Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odprto še 3 minute, tel: 01 239 22 17).
7. oktobra 2023 ob 16:00 v Kinobalonu na Mestu žensk

Gabi med 8. in 13. letom Gabi, 8 till 13 år

Engeli Broberg / Švedska, Norveška, Danska / 2021 / 78 min / podnapisi, švedščina, angleščina / 12+

Gabi si želi biti samo Gabi. Enostavna želja, ki to ni. Ganljiva zgodba švedske mladostnice Gabi, ki skuša v družbi, temelječi na spolno specifičnih vlogah, izraziti svojo identiteto. 

režija Engeli Broberg, scenarij Engeli Broberg, producentka Anna J. Ljungmark

IMDb

zgodba
Film spremlja Gabi v petih letih odraščanja, ko se sooči z družbenimi stereotipi in pričakovanji. Je živahna in čuti, da je drugačna od drugih deklet. Rada izrazi svoje mnenje o vsem, kar se ji zdi narobe s svetom, zlasti o tem, da ne bi smelo biti razlik med dečki in deklicami. Ko se njena družina preseli iz Stockholma v majhno podeželsko mestece in se začne obdobje pubertete, se mora Gabi odločiti, ali naj si začrta lastno pot. 

Portret Gabi med 8. in 13. letom prinaša zgodbo o tem, kako biti zvest samemu sebi. 

o avtorici
Engeli Broberg se ukvarja s temami osamljenosti, izključenosti in identitete. V svojem filmu Happy End te teme raziskuje s spremljanjem likov v nordijskih domovih za ostarele, The Last Dance pa odstira perspektivo upokojenih plesalcev, ki se identificirajo izključno z nekdanjim poklicem. V filmu o Gabi te teme odpira skozi perspektivo otroka, ki se noče umeščati v okvire. Engeli izhaja iz družine plesalcev, zato ima izostreno oko za gibanje. Verjame, da so trenutki, preden spregovorimo, običajno najmočnejši in veliko bolj zgovorni od vsega, kar je nato izrečeno z besedami. Zato so v njenem pripovedovanju zgodb vedno pomembni tišina, odzivi in govorica telesa.

iz prve roke
»Vsi mislijo, da se trudim biti fant, vendar to ni res. Ne morem, lahko sem samo Gabi.«
– Gabi 

»Večina družb temelji na predpostavki, da imamo dve vrsti ljudi, ženske in moške. Naše fizično telo vpliva na našo osebnost, naše vedenje in naš položaj v družbi. Ljudje, ki delujejo zunaj tega miselnega vzorca, te norme, veljajo za drugačne. Zato je nujno, da se začnemo spraševati, kako si razlagamo spol; da se začnemo spraševati o normi, ki narekuje, kako naj živimo. Želim si, da se svet, ki je bil po nepotrebnem boleče omejen, odpre v polnih barvah in postane svet, v katerem je spol radosten za vse.«
– Engeli Broberg

kritike
»/…/ film ponuja osebni vpogled v vrsto vprašanj o spolu, identiteti in pripadnosti. Gabi se pod drobnogledom izkaže kot pametna, simpatična in zanimiva oseba. Sooča se s prihodnostjo, v kateri lahko le podprete njeno željo, da še naprej ostane zvesta sama sebi.«
– Allan Hunter, Screendaily 

»Gabi je neverjetno odrasla duša, ki jo je veselje gledati in poslušati. Engeli Broberg ji je uspela omogočiti, da je takšna, kot je, kar je pravi dosežek. Film iz Gabi ne skuša narediti svetnice ali junakinje, ampak prikaže njeno sliko v vsej človečnosti.«
– Nicole Santé, Business Doc Europe

torek, 19. 09. 2023

Kinobalon na Mestu žensk: Gabi med 8. in 13. letom

7. oktobra ob 16. uri bo na sporedu enkratna projekcija s pogovorom. Vstopnice so že v prodaji.

nedelja, 03. 09. 2023

Gabi med 8. in 13. letom tudi za šole

Vabljeni na šolsko projekcijo filma, ki bo v ponedeljek 9. oktobra ob 9. uri. Sledi pogovor.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!