Festival žanrskega filma Kurja Polt

Festival žanrskega filma Kurja Polt praznuje in prikazuje – pogosto prvič na domačem platnu in v izvornem formatu filmskega traku – tisto čudovito bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, ki nosi oznake žanrski, kultni, eksploatacijski, off mainstream, B film, camp. Nekateri med njimi so filmske sirote brez pedigreja, drugi so zamolčani, spregledani, prepovedani filmi velikih avtorjev. Vsi skupaj pa tvorijo filmsko subkulturo, ki ima svoj credo, videz, kult privržencev in svoje večno mesto na kanonski margini, od koder kriči zoper konvencionalnost in konformizem, zoper družbeni, politični in filmski status quo.

Kurja Polt 7: Na obroke

Festival žanrskega filma KURJA POLT letos bo, toda na obroke!

Ko smo morali sredi marca odpovedati sedmo edicijo Festivala KURJA POLT, načrtovano med 14. in 19. aprilom 2020, je bil festival tik pred izvedbo. Prve tiskovine so že prispele iz tiskarne, festivalski gostje so že prejeli letalske vozovnice in prve filmske kopije so že pripotovale v Ljubljano. Kurjepoltna ekipa je v pripravo sedme edicije vložila dolge mesece skrbnega snovanja in predanega dela, ki ostaja spričo zamrznitve sofinanciranja na državni ravni (našega poglavitnega finančnega vira) do danes v celoti prostovoljsko. Naj si še kako želimo, festivala v njegovi prvotno zamišljeni obliki in obsegu v letu 2020 preprosto ne moremo organizirati še v drugo. Poleg omejene razpoložljivosti finančnih virov, kinodvoran in festivalske ekipe do nadaljnjega ne moremo zagotoviti varne poti našim mednarodnim festivalskim gostom: filmskim ustvarjalcem, glasbenikom, filmskim teoretikom in kuratorjem. Ti prihajajo iz 9 držav in kar 3 kontinentov. Brez njihove prisotnosti pa pomembnega dela načrtovanega filmskega in spremljevalnega programa ne moremo izpeljati.

Retrospektivne programske sekcije Retrospektiva: Onkraj das Unheimliche, Fokus: Afrika in Endemični, ki zahtevajo prisotnost in pozornost mednarodnih gostov, tako prestavljamo v naslednjo festivalsko edicijo. Prav tako se v leto 2021 prestavljata spremljevalna dogodka Konferenca kultnega filma in koncert FOKN Bois.

Ker pa kurjepoltno publiko nadvse pogrešamo in želimo v tem turbulentnem letu 2020 z njo deliti žanrske stvaritve, bomo to počeli na alternativen in stvarni situaciji primeren način – v obliki festivala KURJA POLT na obroke. Med julijem in decembrom 2020 bomo na posamičnih filmskih projekcijah predstavili letošnjo Sodobno sekcijo in utrinke retrospektivnih programov ter dodali še kakšen nov naslov! Prijazno nas bodo gostili drugi filmski festivali in programi naših domačih kinematografov, Kinodvora in Slovenske kinoteke. Tako kot se nam letos odvija življenje, bomo tudi program razkrivali postopno, na obroke. Napovedi spremljajte na kurjapolt.org in www.facebook.com/kurjapolt.

Začenjamo v četrtek, 9. 7. ob 21:30 na Kinodvorovem Kinodvorišču s presunljivo in vizualno pretanjeno sadomazohistično romanco Psi ne nosijo hlač (Koirat eivät käytä housuja, 2019), s katero je Finec J-P Valkeapää lani omrežil cinefilsko kritiko in publiko na svetovnih festivalih fantastičnega filma.

Uvodnik festivalske edicije vsako leto zaključimo z motom v duhu osrednje retrospektive. V pomežik Freudovemu konceptu grozljive domačnosti das Unheimliche se je naš letošnji moto glasil: »Ne držite se domačih kavčev. Grozljivo domačno je lahko tudi v kinu!« Besede so v preteklih mesecih zadobile povsem nove dimenzije, zato naj jih obudimo in hkrati pristavimo: z domačih kavčev se odpravite, če ste zdravi, in v kinu skrbite za varnost sebe in soljudi.

Naj vas obliva (zgolj in izključno) Festival Kurja Polt!

 


Organizator festivala

Društvo za širjenje filmske kulture KURJA POLT
Trubarjeva 22
1000 Ljubljana
M: 041 284 327
W: kurjapolt.org

Prizorišča festivala

Kinodvor, Slovenska kinoteka

Prejšnje izvedbe

2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019