Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 11:35).

Prehod La Traversée

Florence Miailhe / Francija, Nemčija, Češka / 2021 / 80 min / francoščina

Oplenjena vas, družina na begu ter sestra in brat, ki se na poti izgubita: Kyona in Adriel bežita pred preganjalci in skušata doseči državo, kjer bi se počutila sprejeta. Na popotovanju, med katerim odraseta v mladostnika, morata prečkati vso celino, obsedeno z lovljenjem migrantov, ter prestati marsikaj resničnega in nadrealnega, da naposled, končno svobodna, odkrijeta nov svet.

Režija: Florence Miailhe, Scenarij: Marie Desplechin, Florence Miailhe, Umetniški direktor: Youri Tcherenkov, Animacija: Valentine Delqueux, Marie Juin, David Martin, Aurore Peuffier, Anita Brüvere, Ewa Łuczkow, Paola de Sousa, Aline Helmcke, Urte Zintler, Ewa Łuczkow, Lucie Sunková, Polina Kazak, Eva Skurská, Anna Paděrová, Zuzana Studená, Marta Szymanska, Montaža: Julie Dupré, Nassim Gordji Tehrani, Glasba: Philipp E. Kümpel, Glasovi: Emilie Lan Dürr, Florence Miailhe, Maxime Gemin, Arthur Perreira, Serge Avedikian, Axel Auriant, Jocelyne Desverchère, Marc Brunet, Direktorica produkcije: Marcela Vrátilová, Producenti: Dora Benousilio, Luc Camilli, Olivier Père, Martin Vandas, Produkcija: Les Films de l’Arlequin, Balance Film, Maur Film, XBO Films, Distribucija: Indie Sales

festivali, nagrade Priznanje žirije za najboljši celovečerni film in nominacija za kristal za najboljši celovečerni film, MFAF Annecy 2021; velika nagrada in nagrada občinstva v mednarodni kategoriji celovečernih filmov, MFAF Bucheon 2021; nominacija za nagrado 'svobodni duh' in posebna omemba, MFF Varšava 2021; nominacija za najboljši film, Festival dokumentarnega filma v Leipzigu 2021; nominacija za nagrado Zabaltegi-Tabakalera, MFF San Sebastián 2021

IMDb

Film dolguje svoj obstoj mojemu hrepenenju po tem, da bi izpovedala zgodbo svoje družine oziroma starih staršev, ki so s svojimi otroki prišli v Francijo na začetku 90. let. Njihova usoda nama je s scenaristko Marie Desplechin omogočila, da ubesediva temo migracije, ki je znova v središču svetovne pozornosti.

Naši spomini, pa tudi življenje samo, pogosto izhajajo iz bolečih zgodb migrantov, ki so nekoč prišli v našo državo. Radi bi jih predstavili v celovečernem animiranem filmu, ki bi ekspresivno upodobil naravo take izkušnje. Končni izdelek ne bo osnovan zgolj na spominih naših bližnjih prednikov, temveč na kolektivnem spominu, sanjah ljudi, zgodbah iz zgodovine in starih legendah.
– Florence Miailhe

Zgodba filma Prehod je predstavljena skozi spomine stare gospe: Kyona po mnogih letih pripoveduje, kaj se je zgodilo, ko je bila še deklica. Tehnika zunanjega pripovedovalca oziroma komentatorja je za animirani film posebej primerna, saj ustvari enotnost, kontinuiteto, poveže narativne elipse. Poleg tega pa poudari čarobnost, subjektivnost likovnega vidika, ne da bi trpela koherentnost zgodbe.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2021) Svetovni jagodni izbor III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Tekmovalni program III (2021) Tekmovalni program III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 19:00 / Dvorana

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová

četrtek, 02. 12. 2021 / 21:30 / Dvorana

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.