Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Ana Đordić, Jelena Modrić, Kratkometražni film pri pouku v srednji šoli

Modul 3, Slovenska kinoteka, 11. 4. 2018, 13:30

Kratkometražni film je za uporabo pri pouku nadvse primeren, saj šolska ura traja zgolj 45 minut. Predavanje se bo zato posvečalo metodičnim pristopom k analizi in interpretaciji treh sodobnih hrvaških kratkometražcev, primernih za rabo pri pouku glede na estetsko (kakovost izbranih filmov), pedagoško (ustreznost starosti in zrelosti dijakov) ter metodično načelo (kontinuiran ogled filma v celoti). Izbrani filmski naslovi so se izkazali kot sijajne filmsko-didaktične predloge v praksi poučevanja na več ravneh: lahko so učno sredstvo v okviru predmetov, npr. hrvaškega jezika, zgodovine, etike ali psihologije, pa tudi učna vsebina pri fakultativnem predmetu filmska umetnost ali predmetnem področju medijska kultura v okviru pouka hrvaškega jezika. Metodični pristop k analizi in interpretaciji filma temelji na metodiki filmskega poučevanja Stjepka Težaka, utemeljitelja metodike filmske vzgoje na Hrvaškem, predvsem na njegovem predlogu strukture učne ure, ki zajema obravnavo novega gradiva in interpretacijo filmskega dela.

Ana Đordić (Hrvaška) je diplomirala iz hrvaškega jezika in filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu. Deluje kot učiteljica hrvaškega jezika in filmske umetnosti na XIII. gimnaziji. Je sovoditeljica Pouka filmske umetnosti v kinu Tuškanac in Metodičnih vaj za poučevanje filma v srednji šoli na Šoli medijske kulture „dr. Ante Peterlić“ ter članica selekcijske komisije Filmske revije mladih in Four River Film Festivala. Je zunanja sodelavka Hrvaške filmske zveze pri izobraževalnih programih in filmskih pregledih ter sodelavka Hrvaškega filmskega centra pri projektu filmske pismenosti. Je doktorandka na podiplomskem doktorskem študiju književnosti, scenskih umetnosti, filma in kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu.

Jelena Modrić (Hrvaška) je končala študij montaže na Akademiji dramskih umetnosti Univerze v Zagrebu. Ob umetniški praksi je zaposlena na Akademiji dramskih umetnosti kot docentka Oddelka za montažo. Je sovoditeljica Pouka filmske umetnosti v kinu Tuškanac in Metodičnih vaj za poučevanje filma v srednji šoli na Šoli medijske kulture dr. Ante Peterlić. Je zunanja sodelavka Hrvaške filmske zveze pri izobraževalnih programih in filmskih pregledih ter sodelavka Hrvaškega filmskega centra pri projektu filmske pismenosti. Obiskuje podiplomski doktorski študij književnosti, scenskih umetnosti, filma in kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu.

četrtek, 26. 04. 2018

2. mednarodna konferenca o filmski vzgoji

Vabljeni k ogledu posnetkov predavanj in fotografij s konference.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.