Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:30 (odpre se čez 03:39).

Moja najljubša vojna My Favorite War

Ilze Burkovska – Jacobsen / Norveška, Latvija / 2020 / 82 min / ruščina, latvijščina, angleščina

Film je nastal po režiserkinih spominih na odraščanje v sovjetski Latviji sredi hladne vojne.

Režija in scenarij: Ilze Burkovska – Jacobsen, Umetniški direktor: Svein Nyhus, Animacija: Krišjānis Ābols, Neil Hammer, Arnis Zemītis, Kerija Arne, Toms Burāns, Montaža: Julie Vinten, Reinis Rinka, Glasba: Kārlis Auzāns, Oblikovanje zvoka: Ernests Ansons, Glasovi: Mare Eihe, Madara Bore, Regīna Razuma, Kaspars Znotiņš, Anete Vanaga, Producenta: Trond Jacobsen, Guntis Trekteris, Produkcija: Bivrost Film, Ego Media, Distribucija: Ego Media

festivali, nagrade Nagrada contrechamp za najboljši celovečerni film in nagrada žirije spletnega medija SensCritique, MFAF Annecy 2021; posebno priznanje, MFAF Bucheon (Koreja); velika nagrada za celovečerni film, MFA New Chitose; najboljša režija animiranega filma, najboljši animirani film, latvijske nacionalne filmske nagrade; animatorka leta, MFA Palm Springs 2020

IMDb

Ko Ilze v svojem peskovniku najde kosti nemškega vojaka, se začne spraševati, kaj vse se skriva za propagando in oblastniškimi lažmi, ki jo obdajajo, ter se poda na pot iskanja. To je zgodba o odraščanju, o osebnem begu pred mogočnim programom pranja možganov, ki ga izvaja avtoritarni režim. Protivojni film, ki poudarja pomen svobode posameznika kot temeljne pravice v demokratični družbi.

Animirani dokumentarec je poseben način pripovedovanja. To je umetniška odločitev. V mojem primeru je bilo jasno, da ni na voljo arhivskega gradiva, kjer bi bila dokumentirana razpoloženja iz sovjetskih časov, ki sem jih hotela prikazati. Lahko bi posnela igrani film, a bi potem morala dodati kaj, kar se ni zgodilo, da bi bila zgodba bolj napeta oziroma dramatična ali polnejša. Zdaj je taka, kot sem jo občutila. Popisuje dejstva mojega življenja, tudi teme izpitnega eseja in šolsko kuharico, ki je zaslovela s tatvinami. Vključno z natančno vizualizacijo podrobnosti. Če se malo pošalim: risanje rekvizitov, kostumov ali lokacij je cenejše od njihove poznejše izdelave.
– Ilze Burkovska – Jacobsen

Film govori o iskanju lastne resnice in identitete pod fasado državne propagande; o tem, kako postajaš bolj moder, se naučiš samostojno razmišljati. Kot otrok sem zelo zgodaj začutila, da imamo doma eno resnico o stvarnosti, zunaj, v družbi, pa nekaj povsem drugega, neko drugačno, uradno stvarnost. Film torej govori o tem, kako postati enovita oseba brez dvojne identitete in brez laganja samemu sebi.
– Ilze Burkovska – Jacobsen

Ti osebni spomini, ki so del širše zgodbe, so se nas dotaknili. Avtorica v njih nazorno upodobi, kako se je počutila deklica, ki je odraščala in zorela v majhnem latvijskem mestu pod sovjetsko okupacijo. Moja najljubša vojna uči o globalni vrednoti svobode in dokazuje, da je lahko zelo osebna zgodba univerzalno zanimiva.  
– žirija festivala v Annecyju, 2020

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

četrtek, 09. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Jezdeci pravice Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.