Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).
Festival migrantskega filma Na poti

Festival migrantskega filma Na poti

Ob svetovnem dnevu beguncev. Organizirata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat. Vstop prost!

Kitajci prihajajo
Goran Vojnović,
Slovenija, 2009, DigiBeta, barvni, 17 minut

Rudi in Stane sta najboljša prijatelja in sodelavca v tovarni, kjer delavce lepega dne razburi novica, da nameravajo šefi ukiniti odmor za malico. Sindikati ugovarjajo, a kaj ko lahko delavce preprosto zamenjajo: na trgu delovne sile so se pojavili Kitajci, ki so »poceni, pa še malicajo ne«. Stane se odloči dati odpoved in odnosi med prijateljema se zaostrijo. Nato pa se odločita za skupno akcijo …

V Dvorani sledi pogovor z režiserjem Goranom Vojnovićem in drugimi gosti.

Sun Come Up
Jennifer Redfearn, ZDA/Papua Nova Gvineja, 2010, HDCam, 38 minut, v angleščini brez slovenskih podnapisov

Nominacija za oskarja za najboljši kratki dokumentarni film.

Film spremlja preseljevanje majhne skupnosti z otoške verige Carteret v Tihem oceanu. Otočani so se znašli v precej nesrečni zgodovinski vlogi: so med prvimi okoljskimi begunci na svetu. Dvigajoča se morska gladina njihove domove počasi, a vztrajno spreminja v morsko dno. Spremljamo jih na poti proti novemu domu v z vojno vihro prizadeti pokrajini Bougainville na Papui Novi Gvineji. Soočenje z državljansko vojno je za otočane travmatična izkušnja, nad njimi pa visi še pereče vprašanje: jih bodo domačini sprejeli medse? A Sun come up ni še ena prototipska žalostinka iz tretjega sveta! Ponudi nam zgodbo o upanju, moči in velikodušnosti, ki vzniknejo v tragičnih okoliščinah človeških in okoljskih katastrof.

V Kavarni sledi pogovor z domačimi poznavalci okoljskih migracij. Gostje okrogle mize bodo:

Romana Zajec – moredatorka, dr. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehnična fakulteta, klimatologinja), Andrej Kranjc (Služba vlade RS za podnebne spremembe), Aleš Bučar (Fakulteta za varnostne vede), Nina Štros (Greenpeace) in Živa Gobbo (Focus).

Aktualno

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

petek, 01. 07. 2022 / 18:00 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Kinodvorišče / Premiera

Sončni zaton Sundown

Michel Franco

petek, 01. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Večkrat nagrajeni režiser Michel Franco, znan po pronicljivih in provokativnih študijah posameznikov in družb pod pritiskom, spremlja Tima Rotha na eksistencialnem popotovanju pod žgočim mehiškim soncem.

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Radivoje Andrić

sobota, 02. 07. 2022 / 16:30 / Dvorana

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.