Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:00 (odprto še 03:27, tel: 01 239 22 17).
Kurja polt: Poslednji hura!
19. april 2024

Dragi ljubitelji drznega filma, dragi prijatelji Kurje polti,

ni mi lahko zapisati teh besed, zato dol z obližem in brez okolišenja: festival Kurja polt se žal poslavlja. Po desetletju strastnega, srčnega, stresnega in podplačanega dela sem izgorela. Pa bi vam rada pokazala še toliko filmov … Zato upam, da se nekoč, nekje spet snidemo. Najprej pa 19. aprila v Kinodvoru, na Kurje polti Poslednjem hura!

Naš zadnji bakanal bomo začeli z najbolj ubrisanim filmom lanskega leta, celovečerno igrano inkarnacijo Looney Tunes risanke Na stotine bobrov. Nato se bomo z reprizo dveh festivalskih ljubljencev vrnili nazaj po poti spominov. Bizarno, brutalno in brezprizivno mojstrovino Prebudi se v grozi smo pokazali na prvi festivalski ediciji. Ker je ta »najboljši in najbolj srhljiv film o Avstraliji, kar jih je« (Nick Cave) tudi moj najljubši film vseh časov, si ga bom brezsramno privoščila še za slovo. Za konec pa največji festivalski hit, ki je v teku let postal že mit! Bahubali, ta v en dih junaški ep, ljubezenska zgodba, vojni spektakel in tollywoodski muzikal je najbolj sublimno utelešenje filmske zabave.

Naj bo to vikinški pogreb za Kurjo polt! Naj solze in medica tečejo v potokih!

– Maša Peče, direktorica festivala

 

 

Festival Kurja polt

Festival žanrskega filma KURJA POLT je posvečen kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom, praznovanju, predvsem pa kakovostni projekciji, ogledu in razmisleku o pomenu in definicijah žanrskega in kultnega filma.

Festival praznuje in prikazuje – pogosto prvič na domačem platnu in v izvornem formatu filmskega traku – tisto čudovito bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, ki nosi oznake žanrski, kultni, eksploatacijski, off mainstream, B film, camp. Nekateri med njimi so filmske sirote brez pedigreja, drugi so zamolčani, spregledani, prepovedani filmi velikih avtorjev. Vsi skupaj pa tvorijo filmsko subkulturo, ki ima svoj credo, videz, kult privržencev in svoje večno mesto na kanonski margini, od koder kriči zoper konvencionalnost in konformizem, zoper družbeni, politični in filmski status quo.

Organizator festivala

Društvo za širjenje filmske kulture KURJA POLT
Trubarjeva 22
1000 Ljubljana
M: 041 284 327
W: kurjapolt.org

Prejšnje izvedbe

2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023

Fotografije