Danes je blagajna odprta od 15:00 do 23:00 (odpre se čez 08:57).

Prepih v glavi Prepih v glavi

razno / Slovenija / 2022 / 60 min / podnapisi, slovenščina

Program novih slovenskih kratkih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov za mlade. Ogled filmov spremljajo srečanja z ustvarjalci in pogovor.

Mladostništvo je obdobje prepiha, ko možganski viharji vrtinčijo stvari in jih postavljajo na novo. Ko v šolski prostor stopi umetnost, je to priložnost, da na svež način spregovorimo o temah, s katerimi so mladi obdani. Če na ogled povabimo še ustvarjalce filmov, na prepihu začne vznikati dialog.

V programu predstavljamo izbor slovenskih kratkih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov. Mnogi so prejeli nagrade na domačih in številnih tujih festivalih. Ob ogledu priporočamo pogovor z ustvarjalci filma. V pripravi je tudi pedagoško gradivo. Izbor in dolžino programa prilagodimo vam.

Steakhouse 15+
Špela Čadež, Slovenija, 2021, 10 min
Franc Lizi pripravlja zrezek. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen, Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov? Za režijo filma, ki načenja temo nasilja med štirimi stenami, je Špela Čadež prejela nagrado Prešernovega sklada.

Babičino seksualno življenje 16+
Urška Djukić, Slovenija, 2021, 13 min
Izlet v mladost naših babic in prababic ob spominih na njihovo intimno življenje, ki orisuje položaj slovenske ženske v prvi polovici 20. stoletja. Presunljiva tema z duhovito pronicljivo upodobitvijo je prejela nagrado občinstva na Animateki 2021.
pedagoško gradivo

Sestre 14+
Katarina Rešek – Kukla, Slovenija, 2021, 24 min
Sina, Mihrije in Jasna so najboljše prijateljice. Oblačijo se v ohlapne trenerke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. A okolje ima še vedno svoje predstave o tem, kaj naj bi pomenilo biti dekle. Nagrada na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu.
pedagoško gradivo

Nevihta 14+
Anton Martin Emeršič, Slovenija, 2021, 12 min
Lovec v gozdu naleti na migranta, kmalu zatem pa še na policiste, ki ga iščejo. Naj migranta izda, mu pomaga ali se briga sam zase? Dilema se ponovi, ko fanta spet sreča. Sploh ker se ustraši tudi zase. Je pesem lahko glasnejša od strahu?

Ne morete me avtomatizirati 15+
Katarina Jazbec, Nizozemska/Slovenija, 2021, 21 min
Preden kontejnerske ladje zapustijo pristanišče, delavci zavarujejo zabojnike s težkimi kovinskimi palicami. So zadnji pristaniški delavci, ki opravljajo tako nevarna dela. Številne druge naloge so prevzela samovozeča vozila in daljinsko vodeni žerjavi. Vsega pa ni mogoče avtomatizirati, ne le teles, ampak tudi prijateljstva in solidarnosti.

Priporočamo tudi filme:
Poslednji dan patriarhata (Olmo Omerzu, Češka/Slovenija, 2021, 16 min) 16+
Vdor (Matevž Jerman, Niko Novak, Slovenija, 2021, 11 min) 16+
Alzheimer Cafe (Martin Draksler, Slovenija, 2019, 18 min) 12+
Detektiv Dorian (Luka Marčetič, Slovenija, 2021, 3 min) 12+
Kazenski strel (Rok Biček, Hrvaška/Slovenija, 2021, 15 min) 12+
Delčki (Áron Horváth Botka, Slovenija, 2020, 15 min) 9+

Program lahko dopolnimo z ogledom še drugih slovenskih kratkih animiranih filmov v programu Družinske vezi.

Dodatna gradiva

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Psom in Italijanom vstop prepovedan Interdit aux chiens et aux Italiens

Alain Ughetto

sreda, 30. 11. 2022 / 10:00 / Dvorana

Z magičnostjo animiranega filma Alain Ughetto potuje nazaj v času in oživlja družinsko zgodovino. Skozi namišljen dialog s svojo babico Cesiro izriše življenje italijanskih migrantov na začetku 20. stoletja in se pokloni njihovemu pogumu, s prikazom pristne človečnosti pa presega zgodbo posamične družine in se širi v dimenzije univerzalnosti.   

Svetovni jagodni izbor II (2022) Svetovni jagodni izbor II (2022)

različni avtorji

sreda, 30. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Množica severov Dozens of Norths

Koji Yamamura

sreda, 30. 11. 2022 / 19:00 / Dvorana

Sever je povsod, kjer je samota. Tukaj je en sam sever. To je zapis o ljudeh, ki sem jih srečal v teh severih. Toda moj spomin je razdrobljen in ne dojame bistva. Zdaj razmišljam, da so bila moja prizadevanja zaman. Samo občasno zaznam obstoj sveta skozi topo bolečino, ki po malem spreminja obliko.