Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:20 (za danes zaprto).

Razbijalka sistema Systemsprenger

Nora Fingscheidt / Nemčija / 2019 / 118 min / nemščina

Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo.

režija Nora Fingscheidt, scenarij Nora Fingscheidt, fotografija Yunus Roy Imer, glasba John Gürtler, montaža Stephan Bechinger, Julia Kovalenko, igrajo Helena Zengel (Benni), Albrecht Schuch (Michael Heller), Gabriela Maria Schmeide (socialna delavka Bafané), Lisa Hagmeister (Bianca Klaaß), Melanie Straub (dr. Schönemann), Victoria Trauttmansdorff (Silvia), Maryam Zaree (Elli Heller), Tedros Teclebrhan (Robert)

festivali, nagrade Berlinale 2019 (nagrada Alfred Bauer), Jeruzalem 2019

IMDb

Benni je prav posebna deklica. Z nebrzdano energijo, s katero kot za šalo ustrahuje svoje vrstnice (in odrasle), je obsojena na svojevrstno osamitev. Mama je ne more obvladovati, zato jo preda socialni službi. Socialne službe ne vedo točno, kaj z njo narediti, saj se je otepajo vse vzgojno-varstvene ustanove. Zdi se, da jo lahko obvladuje le Michael, ki že leta uspešno izvaja programe za prilagajanje problematičnih najstnikov. Za nekaj dni, ki jih z njim preživi v osamljeni koči sredi gozda, se zdi, da je Benni pripravljena na uspešno socializacijo, a ponovna vrnitev v civilizacijo – in nezadržna otroška želja po materini bližini – jo ponovno pahneta v začarani krog, iz katerega ni izhoda.

»Predvsem nisem želela okriviti sistema. /…/ Ljudje, ki sem jih spoznala, se vsi trudijo pomagati, vendar je pot trnova in navsezadnje neuspešna. Da ne omenjamo, kako jo otežijo tudi okoliščine; ko imaš eno Benni v skupini desetih otrok, kaj storiš s preostalimi devetimi? Zaščititi jih moraš. Lahko sem razumela njihovo dilemo. Glavni konflikt prihaja iz Benni, ne od zunaj. Zaradi tega se mi je zdela ta zgodba zanimiva.« (Nora Fingscheidt)

Nora Fingscheidt
Rojena leta 1983 v Braunschweigu, Nemčija. Odraščala je v Nemčiji in Argentini ter si prvih filmskih izkušenj nabirala kot igralka. Študirala je režijo na filmski akademiji Baden-Württemberg in diplomirala z dokumentarnim filmom Ohne diese Welt. Je priznana režiserka kratkih filmov in ena od vidnih sooblikovalk berlinskega filmskega prizorišča. Razbijalka sistema je njen prvi igrani celovečerec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Predpremiere

Bog obstaja, ime ji je Petrunija Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija

Teona Strugar Mitevska

petek, 15. 11. 2019 / 21:20 / Dvorana

Zgodba o dvaintridesetletnem dekletu brez prave prihodnosti, ki se pogumno upre tradiciji ter neprizanesljivo razgali mačizem in seksizem sodobne makedonske družbe.

LIFFe / Kinobalon na LIFFu

Loti in izgubljeni zmaji Lotte ja kadunud lohed

Heiki Ernits, Janno Põldma

sobota, 16. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

Dogodivščina prijazne psičke Loti je polna nenavadnih domišljijskih presenečenj, s čudovito narisanim svetom narave.

LIFFe / Kralji in kraljice

Ema Ema

Pablo Larraín

sobota, 16. 11. 2019 / 15:00 / Dvorana

Z glasbo prežet in vizualno drzen portret mladega dekleta, ki se s travmatičnimi dogodki v svojem življenju spopada v predanosti svoji edini pravi ljubezni – plesu.