Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 03:59).

Cinemini: Abrakadabra Cinemini: Abrakadabra

razno / razno / 19 min / brez dialogov / 3+

Film je čarovnija: želje premagajo resničnost, svet se vrti v nasprotno smer, nemogoče je mogoče, gumbi in frnikule pa oživijo in se odpravijo na sprehod. Čaraj z nami še ti.

Program skrbno izbranih kratkih filmov iz evropskih filmskih arhivov z vodenimi pogovori. Evropski projekt Cinemini prinaša igriv filmski program, prek drobnih zgodbic iz časov naših babic in dedkov, do zanimivih filmskih del sodobnih umetnikov.

Program filmov:

Moj srečni konec My Happy End
Milen Vitanov, Nemčija, 2008, 5 minut, brez dialogov
Kaj če bi bil pasji rep več kot le del telesa, s katerim pes lahko maha? Kaj če bi rep postal njegov najboljši prijatelj, s katerim bi lahko delil kost, ki jo grize, igral namizni tenis, preživel ves dan in vso noč? To bi bil lahko resnično srečen konec in animacija to omogoča. Toda vsak srečni konec ima svoje temne lise, in če rep postane samostojen lik, bo morda hotel loviti tudi svojo mačko!

Rušenje zidu Démolition d’un mur
Cinématographe Lumière, Francija, 1896, 2 minuti, nemi
Pet moških uporablja krampe in druga orodja, da bi zrušili zid, kar jim čez nekaj časa uspe. A v hipu, ko pomislimo, da si delavci končno lahko odpočijejo, se zid čarobno znova sestavi. Na koncu filma je spet enak, kot smo ga videli prvič. To delo bratov Lumière je klasični predstavnik obdobja rojstva filma: en sam posnetek nam pokaže svet, v katerem je veliko gibanja. Od večine drugih njunih filmov se razlikuje po tem, da manipulira s časom in dogodek prikaže tako naprej kot nazaj v času. To so leta 1896 dosegli najprej s premiki ročice projektorja naprej do konca filmske role, potem pa še nazaj, medtem ko so film še vedno projicirali na platno.

Šest sester Dainef Les six sœurs Dainef
Pathé Frères (produkcija), Francija, 1902, 3 minute, nemi
Šest sester izvaja številne dih jemajoče akrobacije na odru, ki je podoben dvorani v palači z vrtom v ozadju. Film je bil izvirno posnet na črno-beli trak, nato pa so ga ročno pobarvali. Zato šest sester vidimo nositi rumene, zelene in rožnate obleke, prav tako pa lahko posamezne obleke v sekundi spremenijo barvo. To je tipični primer zanimanja zgodnjih filmov za predstave, ki so bile izvirno zasnovane za oder, saj vsebujejo veliko gibanja in so pogosto vznemirljive.

Sally Sally
Luna Maurer, Roel Wouters, Nizozemska , 2005, 2 minuti, brez dialogov
Ena velika in okoli tri ducate majhnih frnikol v beli, močno osvetljeni sobi s stenami iz ploščic. Premikajo se od leve proti desni, od sprednje strani k zadnji, potem pa nenadoma začnejo skakati, na steno na desni, proti stropu in spet nazaj dol. So te frnikole res zgolj predmeti ali so oči, ki se lahko premikajo neodvisno od zakonov težnosti? Gledamo gor ali dol? Je to sploh soba, in če je, kje je?

Pozor, vrata se odpirajo! Ostorozhno, dveri otkryvayutsya
Anastasija Žuravljeva, Rusija, 2005, 5 minut, brez dialogov
Dobrodošli na postaji podzemne železnice – a vse naokoli so sami gumbi! Ti gredo v službo, uporabljajo dvigala, stojijo na peronih, vstopajo v vlake – čisto tako kot ljudje. Vsak dan, od jutra do večera. Med opazovanjem monotonega življenja pa odkrivamo majhne detajle, ki jih delajo posebne: romantično srečanje dveh gumbov, kolaps starega gumba, gumbe z njihovimi gumbjimi otroki, ne nazadnje pa mnoge vzorce, zaradi katerih je vsak gumb individualno gumbje bitje.

Potovanje s peresom in črnilom Bimo xinglü
Annlin Chao, Tajvan , 2017, 4 minute, brez dialogov
Košček hrane v ptičjem kljunu se spremeni v moškega, ki potuje po pokrajinah štirih pomembnih slik iz zgodovine kitajske umetnosti. Ker je bitje, ustvarjeno iz barve in oblike, začne privzemati različne podobe; tako iz človeka postane ptič in potem drevo. V kontekstu animacije ima to potovanje drugačen pomen: ne gre toliko za premikanje od tu do tja, pač pa za spreminjanje iz ene stvari v drugo.

Program poteka v sklopu izobraževalnega projekta Cinemini Europe.

sreda, 19. 02. 2020

Cinemini

Različni igrivi programi kratkih filmov: od drobnih zgodbic iz časov naših babic in dedkov do zanimivih del sodobnih umetnikov. Od 28. marca do 18. aprila v programu Prvič v kino.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Drobižki 2 Minuscule - Les Mandibules du bout du monde

Hélène Giraud, Thomas Szabo

petek, 10. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Pustolovščina v animiranem svetu žuželk.

Konje krast Ut og stjæle hester

Hans Petter Moland

petek, 10. 07. 2020 / 15:15 / Dvorana

Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske uspešnice norveškega pisatelja Pera Pettersona raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.

Ema Ema

Pablo Larraín

petek, 10. 07. 2020 / 18:30 / Dvorana

Pablo Larraín prvič obrne pogled v mlado generacijo današnjega Čila in ustvari nepozaben portret plesalke reggaetona, ki se hoče svobodno gibati skozi svet. Film, poln fluorescentnih barv in energičnih urbanih ritmov, je zgodba o umetnosti, poželenju in sodobni družini.