Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 09:57).

Buda se je zrušil od sramu Buda as sharm foru rikht

Hana Makhmalbaf / Iran / 2007 / 81 min / podnapisi, perzijščina / 8+

V okviru 16. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk, ki je letos naslovljen Med preteklostjo in prihodnostjo, Kinobalon predstavlja poetičen film o preprekah, s katerimi se na poti do izobrazbe srečujejo deklice v Afganistanu.

režija Hana Makhmalbaf, scenarij Marziyeh Meshkini, igrajo Nikbakht Noruz, Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, fotografija Ostad Ali, zvok Farid Pirayesh, scenografija Akbar Meshkini, montaža Mastaneh Mohajer, glasba Tolib Shakhidi, produkcija Makhmalbaf Film House, Wild Bunch

IMDb Uradna stran

o filmu

Film Buda se je zrušil od sramu pripoveduje o preprekah, s katerimi se na poti do izobrazbe srečujejo deklice v Afganistanu. Glavna junakinja, šestletna deklica Baktay, bi se rada naučila brati, da bi lahko tako kot njen prijatelj, deček Abbas, sama prebirala zabavne pripovedi iz šolskega berila. Toda v Afganistanu šolanje za dekleta ni samoumevno. Baktay si mora najprej kupiti zvezek in svinčnik. Zjutraj, ko mame ni doma, pobere štiri dragocena jajca in jih odnese v mesto, da bi jih prodala. Toda od male deklice nihče noče kupiti jajc ali pa jo skušajo pretentati za ceno. Baktay je po otroško vztrajna in na koncu uspe kupiti želeni zvezek. Drugo jutro namesto pisala vzame še mamino šminko in se prvič v življenju odpravi v šolo. Nato jo čaka dolga pot, polna ovir: zadržijo jo dečki, katerih edina igra, ki jo poznajo, je vojna; zavrnejo jo v dveh šolah na prostem, ki ne sprejemata deklet. Toda deklica je trdno odločena, da bo dosegla svoj cilj …

Film je prvenec mlade iranske režiserke Hane Makmalbaf. Posnela ga je pri 19. letih in v njem kljub mladosti pokazala, da je nasledila nadarjenost za filmsko pripoved in občutljivost pri prikazu obravnavanih tem, po katerih slovi družina Makmalbaf.

iz prve roke

Afganistan je čudna dežela. V 25-tih letih je zamenjala mnogo oblasti: komunistične Ruse, Al Kaida in talibanske islamske skrajneže ter krščanske ali ateistične zahodnjake. Vsak od njih je, da bi ‘rešil’ Afganistan od preostalih, najprej napadel in za seboj pustil razdejano deželo. Dandanašnje opustošenje ni omejeno zgolj na mesta in domove.

Zdaj se otroci te dežele igrajo tako, da drug na drugega streljajo z lesenim orožjem. V igri uprizarjajo kamenjanje v katerem žrtve igrajo majhne punčke in podtikajo namišljene mine. Kako se bodo ti otroci, ki se igrajo vojno, igrali med seboj in z prihodnostjo človeštva, ko odrastejo?

dodatna dejavnost

Ob premieri filma vabljeni na pogovor z Mirjam Milharčič Hladnik, ki bo v povezavi s filmom orisala zgdovodinsko-politično ozadje v Afganistanu ter izpostavila problematike nasilja ter človekovih pravic, predvsem pa pravico žensk do izobrazbe v Afganistanu. Na potovanje po svetu z otroki in njihovimi igračami bomo krenili tudi v nedeljskem Sezamovem kotičku.

nagrade in festivali

Film Buda se je zrušil od sramu je bil prikazan na mnogih, tudi najpomembnejših mednarodnih festivalih, in je prejel številne nagrade. Navajamo izbor festivalov, na katerih je bil nagrajen:

 • San Sebastian International Film Festival 2007 (posebna nagrada žirije in nagrada TVE La Otra Mirada)
 • Rome International Film Festival 2007 (nagrada Unicef “Paolo Ungari”)
 • Festival du nouveau cinéma Montreal 2007 (nagrada za inventivnost Daniel Langlois)
 • Thessaloniki Film Festival 2007 (Woman & Equality Award)
 • Sarlat Film Festival 2007 (Discovery Prize)
 • Berlin Film Festival 2008 (srebrni medved in posebna nagrada za mir)
 • Association Club de las 25, Španija 2008 (posebna nagrada)
 • Festival afriškega, azijskega in latinskoameriškega filma, Milano 2008 (najboljši film)
 • Flying Broom International Women’s Film Festival Ankara 2008 (nagrada FIPRESCI za najboljši film)
 • International Film Festival of Cinema Author, Moroko 2008 (posebna nagrada žirije)
 • Traverse City Film Festival, ZDA 2008 (Founders Prize)
 • The South Film Festival, Norveška 2008 (Silver Mirror)
 • Molodist Film Festival, Ukrajina 2008 (Golden Deer in posebna nagrada žirije FICC in nagrada ekumenske žirije).

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.