Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 07:57, tel: 01 239 22 17).
Festival migrantskega filma Na poti

Festival migrantskega filma Na poti

Ob svetovnem dnevu beguncev. Organizirata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat. Vstop prost!

Kitajci prihajajo
Goran Vojnović,
Slovenija, 2009, DigiBeta, barvni, 17 minut

Rudi in Stane sta najboljša prijatelja in sodelavca v tovarni, kjer delavce lepega dne razburi novica, da nameravajo šefi ukiniti odmor za malico. Sindikati ugovarjajo, a kaj ko lahko delavce preprosto zamenjajo: na trgu delovne sile so se pojavili Kitajci, ki so »poceni, pa še malicajo ne«. Stane se odloči dati odpoved in odnosi med prijateljema se zaostrijo. Nato pa se odločita za skupno akcijo …

V Dvorani sledi pogovor z režiserjem Goranom Vojnovićem in drugimi gosti.

Sun Come Up
Jennifer Redfearn, ZDA/Papua Nova Gvineja, 2010, HDCam, 38 minut, v angleščini brez slovenskih podnapisov

Nominacija za oskarja za najboljši kratki dokumentarni film.

Film spremlja preseljevanje majhne skupnosti z otoške verige Carteret v Tihem oceanu. Otočani so se znašli v precej nesrečni zgodovinski vlogi: so med prvimi okoljskimi begunci na svetu. Dvigajoča se morska gladina njihove domove počasi, a vztrajno spreminja v morsko dno. Spremljamo jih na poti proti novemu domu v z vojno vihro prizadeti pokrajini Bougainville na Papui Novi Gvineji. Soočenje z državljansko vojno je za otočane travmatična izkušnja, nad njimi pa visi še pereče vprašanje: jih bodo domačini sprejeli medse? A Sun come up ni še ena prototipska žalostinka iz tretjega sveta! Ponudi nam zgodbo o upanju, moči in velikodušnosti, ki vzniknejo v tragičnih okoliščinah človeških in okoljskih katastrof.

V Kavarni sledi pogovor z domačimi poznavalci okoljskih migracij. Gostje okrogle mize bodo:

Romana Zajec – moredatorka, dr. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehnična fakulteta, klimatologinja), Andrej Kranjc (Služba vlade RS za podnebne spremembe), Aleš Bučar (Fakulteta za varnostne vede), Nina Štros (Greenpeace) in Živa Gobbo (Focus).

Aktualno

Helmut Newton: lepe in poredne Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Gero von Boehm

sreda, 19. 01. 2022 / 15:00 / Dvorana

Razgiban in zabaven dokumentarec, v katerem o kontroverznem fotografu Helmutu Newtonu spregovorijo ženske, ki jih je ujel v svoj objektiv – od Grace Jones in Charlotte Rampling do Isabelle Rossellini.

Zadnji teden vsak dan

Francoska depeša The French Dispatch

Wes Anderson

sreda, 19. 01. 2022 / 17:30 / Dvorana

Wes Anderson oživlja zbirko zgodb iz zadnje številke ameriške revije The French Dispatch, ki naj bi v 20. stoletju izhajala v izmišljenem francoskem mestu. Ljubezensko pismo časnikarstvu in starim francoskim filmom.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sreda, 19. 01. 2022 / 18:45 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.