Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Aurora Aurora

Cristi Puiu / Romunija, Švica, Nemčija, Francija / 2010 / 181 min / romunščina

Kriminalna srhljivka po romunsko: počasna, statična, prešita z nenavadnimi dialogi in pobliski črnega humorja ter okronana s silovitim sklepnim obratom. Za potrpežljive.

 

režija Cristi Puiu, scenarij Cristi Puiu, fotografija Viorel Sergovici, zvok Andre Rigaut, montaža Ion Ioachim Stroe, igrajo Cristi Puiu (Viorel), Clara Voda (Gina Filip), Catrinel Dumitrescu (ga. Livinski/Mrs. Livinski), Luminita Gheorghiu (Mioara Avram), Valentin Popescu (Doru), producenta Bobby Paunescu, Anca Puiu, produkcija Mandragora, distribucija v Sloveniji Continental film

festivali, nagrade Cannes 2010, Karlovi Vari 2010

IMDb

 

Kriminalna srhljivka po romunsko: počasna, statična, prešita z nenavadnimi dialogi in pobliski črnega humorja ter okronana s silovitim sklepnim obratom. Za potrpežljive.

Kuhinja v stanovanjskem bloku: moški in ženska se pogovarjata o Rdeči kapici. Govorita tiho, da ne bi zbudila deklice, ki spi v sosednji sobi. Zanemarjen mestni predel na obrobju Bukarešte: za vrsto zapuščenih prikolic stoji moški in tiho opazuje nekaj, kar je videti kot družina. Isto mesto, isti moški: moški se vozi v avtu, oborožen z doma narejenima udarnima iglama za lovsko puško. Ime mu je Viorel in je star 42 let. Preplavljen z mučnimi mislimi, ki jih trmasto drži zase, se vozi skozi mesto, proti cilju, za katerega ve le on sam.

»Film ima obliko – če to lahko povem popolnoma nepretenciozno – palimpsesta. Gledalec mora odkriti, kaj se skriva za stvarmi, ki jih vidi. Če ti v film ne uspe prodreti že prvič, se mu je zelo težko približati ob drugem ogledu. Če pa ti uspe, te bo zagotovo zanimalo odkrivati stvari, ki jih prvič nisi videl zaradi svojih pričakovanj.« (Cristi Puiu)


Cristi Puiu
Rojen leta 1967 v Bukarešti. V Ženevi je študiral slikarstvo, pozneje še filmsko režijo. Aurora je drugi del na temo ljubezni med moškim in žensko iz napovedane serije Šestih zgodb iz predmestja Bukarešte, v katerih bo obdelal še starševsko ljubezen, ljubezen do uspeha ter prijateljsko in meseno ljubezen, medtem ko se je z ljubeznijo do bližnjega ukvarjal v filmu Smrt gospoda Lazarescuja.

filmografija
2001 Marfa si Banii (Stuff and Dough/Roba in cvenk)
2004 Un cartus de kent si un pachet de cafea (Cigarettes and Coffee) (kratki)
2005 Moartea domnului Lazarescu (The Death of Mr. Lazarescu/Smrt gospoda Lazarescuja)
2010 Aurora (Aurora/Aurora)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.