Danes je blagajna odprta od 17:45 do 21:30 (odpre se čez 12:10).
Festival žanrskega filma Kurja Polt
Od 8. do 13. junija 2021; Kinodvor, Slovenska kinoteka in splet.

“Ne držite se domačih kavčev. Grozljivo domačno je lahko tudi v kinu!” S tem apelom gledalcu smo lanskega februarja napovedali sedmo edicijo festivala Kurja Polt in tematsko retrospektivo “Onkraj das Unheimliche“, ki se je nato namesto kinu zgodila kar svetu. Freudovo nedomačno, poprej znano in domače, ki postane tuje in grozljivo, se je zajedlo v vse pore intimnega in javnega življenja, medtem ko se je življenje samo v veliki meri skrčilo na kavč.

Ker pa se je svet obrnil na glavo, moramo, vsaj za letos, na glavo postaviti tudi Kurjo Polt. Ta je običajno in po svojem bistvu močno analogna, retrospektivna in kinematografska. Vsako leto v Slovenijo začasno uvozi dragocene filmske kopije kultov in klasik žanrske dediščine, jih preda v roke mojstrom operaterjem, ti pa jih zavrtijo na velikem platnu v temi kinodvorane ter skupaj z živo prisotnim gledalcem ustvarjajo in ohranjajo izvorno kinematografsko izkušnjo. Toda filmske kopije in retrospektive zahtevajo odprte in polne dvorane. Današnje, kulturi in kinematografiji sila nenaklonjene razmere so zanje preveč negotove in tvegane. V duhu futuristične distopije, ki jo živimo, bo tako Kurja Polt letos postala kiborg. Filmski program bo odločno sodoben, filmski nosilci drastično digitalni, festival pa po svoji izvedbi hibriden. Filme bomo predvajali v kinu (#držimopesti) in na spletu. Na spletu bo potekala tudi Konferenca kultnega filma, ki jo že po tradiciji predstavljamo v sodelovanju z britansko Univerzo Northumbria; štela bo rekordne štiri dni in štiri predavanja mednarodnih teoretikov žanrskega filma. Prav tako na spletu bo potekala scenaristična delavnica Moj prvi grozljivi kratkometražec z nagrajeno britansko avtorico in teoretičarko Alison Peirse, medtem ko bosta domači delavnici fanzinarstva in filmske kritike, Naredi si fanzin in Naježimo dlako, ostrimo pogled!, potekali hibridno (#držimopesti).

Napovednik festivala:

Vstopnice

VSTOPNICE V KINU
Vstopnice v prodaji od 1. junija.

Posamezna vstopnica: 5 €
Paket 3+: 4 €  (cena za posamezno vstopnico ob nakupu treh ali več filmov festivala v posameznem kinu)
Filmski dvojček Petek zvečer: 5 € (Spanec + Huda Črna za ceno enega)

VSTOPNICE NA SPLETU
Vstopnice v prodaji od 1. junija.
Posamezna vstopnica: 6,5

Paket Kliči H za humor: 15 €
Ker stresni časi kar kličejo po komediji, Kliči H za humor: Neskončni dve minuti + Osmi potnik na odru + Stari mlekar + Večerja po ameriško.

Paket Plešem z volkovi: 15 €
Vse srhljivo, skrivnostno in samurajsko, a ustvarjeno z umetniško žilico in odločnim avtorskim pečatom, združuje Plešem z volkovi: Koko-di Koko-da + Nori samuraj Musashi + Piknik pri Hanging Rocku + Spanec.

Paket Divji horder: 20 €
Za posvečene žanrske znalce in klene ljubitelje kultnega filma bo najbolj divje filme in odbite zgodbe nakopičil Divji horder: #ŠekspirjanskaŠtala + Huda Črna + Jezus te usmeri k avtocesti + Kinematografski labirint + Morgana.

Prizorišča festivala

Kinodvor, Slovenska kinoteka, splet

Organizator festivala

Društvo za širjenje filmske kulture KURJA POLT
Trubarjeva 22
1000 Ljubljana
M: 041 284 327
W: kurjapolt.org

O festivalu

Festival žanrskega filma Kurja Polt praznuje in prikazuje – pogosto prvič na domačem platnu in v izvornem formatu filmskega traku – tisto čudovito bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, ki nosi oznake žanrski, kultni, eksploatacijski, off mainstream, B film, camp. Nekateri med njimi so filmske sirote brez pedigreja, drugi so zamolčani, spregledani, prepovedani filmi velikih avtorjev. Vsi skupaj pa tvorijo filmsko subkulturo, ki ima svoj credo, videz, kult privržencev in svoje večno mesto na kanonski margini, od koder kriči zoper konvencionalnost in konformizem, zoper družbeni, politični in filmski status quo.

Prejšnje izvedbe

2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020

Pogovori ob filmih

četrtek, 10. 06. 2021

Pogovor za sladico po filmu Večerja po ameriško

Kinotripovci so se pogovarjali z režiserjem filma Adamom Carterjem Rehmeierjem in igralko Emily Skeggs: o ustvarjanju filma, komediji kot žanru, pisanju glasbe in najljubših večerjah … Vabljeni k ogledu pogovora in filma, ki je na spletnem Kinodvoru na ogled do 13. junija.

torek, 01. 06. 2021

Pogovor ob filmu Morgana

O filmu Morgana se je z režiserko Josie Hess in protagonistko Morgano Muses pogovarjala Petra Meterc. Posnetek pogovora si lahko ogledate v nadaljevanju prispevka.