Danes je blagajna odprta od 15:00 do 19:00 (odpre se čez 03:23).

Cinemini: Časovni stroj Cinemini: Časovni stroj

razno / razno / 26 min / brez dialogov / 3+

Kino je čarobni časovni stroj – hitro skočimo nanj. Vlak nas odpelje v čas rojstva kina in nas odloži v burleski z navihanim kolesom. Radovedno opazujemo igre naših staršev in se spoprijateljimo z vesoljčkom. Pridi se igrat še ti, nam se že mudi.

Program skrbno izbranih kratkih filmov iz evropskih filmskih arhivov z vodenimi pogovori. Evropski projekt Cinemini prinaša igriv filmski program, prek drobnih zgodbic iz časov naših babic in dedkov, do zanimivih filmskih del sodobnih umetnikov.

Program filmov:

Prihod vlaka na postajo L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat
Cinématographe Lumière, Francija, 1895/1896, 1 minuta, nemi
Legendarni film, ki je zaznamoval začetek filmske zgodovine. Vlak pripelje na postajo. Kamera spremlja običjani vrvež množice, ki čaka na prihod vlaka in se nato povzpne nanj.

Deklica in njena mačka La petite fille et son chat
Cinématographe Lumière, Francija, 1900, 1 minuta, nemi
Lepota bližine mačke. Njena dlaka, njeno predenje, njeni brki! Toda mačke so trmoglava bitja in mogoče jih boste morali privabili z nekaj hrane ter prenašati njihovo zadnjo plat pred svojim obrazom!

Ples serpentin Danse serpentine
Cinématographe Lumière, Francija, 1897, 1 minuta, nemi
Ženska stopi na oder, začne plesati in se vrteti, njena obleka pa med vrtenjem spreminja barve. Film prikazuje Loïe Fuller, ki je ta ples zasnovala za oder. Da bi reproducirala ta učinek, sta brata Lumière ples posnela na črno-beli trak in nato poskrbela za ročno barvanje, sličico za sličico.

Nenavadne prigode kolesa Bizzarrie di una ruota
Rossi & C., Turin (produkcija), Italija, 1908, 3 minute, nemi
Med popravljanjem kočije deček pograbi kolo in ga potisne po hribu navzdol proti mestu. Kolo se vrti in vrti in povzroča eno nesrečo za drugo, dokler vsi ne tečejo za njim, da bi ustavili kaos. Film je situacijska komedija (slapstick), zaljubljena v podivjani predmet in zmedo, ki jo ta lahko povzroči, in to vedno znova, v neskončnih variacijah.

Obisk iz vesolja Posjet iz svemira
Zlatko Grgić, Jugoslavija, 1964, 12 minut, barvni, malo dialogov
Deklica se igra na vrtu pred hišo. Z drevesa bi rada utrgala jabolka, zato uporabi zmaja; ta jo ponese do vej, s katerih jabolka pobere. Ko se namerava spustiti nazaj na tla, se pojavi nenavaden leteči predmet – NLP. Izstopita vesoljčka in si radovedno ogledujeta svet. Eden zaradi strahu zbeži, drugi pa spozna deklico in ji počasi začne zaupati. Deklico starši pokličejo na večerjo in vesoljček se spomni svoje mame, ki ga čaka na oddaljenem planetu, s katerega je prišel. S pomočjo dekličinega zmaja mu uspe vrnitev domov, pri tem pa med sabo in deklico pusti sled jabolčnih ogrizkov.

Potovanje s peresom in črnilom Bimo xinglü
Annlin Chao, Tajvan , 2017, 4 minute, brez dialogov
Košček hrane v ptičjem kljunu se spremeni v moškega, ki potuje po pokrajinah štirih pomembnih slik iz zgodovine kitajske umetnosti. Ker je bitje, ustvarjeno iz barve in oblike, začne privzemati različne podobe; tako iz človeka postane ptič in potem drevo. V kontekstu animacije ima to potovanje drugačen pomen: ne gre toliko za premikanje od tu do tja, pač pa za spreminjanje iz ene stvari v drugo.

Trg Tér
István Szábo, Madžarska, 1971, 5 minut, brez dialogov
Fant, ki s kredo riše črke na zid mestne hiše, nas odpelje do s soncem obsijanega trga, kjer se odvija javno življenje: otroci, ženske, moški, mladi in stari – vsi se igrajo, lovijo, plešejo drug z drugim, govorijo ali kričijo, vedno pa so v gibanju. Kamera ujame trenutek življenja skupnosti in nam daje občutek, da bi gledalec lahko bil čisto vsak med njimi ali pa vsi naenkrat, blizu vsemu, a hkrati nenavadno odmaknjeni, kot bi leteli nad vsem in od daleč gledali, kako se življenje odvija. Zgodnji kratki film priznanega režiserja Istvána Szába nas odpelje v čas iger, kakršne so bile nekoč, a so kdaj pa kdaj tudi danes.

Program poteka v sklopu izobraževalnega projekta Cinemini Europe.

sreda, 19. 02. 2020

Cinemini

Različni igrivi programi kratkih filmov: od drobnih zgodbic iz časov naših babic in dedkov do zanimivih del sodobnih umetnikov. Od 28. marca do 18. aprila v programu Prvič v kino.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kolonija: mularija Une colonie

Geneviève Dulude-De Celles

nedelja, 07. 06. 2020 / 16:00 / Dvorana

Film estetsko in poetično prikaže čustva v obdobju zgodnjega najstniškega iskanja avtentičnosti in je hkrati posvetilo sestrski ljubezni. Glavna nagrada mladinske žirije na Berlinalu 2019.

Deževen dan v New Yorku A Rainy Day in New York

Woody Allen

nedelja, 07. 06. 2020 / 19:00 / Dvorana

Par načrtuje romantični vikend na Manhattnu, a njuni načrti se podrejo tako hitro, kot sonce prekrijejo oblaki. Kmalu se ločita in znajdeta vsak v svojem v vrtincu naključnih srečanj in komičnih dogodivščin.

Prekla Dilda

Kantemir Balagov

ponedeljek, 08. 06. 2020 / 17:00 / Dvorana

Pretresljiva in čudovito posneta zgodba o dveh mladih ženskah, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.