Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).
V Kinobalonu od 13. decembra 2015.

Pesem morja Song of the Sea

Tomm Moore / Irska, Luksemburg, Danska, Francija, Belgija / 2014 / 93 min / podnapisi, angleščina / 7+

Ganljiva animirana pripoved, v kateri se na ozadju čudovito izrisane irske pokrajine mojstrsko prepletajo zgodbe iz irske in škotske mitologije z zgodbo sodobne družine, ki se sooča z izgubo mame.

režija Tomm Moore, scenarij William Collins, Tomm Moore , glasovi David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan, Fionnula Flanagan, Lucy O'Connell, Jon Kenny, Pat Shortt, Colm Ó'Snodaigh, Liam Hourican, Kevin Swierszcz , glasba Bruno Coulais, montaža Darragh Byrne, producenti Claus Toksvig Kjaer, Tomm Moore, Paul Young, distribucija Karantanija cinemas

festivali, nagrade Nagrada Evropske filmske akademije za najboljši animirani film 2015. Nominacija za oskarja za najboljši animirani film 2014. Posebna nagrada žirije – Festival International des Voix du Cinéma d'Animation, 2014. Najboljši animirani film – Šanghaj 2015. Najboljši animirani film – Kristiansand International Children's Film Festival, Norveška 2015.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Video vsebine

zgodba
Štiriletni deček Ben živi v svetilniku na samotnem irskem otoku z očetom, nosečo mamo in psom Cujem. Neke noči mama skrivnostno izgine, za njo pa ostane mala dojenčica Saoirse. Na Saoirsin šesti rojstni jo babica, ki je na obisku, najde na obali premraženo in odeto v svetlečo belo tjulnjo kožo. Oče skrinjo s kožo jezno zaluča v morje, babica pa oba otroka na silo odpelje “na varno” v mesto. Ben spozna, da je njegova sestra zadnji selki, pol človek, pol tjulenj, in je edina, ki lahko pomaga v skale začaranim vilincem. A za to potrebuje svojo tjulnjo kožo. Da bi pomagal sestri, se Ben poda na razburljivo potovanje v svet mitoloških bitij, o katerih mu je pripovedovala mama. To pa od njega zahteva veliko mero poguma, saj se mora soočiti s strašno sovjo čarovnico Macho in z resnico o materinem izginotju.

Tom Moore, ki ga poznamo kot avtorja Kinodvorove uspešnice Skrivnost iz Kellsa, se na filmska platna vrača z animiranim filmom v ročni tehniki akvarela.

iz prve roke
»Prebral sem zbirko irskih in škotskih ljudskih zgodb Ljudje morja. Zgodbe o selkijih se berejo kot nekakšne alegorije o izgubi. Kot da bi si ljudje, ki živijo ob morju, te zgodbe izmislili, da bi lažje preboleli izgubo ljubljene osebe. Zdelo se mi je, da bi bilo vredno narediti sodobno priredbo.«
– Tomm Moore, režiser in soscenarist

o avtorju
Tomm Moore (1977) je irski ilustrator, stripar in filmar. Za animacijo se je navdušil v najstniških letih kot član skupine Young Irish Film Makers. Po študiju klasične animacije na Ballyfermot Collegeu je soustanovil studio za animacijo Cartoon Saloon. Ustvarja v klasični 2D animaciji, pri čemer vizualno in vsebinsko črpa iz bogate irske zgodovinske in kulturne tradicije. Oba njegova filma, Skrivnost iz Kellsa (2010) in Pesem morja (2014), sta si prislužila prestižno nominacijo Ameriške akademije za oskarja za najboljši animirani film.

