Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:40 (odprto še 09:47, tel: 01 239 22 17).
Festival migrantskega filma Na poti

Festival migrantskega filma Na poti

Ob svetovnem dnevu beguncev. Organizirata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat. Vstop prost!

Kitajci prihajajo
Goran Vojnović,
Slovenija, 2009, DigiBeta, barvni, 17 minut

Rudi in Stane sta najboljša prijatelja in sodelavca v tovarni, kjer delavce lepega dne razburi novica, da nameravajo šefi ukiniti odmor za malico. Sindikati ugovarjajo, a kaj ko lahko delavce preprosto zamenjajo: na trgu delovne sile so se pojavili Kitajci, ki so »poceni, pa še malicajo ne«. Stane se odloči dati odpoved in odnosi med prijateljema se zaostrijo. Nato pa se odločita za skupno akcijo …

V Dvorani sledi pogovor z režiserjem Goranom Vojnovićem in drugimi gosti.

Sun Come Up
Jennifer Redfearn, ZDA/Papua Nova Gvineja, 2010, HDCam, 38 minut, v angleščini brez slovenskih podnapisov

Nominacija za oskarja za najboljši kratki dokumentarni film.

Film spremlja preseljevanje majhne skupnosti z otoške verige Carteret v Tihem oceanu. Otočani so se znašli v precej nesrečni zgodovinski vlogi: so med prvimi okoljskimi begunci na svetu. Dvigajoča se morska gladina njihove domove počasi, a vztrajno spreminja v morsko dno. Spremljamo jih na poti proti novemu domu v z vojno vihro prizadeti pokrajini Bougainville na Papui Novi Gvineji. Soočenje z državljansko vojno je za otočane travmatična izkušnja, nad njimi pa visi še pereče vprašanje: jih bodo domačini sprejeli medse? A Sun come up ni še ena prototipska žalostinka iz tretjega sveta! Ponudi nam zgodbo o upanju, moči in velikodušnosti, ki vzniknejo v tragičnih okoliščinah človeških in okoljskih katastrof.

V Kavarni sledi pogovor z domačimi poznavalci okoljskih migracij. Gostje okrogle mize bodo:

Romana Zajec – moredatorka, dr. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehnična fakulteta, klimatologinja), Andrej Kranjc (Služba vlade RS za podnebne spremembe), Aleš Bučar (Fakulteta za varnostne vede), Nina Štros (Greenpeace) in Živa Gobbo (Focus).

Aktualno

Kinobalon / Bobri

Najboljši rojstni dan Best Birthday Ever

Michael Ekbladh

nedelja, 26. 03. 2023 / 15:00 / Dvorana

Vsak otrok ima rad svoj rojstni dan in nepričakovane dogodivščine! Družinski animirani film je primeren tudi za mlajše otroke in za prvo izkušnjo celovečernega filma.

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

nedelja, 26. 03. 2023 / 16:45 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

nedelja, 26. 03. 2023 / 18:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.