Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 04:02, tel: 01 239 22 17).

Marguerite Duras: Spomini na vojno La douleur

Emmanuel Finkiel / Francija, Belgija, Švica / 2017 / 127 min / francoščina

Ko znamenita pisateljica Marguerite Duras odkrije svoja stara zvezka, se začne spominjati preteklosti in neznosne bolečine čakanja.

režija Emmanuel Finkiel, scenarij Emmanuel Finkiel, Marguerite Duras (roman), fotografija Alexis Kavyrchine, glasba Nicolas Becker, montaža Sylvie Lager, igrajo Mélanie Thierry (Marguerite Duras), Benoît Magimel (Pierre Rabier), Benjamin Biolay (Dionys Mascolo), Grégoire Leprince-Ringuet (François Mitterrand – alias François Morland), Emmanuel Bourdieu (Robert Antelme), Anne-Lise Heimburger (ga.Bordes), Patrick Lizana (Georges Beauchamp), Shulamit Adar (Madame Katz), Joanna Grudzinska (Thérèse)

festivali, nagrade San Sebastian 2017

Leta 1944, v okupirani Franciji, mlada in nadarjena Marguerite Duras in njen mož Robert Antelme delujeta kot člana odporniškega gibanja. Ko Roberta zajamejo in deportirajo, je Marguerite trdno odločena, da ga reši. V ta namen naveže srhljiv odnos z lokalnim kolaboratorjem vichyjske vlade Rabierom in se z njim sestaja na nepredvidljivih srečanjih po vsem Parizu. Ji zares hoče pomagati? Ali pa bi rad le pridobil informacije o odporniškem gibanju? Kdo poskuša prelisičiti koga? Ko se vojna konča in se taboriščniki vrnejo, se za Marguerite začne dolgo obdobje trpljenja. Upanje kopni in zaveže se občutenju izgube.

»Izraz ‘bolečina’ je zapleten, težaven pojem. Zapletenost mora biti v absolutnem jedru našega projekta. Bolj kot kdaj koli je nujno povedati resnico. Primo Levi in Robert Antelme sta govorila resnico. Pripovedovala sta o zapletenosti in krivdi v zvezi s taborišči smrti. Zapletenost je opredeljevala tudi tiste, ki so čakali na taboriščnike doma. Med tistimi, ki so s čakanjem morali živeti.« (Emmanuel Finkiel)

Emmanuel Finkiel
Rojen 1961 v Franciji. Dolga leta je delal kot asistent režije, med drugim tudi pri trilogiji Tri barve: Modra, Bela in Rdeča Kieslowskega. Od leta 1995 režira lastne avtorske filme. Njegov celovečerni prvenec Voyages je bil nagrajen na več francoskih filmskih festivalih, med njimi tudi na canskem.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.