Joana Hadjithomas

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bela in Sebastijan Belle et Sébastien

Nicolas Vanier

nedelja, 03. 07. 2022 / 16:45 / Dvorana

Belfast Belfast

Kenneth Branagh

nedelja, 03. 07. 2022 / 19:00 / Dvorana

Film, postavljen v burno obdobje poznih šestdesetih let, je humoren, nežen in globoko oseben spomin Kennetha Branagha na njegovo rojstno mesto. »Za tiste, ki so ostali, tiste, ki so odšli, in vse tiste, ki smo jih izgubili.« Oskar za najboljši izvirni scenarij in nagrada BAFTA za najboljši britanski film.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

nedelja, 03. 07. 2022 / 20:00 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.