Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 08:10).

Projekcije filma

torek, 03. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1

Naš dom Utama

Alejandro Loayza Grisi / Bolivija, Francija, Urugvaj / 2022 / 87 min / španščina

Projekcije filma

torek, 03. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1
Vizualno prevzemajoča zgodba o starem paru, ki se v prostranstvih bolivijskega višavja sooča z usodnimi posledicami dolgotrajne suše. Dobitnik velike nagrade žirije na festivalu Sundance in uradni bolivijski kandidat za oskarja.

igrajo José Calcina, Luisa Quispe, Santos Choque, distribucija Cinemania group

festivali, nagrade Sundance 2022 (velika nagrada žirije, nagrada občinstva), Ciper 2022, Malaga 2022 (najboljši iberoameriški film, najboljši režiser, najboljša glasba, posebna kritiška nagrada, San Francisco 2022, Transilvanija 2022, Carigrad 2022

IMDb

Fotografije

iz prve roke
»Sprva sem želel povedati zgodbo o čisti ljubezni, postavljeno v osrčje bolivijskega Altiplana /…/ Ljubezensko zgodbo sem pozneje povezal s širšim družbenim in okoljskim kontekstom, ki mi je omogočil, da sem raziskal zaskrbljujoča vprašanja v zvezi z mojo deželo in vplivom podnebnih sprememb. Ti problemi se morda zdijo oddaljeni, vendar so nam v resnici strašansko blizu, saj se z njimi že srečujemo v številnih delih sveta: izginjanje jezikov in kultur, prisilne selitve podeželskega prebivalstva, medgeneracijski konflikti glede tradicije oziroma asimilacije … /…/ V estetskem smislu prihajam iz sveta fotografije, zato me zanima ustvarjanje na presečišču podobe in tišine, kjer se skrivajo najgloblji pomeni: izguba, akulturacija, uničenje narave. Slogovno ima vsak posnetek pomen zase, v okviru filma pa obogatijo pripoved. Prostrane pokrajine, portreti, ki poudarjajo globoke poglede likov, ter trenutki tišine so moja orodja za pripovedovanje zgodbe, s katero postavljam kritična vprašanja o družbenih, okoljskih in človeških problemih v času velikih sprememb.
Naš dom je film o enem najbolj zapostavljenih krajev na planetu, hkrati pa univerzalna zgodba, ki bi se lahko dogajala v kateri koli skupnosti, soočeni s podobnimi družbenimi in okoljskimi težavami. To je zgodba, pripovedovana skozi oči preprostega para, ki se sooča s smrtjo ter izgubo svojih vrednot in običajev. Toda vedno obstaja možnost vztrajanja in ohranjanja. Čeprav se morda zdi, da gre za tragedijo, želim, da bi film prinesel upanje.«
– Alejandro Loayza Grisi

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.