Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (odprto še 14 minut, tel: 01 239 22 17).
od 3. septembra 2010

Skrivnost iz Kellsa The Secret of Kells

Tomm Moore / Irska, Francija, Belgija / 2009 / 75 min / podnapisi, angleščina / 8+

Otvoritveni film nove sezone!Nominacija za nagrado oskar za najboljši dolgometražni animirani film 2010.

režija Tomm Mooreso-režija Nora Twomeyscenarij Fabrice Ziolkowskiumetniški direktor Ross Stuartglasba Bruno Coualis in skupina Kilaproducenti Didier Brunner, Viviane Venfleteren in Paul Youngglasovi Evan Mc Guire (Brendan), Mick Lally (Aiden), Christen Mooney (Aisling), Brendan Gleeson (Cellach), Liam Hourrican (Brat Tang in Leonardo), Paul Tylac (Brat Assoua), Michael Mc Grath (odrasli Brendan), Paul Young (Brat Square)distribucija Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

IMDb Uradna stran

zgodba
Dvanajstletni Brendan živi v opatiji, ki jo vodi njegov stric Cellach. Menihi dan za dnem gradijo visoko obzidje, ki naj bi jih ščitilo pred nenehnimi napadi Vikingov. Nekega dne pa se v opatijo zateče slavni iluminator Aiden, ki s seboj nosi skrivnostno in nedokončano knjigo modrosti. Mladi Brendan je navdušen nad čudovitimi iluminacijami in Aiden ga kljub negodovanju opata, Brendanovega strica, vzame za pomočnika. Brendan se uči mojstrstva slikarskega okraševanja rokopisa, toda za dokončanje knjige se mora podati za zidove opatije v začaran gozd, poln skrivnostnih poti in mitoloških bitij. V gozdu ga spremlja maček Pangur Ban, spoznata pa tudi skrivnostno Aisling.

Vizualno bogata risana animacija pripoveduje o Irski v zgodnjem srednjem veku in o nastanku enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov, Knjige iz Kellsa. Zgodba o dečku Brendanu je podobna klasični pravljici, gre za preprosto pripoved, ki je ne hromijo plasti stranskih likov, mašilnih prizorov in glasbenih točk. Nadgrajena je z izjemno močno likovno podobo, ki krasi in širi sporočilnost filma. Film navdihuje keltska umetnost in dovršenost iluminacij v Knjigi iz Kellsa, Brendanove gozdne dogodivščine pa so še dodatno obogatene z motivi iz irske folklore. Izvrstno so uporabljene tudi slavne keltske vozlanke, ki nagajivo plešejo po platnu. Film je v celoti ročno narisan in animiran, kar je dandanes redka vrlina. Skrivnost iz Kellsa tako poveličuje tradicijo ročnega ustvarjanja animiranega filma, hkrati pa je sosledno logično nadaljevanje vizualno bogate Knjige iz Kellsa.

knjižica Skrivnost iz Kellsa                                                          pedagoško gradivo

o Knjigi iz Kellsa
Skrivnost iz Kellsa je film, ki se poglablja v nastanek Knjige iz Kellsa (Book of Kells), enega najlepših iluminiranih rokopisov in najbolj znani primer otoške srednjeveške umetnosti. Kodeks je bil napisan in okrašen najverjetneje okoli leta 800 in vsebuje besedila štirih evangelijev, vzetih pretežno iz Vulgate. Izvor rokopisa je verjetno samostan na škotskem otoku Iona, ki so ga Vikingi napadli l. 806 (in pobili 68 menihov), vendar pa ime nosi po opatiji iz Kellsa, ki je bila stoletja dom dragocenega rokopisa. Preživeli menihi iz Iona so se namreč zatekli v irski Kells in tu l. 819 ustanovili nov samostan. Možno, da so s sabo prenesli tudi dragoceni rokopis. L. 1007 so knjigo ponovno ukradli, vendar so jo kmalu našli in vrnili v Kells. V 17. stoletju so Knjigo iz Kellsa odnesli v Dublin in shranili v Trinity College, kjer je še danes.

