Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Prepih v glavi Prepih v glavi

razno / Slovenija / 2023 / 65 min / podnapisi, slovenščina

Program novih slovenskih kratkih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov za mlade. Ogled filmov spremljajo srečanja z ustvarjalci in pogovor.

Mladostništvo je obdobje prepiha, ko možganski viharji vrtinčijo stvari in jih postavljajo na novo. Ko v šolski prostor stopi umetnost, je to priložnost, da na svež način spregovorimo o temah, s katerimi so mladi obdani. Če na ogled povabimo še ustvarjalce filmov, na prepihu začne vznikati dialog.

V programu predstavljamo izbor slovenskih kratkih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov. Mnogi so prejeli nagrade na domačih in številnih tujih festivalih. Za nekatere pripravimo tudi pedagoško gradivo. Ob ogledu priporočamo pogovor z ustvarjalci filma. Izbor filmov in dolžino programa prilagodimo vam.

Steakhouse 15+
Špela Čadež, Slovenija, 2021, 10 min
Franc Lizi pripravlja zrezek. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen, Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov? Za režijo filma, ki načenja temo nasilja med štirimi stenami, je Špela Čadež prejela nagrado Prešernovega sklada.

Sestre 14+
Katarina Rešek – Kukla, Slovenija, 2021, 24 min
Sina, Mihrije in Jasna so najboljše prijateljice. Oblačijo se v ohlapne trenerke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. A okolje ima še vedno svoje predstave o tem, kaj naj bi pomenilo biti dekle. Nagrada na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu.
pedagoško gradivo

Borbike 14+
Nika Jurman, Slovenija, 2022, 15 min
Ambiciozna, a malce lena mlada fotografinja skuša preživeti v velikem mestu. Da bi zaslužila nekaj denarja in morda zasijala v umetniški družbi, se odpravi na zabavo. Satirična komedija, ki s stop animacijo Barbik in Kenov na plastični oder postavlja nič manj lažno prestižnost umetnosti in njenega dvoumnega odnosa s podeželjem in naravo.

Nevihta 14+
Anton Martin Emeršič, Slovenija, 2021, 12 min
Lovec v gozdu naleti na migranta, kmalu zatem pa še na policiste, ki ga iščejo. Naj migranta izda, mu pomaga ali se briga sam zase? Dilema se ponovi, ko fanta spet sreča. Sploh ker se ustraši tudi zase. Je pesem lahko glasnejša od strahu?

Ne morete me avtomatizirati 15+
Katarina Jazbec, Nizozemska/Slovenija, 2021, 21 min
Preden kontejnerske ladje zapustijo pristanišče, delavci zavarujejo zabojnike s težkimi kovinskimi palicami. So zadnji pristaniški delavci, ki opravljajo tako nevarna dela. Številne druge naloge so prevzela samovozeča vozila in daljinsko vodeni žerjavi. Vsega pa ni mogoče avtomatizirati, ne le teles, ampak tudi prijateljstva in solidarnosti.

Priporočamo tudi filme:
Babičino seksualno življenje (Urška Djukić, Slovenija, 2021, 13 min) 16+, pedagoško gradivo
Poslednji dan patriarhata (Olmo Omerzu, Češka/Slovenija, 2021, 16 min) 16+
Vdor (Matevž Jerman, Niko Novak, Slovenija, 2021, 11 min) 16+
Alzheimer Cafe (Martin Draksler, Slovenija, 2019, 18 min) 12+
Detektiv Dorian (Luka Marčetič, Slovenija, 2021, 3 min) 12+
Kazenski strel (Rok Biček, Hrvaška/Slovenija, 2021, 15 min) 12+
Delčki (Áron Horváth Botka, Slovenija, 2020, 15 min) 9+

Program lahko dopolnimo z ogledom še drugih slovenskih kratkih animiranih filmov v programu Družinske vezi.

Dodatna gradiva

Izbor slovenskih kratkih kinotečnih filmov

Izbor vrhunskih dokumentarcev slovenskih avtorjev. Filmi prečijo preteklost in sodobnost. Tematsko pa jih povezujejo teme prihodnosti mladih. Ob tem pa spoznavamo tudi formo kratkega filma in njegov razvoj. V sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Obzornik 242 – Sončne proge

Na pogorišču vojne, brez mehanizacije, samo z znojem, rokami in telesi, je več kot 200.000 mladih v družbi vrstnikov iz 42 držav sveta gradilo železniško progo. In proga je gradila njih.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«