Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odpre se čez 02:46).
Festival migrantskega filma Na poti

Festival migrantskega filma Na poti

Ob svetovnem dnevu beguncev. Organizirata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat. Vstop prost!

Kitajci prihajajo
Goran Vojnović,
Slovenija, 2009, DigiBeta, barvni, 17 minut

Rudi in Stane sta najboljša prijatelja in sodelavca v tovarni, kjer delavce lepega dne razburi novica, da nameravajo šefi ukiniti odmor za malico. Sindikati ugovarjajo, a kaj ko lahko delavce preprosto zamenjajo: na trgu delovne sile so se pojavili Kitajci, ki so »poceni, pa še malicajo ne«. Stane se odloči dati odpoved in odnosi med prijateljema se zaostrijo. Nato pa se odločita za skupno akcijo …

V Dvorani sledi pogovor z režiserjem Goranom Vojnovićem in drugimi gosti.

Sun Come Up
Jennifer Redfearn, ZDA/Papua Nova Gvineja, 2010, HDCam, 38 minut, v angleščini brez slovenskih podnapisov

Nominacija za oskarja za najboljši kratki dokumentarni film.

Film spremlja preseljevanje majhne skupnosti z otoške verige Carteret v Tihem oceanu. Otočani so se znašli v precej nesrečni zgodovinski vlogi: so med prvimi okoljskimi begunci na svetu. Dvigajoča se morska gladina njihove domove počasi, a vztrajno spreminja v morsko dno. Spremljamo jih na poti proti novemu domu v z vojno vihro prizadeti pokrajini Bougainville na Papui Novi Gvineji. Soočenje z državljansko vojno je za otočane travmatična izkušnja, nad njimi pa visi še pereče vprašanje: jih bodo domačini sprejeli medse? A Sun come up ni še ena prototipska žalostinka iz tretjega sveta! Ponudi nam zgodbo o upanju, moči in velikodušnosti, ki vzniknejo v tragičnih okoliščinah človeških in okoljskih katastrof.

V Kavarni sledi pogovor z domačimi poznavalci okoljskih migracij. Gostje okrogle mize bodo:

Romana Zajec – moredatorka, dr. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehnična fakulteta, klimatologinja), Andrej Kranjc (Služba vlade RS za podnebne spremembe), Aleš Bučar (Fakulteta za varnostne vede), Nina Štros (Greenpeace) in Živa Gobbo (Focus).

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

nedelja, 27. 11. 2022 / 11:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Hrastovo srce Le chêne

Laurent Charbonnier, Michel Seydoux

nedelja, 27. 11. 2022 / 11:30 / Mala dvorana

V dokumentarnem filmu spremljamo vrvenje življenja na hrastu: od korenin do krošnje. Gledalca vsrkata osupljiva fotografija in nikdar enaka zvočna podoba ter mu v meditativnem predahu poglobljenega opazovanja razkrivata krhko ravnovesje živega sveta. Film, ki ga lahko raziskujemo in doživimo samo za velikem platnu.

Kapa Kapa

Slobodan Maksimović

nedelja, 27. 11. 2022 / 15:00 / Dvorana

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.