Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:00 (odprto še 5 minut, tel: 01 239 22 17).
Circus Fantasticus na kulturni praznik navdušil občinstvo

Circus Fantasticus na kulturni praznik navdušil občinstvo

Na slovenski kulturni praznik je polna dvorana z navdušenjem sprejela Circus Fantasticus, celovečerni film režiserja in scenarista Janeza Burgerja, ki je s svečano premiero v Kinodvoru začel svojo pot po slovenskih kinematografih.

Pred projekcijo filma so navzoče pozdravili Stojan Pelko, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, Nina Peče, direktorica Kinodvora, ter režiser in scenarist Janez Burger. Film o vojni brez besed je nedavno na filmskih festivalih v Rotterdamu in Göteborgu doživel topel sprejem občinstva ter zbudil zanimanje mednarodne filmske javnosti, še v tem mesecu pa bo predstavljen na Evropskem filmskem marketu v Berlinu in filmskemu festivalu v Dublinu.

Stojan Pelko, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, je v svojem nagovoru izpostavil, da so “Burgerjevi sogovorniki lahko Tiananmen, 11.9. in bosanski cirkus, a tudi Mallickovi Nebeški dnevi, Kubrickova Odiseja in Wendersovo Nebo nad Berlinom. Bolj ko je peklensko tu spodaj, bolj prepričljivo resni avtorji segajo visoko, po nebu…” Nina Peče, direktorica Kinodvora, pa je poudarila, da je to vesel dan za filmsko sceno, še posebej prazničen pa za mestni kino Kinodvor, kjer Circus Fantasticus začenja pot po slovenskih kinematografih. Po projekciji filma sta sledila predstavitev ekipe ustvarjalcev in ogled fotografij s snemanja filma avtorja Mitje Lična v Kinodvorovi Galeriji, nadaljevalo pa se je s prijetnim druženjem s filmsko ekipo v Kinodvorovi Kavarni.

Danes se del ekipe na čelu z režiserjem in producentom odpravlja še na projekcijo filma v Izolo, od jutri, 10. februarja, pa bo film na ogled tudi v Celju. Ljubitelji filma v Mariboru ga bodo lahko videli od 25. februarja, v Velenju in Slovenj Gradcu pa od 4. marca. Sledijo Zagorje (od 8. 3.), Ptuj (od 18. 3.), Domžale (od 22. 3.), Radovljica (od 24. 3.), Krško (od 4. 4.) in Trbovlje (od 5. 4.).

Zgodba filma, v katerem se ne govori, pripoveduje o moškem, ki ostane sam z otrokoma v napol porušeni hiši sredi osamljene planjave. Njegovo ženo je ravnokar ubila granata. Moški pričakuje nov napad. Namesto tega se pri hiši ustavi potujoča karavana cirkusa Fantasticus, ki s seboj pripelje umirajočega šefa cirkusa. Ali se lahko v pokrajini vojne in smrti zgodi tudi kaj lepega? Se lahko življenje premakne naprej?

“Ko razmišljamo o tem, kako je človeštvo živelo zadnjih nekaj tisoč let, ne dobimo vtisa, da je živelo v miru, ki so ga občasno prekinile vojne. Živelo je v vojni z občasnimi premirji. Za dokaz je treba samo vključiti televizijo. Vojna spreminja svojo obliko, vendar pa to ne pomeni, da ni sestavni del človeške narave in kot taka del okolja, v katerem živimo. Bilo bi iluzorno misliti, da se bo to dejstvo bistveno spremenilo v naslednjih nekaj stoletjih. Circus Fantasticus obravnava vprašanje, kako preživeti v takem okolju. Dogaja se v vojni, ki ni vezana ne na prostor in ne na čas. Lahko bi se dogajal pred stotimi leti ali tri tisoč let v prihodnosti. Ljudje v tem filmu ne govorijo, kar pa ne pomeni, da je to nemi film. Besede v vojni ne veljajo nič. Če bi veljale, ne bi bilo vojn. Circus Fantasticus je film občutij, atmosfer, senzibilnosti, nadrealnosti. Film, ki govori o tem, kar ne more biti izraženo z besedami,” je o filmu povedal režiser in scenarist Janez Burger.

Glavno vlogo igra Leon Lučev, priznani hrvaški igralec (Grbavica, Priča), ki je igral v že več kot 20 celovečernih filmih, imel pa je tudi osebno izkušnjo z vojno, kar je bilo za režiserja ključnega pomena. Ob njem nastopajo še mlada bosanska študentka režije Luna Zimić Mijović (igrala v Grbavici) ter vrsta izjemnih cirkuških umetnikov: Rene Bazinet, Pauliina Räsänen, Viacheslav Volkov (vsi iz Cirque de Soleil), Ravil Sultanov, Natalija Sultanova (oba diplomanta Moskovske akademije za cirkuške umetnosti), Zhang Xiaoxue (kitajska prvakinja v akrobatiki), Yannich Martens (švicarski prvak v artističnem kolesarstvu) ter nekateri drugi igralci in umetniki.

Producenti filma Jožko Rutar, Petra Bašin (Staragara, Slovenija), Morgan Bushe (FastnetFilms, Irska) ter koproducenti Tomas Eskilsson (Film i Väst, Švedska), Petri Rossi (Cine Works, Finska) in Frederik Zander (The Chimney Pot Group, Švedska) so s preizkušeno filmsko ekipo z močno mednarodno zasedbo film posneli v 35 snemalnih dneh. Direktor fotografije je Diviš Marek, montažer Miloš Kalusek, scenograf Vasja Kokelj, kostumograf Alan Hranitelj, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalca zvoka Robert Flannagan in Daniel Birch, oblikovalka maske pa Alenka Nahtigal. Slovenski distributer filma Circus Fantasticus je Cinemania group.

Janez Burger, slovenskemu občinstvu dobro znan po uspešnicah V leru (1999) in Ruševine (2004), je idejo za svoj tretji celovečerni film dobil leta 2003. Po številnih peripetijah in z veliko vztrajnosti je svojo idejo uresničil in s filmom Circus Fantasticus osupnil kritike in žirijo 13 FSF. Rojen je leta 1965 v Kranju. Študiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in na FAMU v Pragi, kjer je leta 1996 diplomiral iz filmske in televizijske režije. Njegovi filmi so prejeli več kot 40 slovenskih in mednarodnih nagrad.

***
Dodatne informacije za novinarje:
Almir Flisar, 041 605-506, almir.flisar@gmail.com

Fotografije

Circus Fantasticus Circus Fantasticus

Janez Burger

Dolgo pričakovani tretji celovečerec Janeza ‘Mikija’ Burgerja govori o vojni skozi sijajen preplet podobe in zvoka ter povsem brez besed. Najboljši film 13. Festivala slovenskega filma je dobitnik šestih vesen in Kodakove nagrade za najboljšo fotografijo.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.