o mitoloških bitjih v filmu
selki
Mitološko bitje, ki je na kopnem človek, v morju pa se spremeni v tjulnja. Najbolj znana zgodba o selkijih, ki jo pripovedujejo na Irskem, zlasti na Shetlandskih in Orknijskih otokih na Škotskem, pripoveduje o tjuljnjici, ki ji je moški, zaljubljen vanjo, skril kožo. Tako je ostala pri njem in rodil se jima je otrok. Kakor hitro pa je spet našla svojo tjulnjo kožo, se je vrnila v morje ter na kopnem pustila moža in otroka.

daoine sídhe
Ta stari keltski izraz označuje vilinska bitja, ki živijo v zemeljskih nasipih. Pogosto se gibljejo med ljudmi, ne da bi jih ti opazili. Ljudje lahko v njihovo domovanje vstopijo le s pomočjo čarovnije.

Veliki Zgodbar (Seanchaí)
V irski pripovedni tradiciji pripovedovalec ljudskih zgodb, ki je bil hkrati tudi živi spomin skupnosti. Avtorji animiranega filma Pesem morja so se pri zasnovi lika v filmu zgledovali po še živečem irskem pripovedovalcu in zbiratelju zgodb Eddieju Lenihanu, ki ima sicer veliko krajšo, a prav tako razkošno brado kot lik v filmu.

Macha
V irski mitologiji boginja vojne. V filmu ji avtorji nadenejo podobo sovje čarovnice in jo s tem približajo škotskemu mitološkemu bitju “cailleach” (prev. starka). Ta starka naj bi na Škotskem ustvarila številne gore in hribe ter v deželo prinašala zmrzal in zimo.

Mac Lir
Morsko božanstvo. Njegovo ime v prevodu pomeni sin morja. Pojavlja se številnih keltskih mitoloških zgodbah. V filmu ga srečamo kot sina čarovnice Mache, ki ga je, da bi ga osvobodila čustvene bolečine, spremenila v skalo.

kritike
»Pesem morja je vrhunski avdiovizualni poklon umetnosti pripovedovanja in raziskovanje samih temeljev animizma in animacije, ki ju avtorsko dognano pripelje do posrečenega spoja. Nevsiljivo jungovsko potapljanje v arhetipe, magijo in mite pa je prepojeno z opojno melanholijo, ki zapusti trajen vtis. Skratka, skriti biser, rojen v bolečini školjke.«
– Gorazd Trušnovec, rtvslo.si

»Irsko okolje so v risanki tudi zelo natančno animirali – ustvarjalci so se podali na odisejado po zelenih obmorskih irskih pokrajinah in jih prenesli v risanko, skupaj s pogostim dežjem, meglicami in vetrom. Vsa ta magija se je dotaknila (otroškega) občinstva, pa tudi odraslih, Mooru pa prinesla že drugo nominacijo za oskarja (tako kot Skrivnost iz Kellsa).«
Vklop

»V tem nežnem svetu ni nihče hudoben, celo Macha ne, čeprav se otroci proti njej sprva borijo.«
– Jana Monji, rogerebert.com

»Pesem morja je čudež magičnega pripovedovanja, vizualni presežek, ki mu je usojeno, da postane klasika.«
G Kids

»Čarobnost Moorovih filmov je v tem, da so hkrati preteklost in sedanjost. Stare zgodbe, umetelno povedane na novo. Slike bežijo mimo, njihova lepota pa pri gledalcu pušča pečat. Selkiji bi temu filmu z vsem srcem pritrdili. /…/ S preigravanjem realnega in magičnega je to ena najbolj kompleksnih in rahločutnih upodobitev žalovanja v filmu za otroke.«
– Robbie Collin, The Telegraph

»Pesem morja je delo redke veličine, ki pokaže, kako se naš človeški svet ohranja, obnavlja in spreminja skozi zgodbe.«
– Tirdad Derakhshani, The Inquirer

Dodatna gradiva

avtorica Špela Frlic


sreda, 27. 09. 2017

Pesem morja - delavnica

Oglejte si animacije, ki so jih ustvarili učenci 3. razreda OŠ Mirana Jarca po ogledu filma Pesem morja.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.