Knjiga iz Kellsa se ponaša s 680 stranmi, od katerih samo dve strani nista poslikani, sicer pa jo krasijo veličastne celostranske iluminacije, v katerih se prepletajo stilizirane živali in vitice ter obdajajo podobe štirih evangelistov, njihovih simbolov in simbol križa. Ornamentika prepleta tradicionalno krščansko ikonografijo z dekorativnimi formami anglosaških izdelkov. Pri poslikavanju je bilo uporabljenih več kot deset različnih barv, nekatere med njimi so prav posebne. Sami detajli so ponekod tako precizni, da se jih resnično vidi šele s povečevalnim steklom. Platnice, ki so bile okrašene z zlatom in dragulji, so bile v 11. stoletju, ko je bila knjiga ukradena, strgane, in jih od takrat niso našli. Gre za eno najlepših knjig iz zgodnjega srednjega veka, ki se nam je ohranila do danes, zagotovo pa je najdragocenejša irska knjiga iz tega obdobja. Film Skrivnost iz Kellsa z uporabo vizualnega jezika povzema in filmsko nadgrajuje knjižno okrasje Knjige iz Kellsa, hkrati pa se spretno posveča tudi sami zgodbi o njenem nastanku.

o avtorjih
Tomm Moore je soustanovitelj in direktor produkcijske hiše Cartoon Saloon. Leta 1999 sta jo ustanovila skupaj s Paulom Youngom in odtlej je Moore sodeloval skoraj pri vsaki produkciji. Preizkusil se je kot stripovski avtor in ilustrator otroških knjig, kot animator številnih televizijskih serij in animiranih filmov ter kot režiser in oblikovalec oglasov za Cadbury’s ter Irish Independent. Po zaključku snemanja svojega prvega celovečernega animiranega filma Skrivnost iz Kellsa se je posvetil ustvarjanju na filmu temelječega stripovskega albuma in pripravil nov celovečerni projekt Pesem morja (Song of the Sea). Tomm Moore je bil v mladosti član skrivne skupine za boj proti kriminalu »Žive sence«, kar se danes odraža v večnem navdušenju nad super junaki, stripi in animiranimi filmi.

Nora Twomey je kreativna direktorica pri Cartoon Saloonu in sorežiserka filma. Rojena je bila na Irskem. Leto dni je posvetila študiju umetnosti v Corku, nato se je preselila v Dublin, kjer je študirala animacijo na Ballyfermot College. Po diplomi leta 1997 je delala v industriji, nato pa je postala ena od ustanovitvenih članov Cartoon Saloon. Pri njih je režirala tudi tri kratke filme.

ustvarjanje filma
Tomm Moore in Paul Young sta s produkcijo filma začela leta 2005 in kaj kmalu k sodelovanju pritegnila 200 ljudi v petih državah; da bi zmanjšali stroške, so ustvarjanje animacije razdelili studiem v Franciji, Belgiji, Braziliji in na Madžarskem. Med evropskimi partnerji sta bila tudi Didier Brunner, producent filmov Kirikou in Trojčice iz Bellvilla – ta nominacija za nagrado oskar iz leta 2004 je bila usodna tudi za uspešno financiranje filma Skrivnost iz Kellsa – in Fabrice Ziolkowski, francoski scenarist.

»Hoteli smo narediti nekaj v galski tradiciji,« pravi Moore, »vedeli smo tudi, da je veliko ljudem všeč keltski dizajn. Moč ga je videti v tatujih in irskih pubih – prisoten je vsepovsod.«

Navdih za zgodbo je dobil med raziskovanjem srednjeveške Knjige iz Kellsa, ki jo hrani Trinity College v Dublinu, in najprej ga je pritegnila njena vizualna lepota. Iz irske zgodovine je črpal, kolikor je bilo le možno, vključno z likom nepoboljšljive mačke Pangur Ban.

