Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 02:57).
Festival žanrskega filma Kurja polt
Od 17. do 23. aprila 2023.

Kurja polt 10: Vse najboljše!

Kurja polt praznuje jubilejno deseto edicijo! In ker ima rojstni dan, si bo dala duška. Namesto tradicionalne tematske retrospektive z repom in glavo bo letošnja retrospektiva Vse najboljše, Kurja polt! prinesla cvetober naših najljubših filmov … ki so doslej izviseli. Ne zato, ker bi bili slabi, pač pa nasprotno, ker so »predobri«. Otvoritvena Zabava, antihollywoodska satira komičnih genijev Blaka Edwardsa in Petra Sellersa, je tako »predobra«, da smo si jo nalašč trgali od ust, čakajoč na jubilejno deseto edicijo.

V okviru fokusa Politike vesterna si bomo v Kinodvoru ogledali dokumentarec Vzetje, ki pokaže, kako je pokrajina Monument Valley, ki je zgodovinsko pripadala ljudstvu Navajo, postala utelešenje mita o pionirskem belem ameriškem ljudstvu. V okviru mini fokusa Kultni Hongkong pa bo na sporedu za počit smešna grozljiva komedija Gospod Vampir, ki ji po priljubljenosti med poznavalci hongkonškega kultnega filma ne bomo našli rivala.

Med Sodobnimi bo na ogled prismojen poklon starim superjunaškim serijam v režiji francoskega absurdista Quentina Dupieuxa Kajenje povzroča kašelj, najnovejši triler žanrskega auteurja Fabricea du Welza Nezadržno, posnet na čudovito zrnatih 16 milimetrov, najbolj srčkan film vseh časov Marcel, školjka v šolnih Deana Fleischerja Campa, kick-ass Kate Hudson v podzemlju neonskega New Orleansa in najnovejšem filmu Ane Lily Amirpour Mona Lisa in krvava luna, belgijski režiser Jonas Govaerts pa bo predstavil svoj gonzo akcijski triler, komedijo in buddy movie H4Z4RD.

Na Konferenci kultnega filma bosta pod budnim očesom dr. Russa Hunterja predavala dr. Alexia Kannas z Univerze RMIT v Melbournu in dr. Steve Jones z britanske Univerze Northumbria. V Kinodvorovi Galeriji pa se z razstavo fotografij 10 let Kurje polti spominjamo naših začetkov in prve dekade festivalskih edicij. Vse najboljše, Kurja polt, ti stara sablja!

Maša Peče in Festival Kurja polt

Več na spletni strani festivala kurjapolt.org

Vstopnice so že v prodaji. 

 

10. Festival Kurja polt je del praznovanja stoletnice kina na Kolodvorski in petnajste obletnice mestnega kina, ki ju obeležujemo z vrsto dogodkov, s katerimi ozaveščamo o pomenu in vlogi mestnega kina kot urbanega kulturnega, ustvarjalnega in družabnega središča.

Konferenca kultnega filma 2023

V veliko čast mi je, da sem prisoten na 10. obletnici Kurje polti. Fantastičen podvig je že, če se festival obdrži več kot nekaj izdaj – nekateri se le eno –, da pa ustanoviš in uspešno vodiš tako dinamičen, inovativen in pomemben festival, je res redek in čudovit dosežek. Ekipi Kurje polti, ki jo vodi neustavljiva kraljica vsega žanrskega Maša Peče, gredo vse čestitke, da je v Ljubljani nastala in obstala tako sijajna prireditev. V zadnjih desetih letih nam je festival postregel z izjemno zanimivim, eklektičnim izborom filmov, poleg tega pa je dejstvo, da so velikani žanra – Christina Lindberg, Lamberto Bava, Fabrice du Weltz in mnogi drugi – hodili po ljubljanskih ulicah, sploh pa to, da si jih lahko videl posedati v kavarni Kinodvora, res nekaj čarobnega za mesto, ki sem ga vzljubil, kot bi bilo moje.

Upamo, da se nam boste lahko tudi tokrat pridružili na vsakoletni Konferenci kultnega filma. V veliko veselje nam je, da sta letos spet z nami dve akademski stalnici Kurje polti, dr. Alexia Kannas (RMIT, Melbourne) in dr. Steve Jones (Univerza Northumbria). Vem, da sta tako kot jaz počaščena, da sodelujeta na 10. obletnici festivala. Alexia bo v svojem predavanju raziskovala, kako je v 90. letih prišlo do na videz nenavadnega trka: industrijska glasba in navdušenje tega desetletja nad neo-noir filmom sta se nekako sprijela in ustvarila obilo zelo uspešne filmske glasbe. Steve pa bo obdelal načine uvajanja inovacij in sprememb v žanr grozljivke – na videz paradoksalno – z odvzemanjem in zgoščanjem tega, kar pričakujemo, da bomo videli, in ne z ustvarjanjem novih (in dozdevno »izvirnejših«) prvin.

Zelo se veselimo, da bomo Konferenco kultnega filma delili z vami, še bolj pa, da bomo skupaj proslavili 10. izdajo Kurje polti v pravem slovenskem slogu! Komaj čakamo.

Dr. Russ Hunter

Projekt nastaja v sodelovanju z Univerzo Northumbria (Newcastle, VB). Konferenco povezuje dr. Russ Hunter, višji predavatelj filmskih in televizijskih študij na Univerzi Northumbria. Predavanja potekajo v angleškem jeziku. Vstop prost.

 

 

Prizorišča festivala

Kinodvor, Slovenska kinoteka

Vstopnice

Cena vstopnice za ogled posamične predstave: 5 € (4 € za člane Kluba Kinodvor).
Paket 3+ pri ogledu vsaj treh predstav: 4 € (cena velja za posamično vstopnico treh ali več projekcij).

Nakup prek spleta je mogoč samo za posamezne vstopnice. Vstopnice paket 3+ so na voljo pri blagajni.

Vstopnice so že v prodaji. 

Organizator festivala

Društvo za širjenje filmske kulture KURJA POLT
Trubarjeva 22
1000 Ljubljana
M: 041 284 327
W: kurjapolt.org

Prejšnje izvedbe

2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023

Kajenje povzroča kašelj: film in razstava kot uvertura v festival Kurja polt

Kajenje povzroča kašelj francoskega absurdista Quentina Dupieuxa napoveduje prihajajoči festival Kurja polt, od 28. marca je na ogled tudi razstava fotografij ob deseti obletnici festivala. Na premieri filma je gledalce v dvorani pozdravil Nao, robot z Inštituta Jožef Stefan. Kajenje povzroča kašelj si lahko ogledate na rednem programu Kinodvora, na spletnem Kinodvoru pa si lahko ogledate Dupieuxova prejšnja filma, Mandibule in Neverjetno, a resnično.