Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odprto še 01:55, tel: 01 239 22 17).

Prebudi se v grozi Wake in Fright

Ted Kotcheff / Avstralija / 1971 / 108 min / angleščina

Brezprizivna mojstrovina bizarnega filma. Kakšen Lynch neki. Najbolj s soncem prežgano nočno moro je posnel Ted Kotcheff. »Najboljši in najbolj srhljiv film o Avstraliji, kar jih je.« – Nick Cave

Fotografije

Mladi učitelj (Gary Bond) se na poti v Sydney, kjer namerava preživeti poletne počitnice, ustavi v zakotnem rudarskem zaselku. Ko po dolgi noči hazardiranja in galonah piva zamudi letalo, spozna priljudnega Tima in njegove pajdaše, Dicka, Joeja in čudaškega Doca (Donald Pleasence). Sledijo noči popivanja in delirični dnevi po prekrokanih nočeh. A ko se John končno pobere in odštopa naprej, ga kljub žgoči pripeki oblije ledena zona. Vse poti vodijo nazaj v Yabbo.

Desetletja izgubljena bizarna, brutalna in brezprizivna filmska mojstrovina Prebudi se v grozi velja, tako kot njeni sodobniki Walkabout (1971), Piknik pri Hanging Rocku (1975) in Mad Max (1979), za temeljno delo avstralske kinematografije. Ali bi vsaj veljala, če ne bi šlo za neprizanesljivo kritiko avstralskega zakotja, ki jo je režiral Kanadčan. Kakšen Lynch neki. Najbolj s soncem prežgano nočno moro je posnel Ted Kotcheff.

»Najboljši in najbolj srhljiv film o Avstraliji, kar jih je.«
– Nick Cave

»Prebudi se v grozi je globoko – mislim, zares globoko – pretresljiv in tesnoben film. Ko sem ga videl na premieri v Cannesu leta 1971, sem ostal brez besed. Njegova vizualna podoba, zgodba, atmosfera in psihološki učinek so kalibrirani do potankosti in skupaj s protagonistom, ki ga odigra Gary Bond, se vam vsak prizor zagrize pod kožo. Tako vesel sem, da je bil film ohranjen in restavriran – zdaj bo končno deležen vse pozornosti, ki si jo zasluži.«
– Martin Scorsese

»V isti sapi je grozovit in huronsko smešen. Ponovno odkrito čudaštvo sedemdesetih let te zadane kot topovska krogla – kot bi nenadoma ugotovil, da obstaja neka Peckinpahova klasika, ki je nisi še nikoli videl, ali da sta se Wes Craven in Bernardo Bertolucci neki konec tedna v Sydneyju hudo napila in se odločila, da skupaj posnameta film.«
– Andrew O’Hehir, Salon

»Morebiti največji avstralski film vseh časov.« 
– Rex Reed, The New York Observer

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 20:20 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic. 

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.