Cartoon Saloon je od svojega nastanka prejel že številne nagrade za produkcijo na področju animacije in ilustracije. Poleg Skrivnosti iz Kellsa, ki je bil letos nominiran za oskarja v kategoriji dolgometražnega animiranega filma, je Cartoon Saloon uspešno razvil in produciral tudi svojo prvo televizijsko serijo Skunk Fu!. Ta je bila nagrajena z nagrado IFTA, prodali pa so jo televizijam v več kot 120 državah po vsem svetu. Med njimi so bile BBC, Cartoon Network, Canal J, France 5, Super RTL, Disney in ABC Australia. Cartoon Saloon trenutno razvija številne nove projekte, med njimi tudi tri celovečerne filme: Song of the Sea, Skunk Fu!, The Movie in Bluebeard. Za mednarodni trg pripravljajo otroške animirane televizijske serije Galaxy Boyz, Pirate Zoe in Puffins Rock.

nagrade in priznanja
– nominacija za oskarja za najboljši dolgometražni animirani film 2010
– nagrada občinstva Annecy International Animation Festival 2009
– posebna omemba žirije Animafest Zagreb World Animation Festival 2009
– nominacija European Film Awards za dolgometražni film 2010
– nominacija Annie za najboljši animirani film 2010
– uradni izbor Berlinale 2009
– nominacija Irish Film and Television Award (IFTA) za najboljši film 2010
– dobitnik nagrade IFTA za najboljši animirani film 2010
– nagrada dublinskega kroga filmskih kritikov za najboljši irski film JDIFF 2009
– nagrada občinstva Dublin Internatinal Film Festival 2009
– SDGI Directors Finders Series, dobitnik Tomm Moore
– nagrada občinstva Kecskemet Animation Festival 2009
– velika nagrada SICAF Seoul International Comics and Animation Festival 2009
– nagrada občinstva Edinburgh International Film Festival 2009
– nagrada Roy E. Disney 2d or not 2d Animation Festival 2009

kritike in ocene
»Sijajno izrisana množica barv, ki spominja na zamaknjeno, pisano sproščenost Klimta. Cvetoči travniki, pozibavajoče se regratove lučke, tropi zavijajočih volkov – vse to so sestavine na paleti lepote tega filma.«
– Village Voice

»Izjemen podvig moči! Absolutno slastno za ogled!«
– Variety

»Izredno! Slap luči, barv in osupljivosti, ki vzplamti z zaslona!«
– The Irish Times

»Drži gledalca v stanju zasanjanosti od začetka do konca!«
– Le Monde

»Absolutno genialna animacija! Najraje bi film ves čas ustavljali, da bi lahko občudovali vse dovršene sloje, s katerimi je napajana skoraj vsaka sličica. Otroci bodo vsekakor uživali ob filmu, bogate podobe pa so nagrada za odrasle.«
– Ain’t It Cool News

»Čudovito izvedena pripoved o moči domišljije in umetnosti, ki uspevata tudi v najtežjih časih! Nemudoma vzpostavi Moorov status absolutnega mojstra svoje veščine – je pripovedovalec zgodb in vizualni umetnik, ki ga lahko zasluženo postavimo ob bok mojstrom, kot sta Michael Ocelot in Sylvain Chomet.«
– Twitch

»Fantastičen prikaz ustvarjalne animacije, tako z vidika očarljivih podob kot tudi artikuliranega pripovedovanja.«
– Animation Insider

»Vizualno očarljivo in prežeto s keltsko magijo! Originalnost, ki prevzame!«
– Screen Daily

»Čista magija! Skrivnost iz Kellsa vas bo osupnila s svojo originalnostjo, pogumom in čistim umetniškim čutom!«
– Newsarama

Dodatna gradiva


Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kri moje ljubezni Love Lies Bleeding

Rose Glass

sobota, 13. 04. 2024 / 21:20 / Dvorana

S steroidi naphana in s krvjo prepojena zgodba o ljubezni in maščevanju. Nasilen, mračno humoren in seksi kvirovski triler z bombastičnim finalom.

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

nedelja, 14. 04. 2024 / 11:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

nedelja, 14. 04. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.