Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 06:18).
Film pod zvezdami 2017: od 5. do 29. julija

Film pod zvezdami 2017: od 5. do 29. julija

Letošnji Film pod zvezdami, ki v soorganizaciji Mestnega kina Kinodvor in Ljubljanskega gradu znova poteka na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča, bo 5. julija odprla presunljiva, poetična animirana alegorija o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni Rdeča želva (La Tortue rouge, 2016).

Celovečerni animirani film je v edinstvenem minimalističnem slogu režiserja, animatorja in ilustratorja Michaëla Dudoka de Wita nastal v produkciji slovitega japonskega studia Ghibli. Še preden bodo obiskovalci zaplavali proti de Witovemu samotnemu tropskemu otoku, pa si bodo lahko ogledali predfilm režiserke in animatorke Špele Čadež, letošnje Župančičeve nagrajenke za dveletno ustvarjanje, ki nas bo ob odprtju počastila s svojo prisotnostjo. Njena Nočna ptica, ki je pred dnevi na zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest prejela glavno nagrado, je najbolj nagrajevan slovenski film leta!

 

Kot vsako leto doslej spored Filma pod zvezdami tudi letos vključuje raznolik izbor kakovostnih filmov, ki so pustili močan pečat na pretekli kinematografski sezoni, poleg tega pa še pet predpremiernih oziroma premiernih filmskih projekcij. Obiskovalci si bodo med drugimi lahko ogledali enega najtežje pričakovanih studijskih filmov leta, vojno dramo o zgodovinski Operaciji Dinamo Dunkirk (Dunkirk, 2017) v režiji Christopherja Nolana (IzvorMedzvezdje).Na uvodni vikend letošnjega Filma pod zvezdami bo predpremierno predvajana Odiseja (L’odyssée, 2016), epska oda znanstveni radovednosti in filmski dokumentaristiki, s katero boste prekrižarili oceane in polovico stoletja v življenju oceanografa Jacquesa Cousteauja. Projekcija igranega biografskega filma z Lambertom Wilsonom in Audrey Tautou v glavnih vlogah, ki je bil deloma posnet na obali Jadranskega morja, se bo odvila pod pokroviteljstvom Peugeota.

Obiskovalcem bomo ponudili tudi nekaj najodmevnejših festivalskih naslovov, začenši z enim od odkritij torontskega filmskega festivala in veliko senzacijo festivalov v Rotterdamu in Sundanceu. Lady Macbeth (2016), drzen in svež filmski prvenec uveljavljenega gledališkega režiserja Williama Oldroyda, je sodoben film noir, preoblečen v viktorijansko kostumsko dramo. Na spored smo uvrstili tudi enega vrhuncev letošnjega Berlinala, zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem. Druga stran upanja (Toivon tuolla puolen, 2017) je velemojstru absurdnega humorja Akiju Kaurismäkiju(Le Havre) prinesla srebrnega medveda za najboljšo režijo.

Film pod zvezdami bomo 29. julija zaključili s tradicionalno Vikendovo predpremiero. Tokrat so izbrali najnovejši film Emirja Kusturice Na mlečni poti, v katerem režiser in brezčasna Monica Bellucci nastopita v glavnih vlogah vojne romance, ki od burnih čustev in bučne komedije kar poka po šivih. Film je doživel premiero na festivalu v Benetkah.

Na sporedu letošnjega Filma pod zvezdami sta poleg uvodnega predfilma tudi dve slovenski celovečerni (ko-)produkcijiNočno življenje, ki je Damjanu Kozoletu (Rezervni deliSlovenka) na festivalu v Karlovih Varih prinesla nagrado za najboljšo režijo, in dokumentarni film Dan osvoboditve, v katerem Uģis Olte in Morten Traavik beležita nastop kultne slovenske glasbene skupine Laibach v Severni Koreji.

Celoten program Filma pod zvezdami, ki bo potekal od 5. julija do 29. julija, je dostopen na: www.kinodvor.org/filmpodzvezdami.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, pa bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 4,5 €, za predpremiere 5,5 €. Vstopnice gredo v prodajo danes – v sredo 14. junija (tudi v Kinodvoru)!

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev 2i Film, Blitz Film & Video Distribution, Cinemania, Con film, Demiurg, Fivia, in Karantanija Cinemas.

Medijski partnerji projekta so Planet TV, Vikend, Radio Center, Media bus, Europlakat, The Slovenia Times, partnerji pa Peugeot, Slovenske železnice, Grem z vlakom, Europa Cinemas, Tiskarna Collegium ter Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.